«Πάντα έπαιζα για τους πεθαμένους και τα αγέννητα παιδιά». Και μετά από αυτές τις 9 λέξεις έπεσε τέτοια σιωπή στο γύρισμα, που σχεδόν μπορούσες να την κόψεις με το μαχαίρι.

Είναι κάτι μαγικό αυτό που συμβαίνει όταν ακούς τον Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και τον Λεωνίδα Οικονομάκη να μιλούν. Είναι ακόμα πιο μαγικό αυτό που συμβαίνει όταν βλέπεις τους Χαΐνηδες και τους Social Waste να μοιράζονται την ίδια σκηνή.

Δύο αμεσοδημοκρατικές κολεκτίβες των οποίων οι ζωντανές εμφανίσεις συγκροτούν πολιτικά γεγονότα. Παίρνουν θέση με τις δηλώσεις τους, με τα τραγούδια τους (το σημαντικότερο) με τα τραγούδια τους και με την υποστήριξή τους σε σκοπούς και αγώνες που φέρνουν πιο κοντά το όραμα για ένα πιο δίκαιο κόσμο. Επειδή όμως όλα αυτά τα γνωρίζεις, δεν θα μπορούσε να το συνοψίσει καλύτερα ο Αποστολάκης: έχουμε διαφωνήσει έμπρακτα με την ηθική άρα και την αισθητική αυτής της κοινωνίας.

Βέβαια, μια συναυλία δεν αρκεί -και έχουν επίγνωση αυτού του γεγονότος. Ο Λεωνίδας ανακαλεί τον «Μηχανισμό» του Άσιμου και τον στίχο «για να σας εκτονώνω με πλαίσιο το νόμο». «Ναι, το σκεφτόμαστε ότι αυτές οι μαζώξεις μπορεί να λειτουργούν μόνο εκτονωτικά», θα παραδεχθεί. Από την άλλη σημειώνει ότι και πολύ σημαντικό το γεγονός και μόνο ότι μπορεί κάποιοι από το κοινό να έχουν το έναυσμα για να σκεφτούν και να φανταστούν τον κόσμο αυτόν διαφορετικά. Ο Αποστολάκης σημειώνει ότι η συνθηματολογία δεν τον αφορά, καθώς προκρίνει το απλοϊκό έναντι του απλού. «Το απλό είναι πορεία και θυσία», θα συμπληρώσει.

Έχουμε ήδη μοιραστεί πολλά από τη συνάντησή μας με τους Χαΐνηδες και τους Social Waste. Άσε που οι ίδιοι τα λένε καλύτερα, ενώ πατώντας το play θα έχεις και την ευκαιρία να δεις backstage πλάνα τόσο από τις κοινές πρόβες τους για τη πρόσφατη κοινή συναυλία τους στην Τεχνόπολη όσο και από το live.