Ομολογώ πως οι γνώσεις μου για τα σπήλαια στην Ελλάδα και την σπηλαιοκατάδυση, είναι ελάχιστες. Κι αυτό ήταν κάτι που επιβεβαίωσα παρακολουθώντας το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Underwonder», σε παραγωγή της Cosmote Tv, η οποία θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 5 Μαΐου, στις 21:00, στο Cosmote History HD και ταυτόχρονα στο επίσημο κανάλι της Cosmote Tv στο Youtube. Η σειρά επιχειρεί να μας «βουτήξει» στον μαγικό, συναρπαστικό και συγχρόνως απόκοσμο υποθαλάσσιο κόσμο, έχοντας ως επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας. Και μπορώ να πω πως το καταφέρνει με υπέροχο τρόπο. 

Στο πρώτο επεισόδιο του «Underwonder» παρακολουθούμε την κατάδυση στο σπήλαιο της Λίμνης της Βουλιαγμένης, που αποτελεί ένα παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο. Τα εξηγεί με επιστημονική ανάλυση και ο Δρ. Γεωλογίας-Σπηλαιολογίας, Βασίλης Γιαννόπουλος, άλλωστε. Οι δύτες, Γιώργος Βανδώρος, Βασίλης Ζωγράφος, Ανδρέας Κουρής, Αντώνης Κρεντς και Καρολίν Νεγρίν, αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο, αυτό δηλαδή του να φτάσουν για πρώτη φορά στο χαμηλότερο σημείο του σπηλαίου. Ένα challenge που δοκιμάζει και τα δικά τους όρια.

Στο «Underwonder» παρακολουθούμε τις προσωπικές τους ιστορίες και πώς αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη σπηλαιοκατάδυση, αλλά και την οργάνωση που απαιτείται πριν από κάθε βουτιά. Όπως λένε και οι ίδιοι, η σπηλαιοκατάδυση δεν θέλει ανδρεναλίνη, αλλά ηρεμία και υπομονή. Οι κινήσεις τους κάτω από το νερό είναι ελάχιστες και προσεκτικές, ενώ μαθαίνουμε και το πώς οι δύτες βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής προς την επιφάνεια. Είναι πραγματικά μια σειρά που έχει τρομερό ενδιαφέρον και γεμάτη σημαντικές πληροφορίες. Όπως άλλωστε ακούγεται να λέει και ο επικεφαλής της ομάδας Γιώργος Βανδώρος, «τα σπήλαια σπήλαια είναι η βιβλιοθήκη της ιστορίας του πλανήτη». Και έχει δίκιο.

H Cosmote Tv μας συστήνει μια σειρά, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Καρύδα, τόσο καλογυρισμένη, όσο και φρέσκια, χρησιμοποιώντας εντυπωσιακά 3d effects και animations για την θέση και την μορφή των σπηλαίων,  αλλά και τις συνθήκες που επικρατούσαν στην κάθε περιοχή, σε αντιπαραβολή με το «σήμερα» και τα σύγχρονα δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως και η μουσική «ντύνει» πολύ ωραία το «Underwonder», χάρη στον Δημήτρη Κοντόπουλο.

Στα επόμενα επεισόδια, θα δούμε το σπήλαιο της Αμφιτρίτης στην Πάρο, το σπήλαιο του Διρού στην Πελοπόννησο και το σπήλαιο των Ελεφάντων στην Κρήτη.

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά στο: https://underwonder.gr/.

Trailer Underwonder: