Τα Χανιά, ίσως,  είναι η ομορφότερη πόλη της Ελλάδας. Ίσως γράφω, γιατί είμαι από την Θεσσαλονίκη κι ο τοπικισμός μας δεν μου επιτρέπει να απαρνηθώ τον τίτλο της “ομορφότερης πόλης”. Αντικειμενικά όμως, τα Χανιά αρέσουν στις μανάδες μας, σε εμάς και σε κάθε ξένο τουρίστα που δεν πίστευει που ζούμε όταν πατήσει το πόδι του στην παλιά πόλη.

Στα Χανιά η καλύτερη εμπειρία (πέρα από το φαγητό) είναι η βόλτα από το Παλιό Λιμάνι προς το φρούριο του Φίρκα/ μια στάση για μπουγάτσα στου Ιορδάνη/ μια στάση για μεζεδάκια σε ένα καφενείο και τσικουδιές. Στο ενετικό λιμάνι των Χανιών δεν νομίζω ότι θα βαρεθείς να περπατάς όσες φορές κι αν έχεις επισκεφθεί την πόλη. Εκεί θα καταλάβεις το παλίμψηστο των πολιτισμών που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στα Χανιά βλέποντας τα χαμάμ, τα τζαμιά, τους μαχαλάδες, τα νεοκλασσικά αρχοτικά, τα γκρεμισμένα βυζαντινά τείχη.

Η σχεδιάστρια Τζωρτζίνα Σκαλίδη είναι ο ιδανικός ταξιδιωτικός οδηγός μας για τα Χανιά, μιας κι ερωτεύτηκε τόσο πολύ τα Χανιά που άφησε την ζωή της στην Αθήνα και μετακόμισε μόνιμα στην Κρήτη.

Μόλις φτάσεις στα Χανιά…

Με το πλοίο στη Σούδα και με την πρώτη δροσιά της ημέρας πρέπει αμέσως να πας για μπουγάτσα στον Ιορδάνη. Πρώτος καφές στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο με θέα το φάρο και τη μαγεία του λιμανιού.

Πόσα χρόνια πηγαίνεις στα Χανιά, πώς βρέθηκες εκεί την πρώτη φορά και γιατί έγινε ο καλοκαιρινός προορισμός σου;

Στα Χανιά πρωτοήρθα μικρή καθώς είναι η ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών μου.Ήταν οι καλοκαιρινές διακοπές των παιδικών μου χρόνων. Πριν από περίπου 11 χρόνια άνοιξα και το κατάστημα μου στην Χατζημιχάλη Νταλιάνη, στην παλιά πόλη και πριν από 6 χρόνια εγκαταστάθηκα μόνιμα στα Χανιά. Αυτό που αγαπώ στα Χανιά είναι η πολυπολιτισμικότητα της παλιάς πόλης καθώς και η γλυκιά μελαγχολία που έχει ο χειμώνα εδώ!

Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος τουρίστα που προτιμάς στα Χανιά;

Μου αρέσουν οι νέοι ανθρώπου που έρχονται στο νησί με ενέργεια και φαντασία, φρεσκάδα, χαρά και επιθυμία να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Να εξερευνήσουν βουνό και θάλασσα και με περιέργεια να γνωρίσουν όλη την πόλη.

Πού μου προτείνεις να πάω να φάω και τι να δοκιμάσω;

Τα Χανιά έχουν εξαιρετικό φαγητό με τρομερή ποικιλία αλλά και ποιότητα! Η Ευγωνία, εστιατόριο της γειτονιάς, μακριά από τα τουριστικά αν και μακριά από τη θάλασσα έχει υπέροχα θαλασσινά και μαγειρευτά. Το Θαλασσινό Αγέρι στα παλιά Ταμπακαριά,τα παλιά βυρσοδεψία στην ιστορική Χαλέπα για ψάρι πάνω στο κύμα με θέα την παλιά πόλη από μακριά .

Ο Ντουνιάς, οδηγώντας μέσα από το πανέμορφο φαράγγι του Θερίσου, φαγητά σε πήλινα πάνω σε καυσόξυλα με δικά του προϊόντα παραγωγής. Πρέπει να δοκιμάσεις τις διάσημες πατάτες τηγανητές σε ελαιόλαδο στο τηγάνι και τις μελιτζάνες με ξινόχοντρο καθώς και τα σαλιγκάρια σαβόρε και το καταπληκτικό αρνί στη λαδόκολλα.

Ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες, οι κοσμικές κι εκείνες που θα απομονωθώ;

Κοσμικές παραλίες θα βρεις στον Πλατανιά με θέα το νησί Θοδωρού που εκεί προστατεύονται τα κρι-κρί. Καλύτερη παραλία φυσικά στα Φαλάσαρνα στη μεγάλη παραλία με τα τιρκουάζ νερά και την ξανθή άμμο!

Οδηγώντας με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή μπορείς να πας στη Μαχαιρίδα ένα μικρό απομονωμένο κολπάκι 14 χλμ βορειοανατολικά των Χανίων.

Ένας επισκέπτης στα Χανιά πρέπει σίγουρα να….;

Να περπατήσει στα στενά της Παλιάς πόλης, στη Σπλάντζια με την ζωντανή πλατεία και τον Άγιο Νικόλαο με το καμπαναριό και τον μιναρέ (μοναδικό μνημείο συνύπαρξης πολιτισμών). Να δεις ένα ηλιοβασίλεμα από τον Φάρο στο λιμάνι ή ψηλά από τους τάφους των Βενιζέλων να δεις όλη την Πόλη και το Πέλαγος το Κρητικό. Να οδηγήσεις νότια προς τα Σφακιά μέχρι την Ανώπολη, ν΄αγναντέψει το Λιβυκό Πέλαγος, την Αράδαινα με τη γέφυρα πάνω από το ομώνυμο φαράγγι και τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, σπάνια δείγματα παλιάς Κρητικής Αρχιτεκτονικής και τέλος στον Άγιο Ιωάννη, το τελευταίο μικρό και απομονωμένο χωριό πριν αρχίσει η ανάβαση με τα πόδια στα Λευκά́ Όρη. Στο γυρισμό από τη Χώρα των Σφακίων για το Φραγγοκάστελο, για μπάνιο στην όμορφη παραλία της Ορθής Άμμου με τις αμμοθίνες, τα λευκά́ κρινάκια της Παναγίας και μακρινή θέα τη Γαύδο.

Ποιο είναι το μυστικό που ξέρουν μόνο οι λόκαλς;

Να πας στο καφενείο του Νεκτάριου στο Ασκύφου στα Σφακιά για αέρινες σφακιανές πίτες με θυμαρίσιο μέλι και παγωμένη τσικουδιά κάτω από τη μουριά. Επίσης τα Χανιά είναι μαγικά τον Οκτώβριο που είναι πιο ήσυχο το νησί και ακούς τα βήματα σου και έρχονται οι κορμοράνοι στο λιμάνι.

Πού θα πιώ ένα ωραίο ποτάκι και που θα παρτάρω;

Στο Κ2 στο Κέντρο Μεσογειακής Αρχιτεκτονικής με τη δροσιά του πλάτανου με ωραίες μουσικές και δροσερά κοκτέιλ. Στο Μοναστήρι του Καρόλου, σε ένα παλιό καθολικό μοναστήρι απέναντι από τον μιναρέ στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη, με ωραία μουσική μέχρι αργά. Ή στη Συναγωγή, στην καρδιά της παλιάς πόλης δυο βήματα από το παλιό λιμάνι.

Τι πρέπει να αγοράσω από τα Χανιά;

Μια δερμάτινη χειροποίητη τσάντα Georgina Skalidi από το κατάστημά μας ή μια τσάντα αποκλειστικά κατασκευασμένη για σένα με τα υλικά και τα χρώματα που επιθυμείς. Χειροποίητα κεραμικά από το Εργαστήρι Κεραμεικής του Μανούσου στο Παϊδοχώρι στον ορεινό Αποκόρωνα. 

Κατσικίσια γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά από τον Μάνο Φλεμετάκη από την περίφημη Δημοτική  Αγορά  των Χανίων.Να πας στο Terra Verde, καταστήματα με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, επιλεγμένα με μεράκι και περισσή φροντίδα.