Η Σύρος είναι ένα νησί για όλο τον χρόνο. Fact. Αλλά το καλοκαίρι, η βουτιά στα Αστέρια είναι μαγική. Οι ξένοι τουρίστες δεν το πιστεύουν κι αυτό βγαίνει στα ποσταρίσματα τους. Έχει τα πιο ωραία καφενεία στην πλατεία του Δημαρχείου. Για τον τίμιο ελληνικό καφέ. Ποτέ το πρωί, πάντα το βραδάκι θα ανεβείτε στην Άνω Σύρα. Επιβάλλεται επίσκεψη στο μουσείο του Βαμβακάρη που είναι ανοιχτό μέχρι αργά. Μετά την επίσκεψη ακολούθησε τους ήχους της μουσικής, κάπου σε περιμένει μια αυθεντική ρεμπέτικη βραδιά.

Να πας στη Ντελαγκράτσια, να δεις τα νεοκλασσικά. Να μπεις στο θέατρο Απόλλων, να χαθείς στα Βαπόρια, να πάρεις χαλβαδόπιτες για την επιστροφή. Και Σαν Μιχάλη γραβιέρα. 

Για μπάνιο στο Δελφίνι. Και Αγκαθωπές αν σου αρέσουν οι πολυσύχναστες παραλίες.  

Σε λίγες ημέρες, από τις 22 έως τις 26 Ιουλίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου επιστρέφει στο κυκλαδίτικο νησί για την ένατη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας να εξερευνά τη θεματική «Off Season / Εκτός εποχής» για δεύτερη συνεχή χρονιά. Και μάθαμε όλα τα μυστικά του νησιού από τους διοργανωτές του Jacob Moe και Cassandra Celestin.

Πόσα χρόνια πηγαίνετε στη Σύρο; Πώς βρεθήκατε εκεί την πρώτη φορά και γιατί έγινε ο καλοκαιρινός προορισμός σας;

Έχουμε ένα προσωπικό δέσιμο με το νησί κι αυτός είναι ο λόγος που πήραμε την απόφαση να οργανώσουμε το Φεστιβάλ εδώ. Περνούσαμε όλα τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων. Είναι το σπίτι μας βασικά. Έχουμε οικογενειακούς δεσμούς. Και έτσι γνωριστήκαμε, παιδάκια στη Σύρο να παίζουμε τα καλοκαίρια. Το 2013 ξεκινήσαμε το Φεστιβάλ και μείναμε για αρκετά διαστήματα έκτοτε στο νησί. Μας αρέσει που το Φεστιβάλ γνώρισε δημοφιλία διεθνώς, γιατί οι επισκέπτες μαγεύονται από τον μοναδικό χαρακτήρα του νησιού και το διαφημίζουν.

Η Σύρος είναι ο ένας σημαντικός λόγος που το φεστιβάλ πέτυχε. Έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους όλο τον χρόνο και μεγάλη καλλιτεχνική κοινότητα που στηρίζει και καλλιεργεί τις σχέσεις που χρειάζεται ένα διεθνές φεστιβάλ για να πετύχει.

Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος τουρίστα που προτιμά τη Σύρο;

Η Σύρος δεν είναι ένα τυπικό νησί των Κυκλάδων. Έχει πλούσια οικονομία και μακρά πολιτιστική κληρονομιά. Οι άνθρωποι που την επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές έλκονται από τον πολιτισμό της, τον μοναδικό της χαρακτήρα και πλέον τον γαστρονομικό της πλούτο. Έχουν ανθίσει πολλά φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια και αυτό σημαίνει ότι ένας επισκέπτης έχει μια πληθώρα επιλογών. Και έρχεται μια συγκεκριμένη κατηγορία τουριστών, οι φεστιβαλικοί.

Πού μου προτείνετε να πάω να φάω και τι να δοκιμάσω;

Το εστιατόριο San Michali Food &Culture στα Βαπόρια προσφέρει πανέμορφη θέα κι ένα έξοχο μενού που σέβεται τα τοπικά προϊόντα. Το μπιστρό Cantina Analogue στην Ερμούπολη προσφέρει δημιουργική κουζίνα με πρώτες ύλες αποκλειστικά από Σύρο και τις Κυκλάδες. Έχει και υπέροχες μουσικές βραδιές. Αν σας αρέσουν οι γαλλικές γεύσεις, προτείνουμε το Perroquet Tranquille στην Ποσειδωνία για δείπνο ή brunch.

Για την θέα-υπερθέαμα να επισκεφθείτε το καφέ του ξενοδοχείου Πλόες.

 

Ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες, οι κοσμικές κι εκείνες που θα απομονωθώ;

Υπάρχουν παραλίες για να ικανοποιηθεί και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης. Η παραλία Δελφίνι για κολύμπι και ποτό με θέα το ηλιοβασίλεμα. Στο Γαλησσά γιατί θα βρείτε πάντα σκιά στην παραλία, στην Αγία Πάκου για να αποφύγετε τα πλήθη και να ζήσετε μια διαφορετική εμπειρία. Μην παραλείψετε την απαραίτητη βουτιά στα Αστέρια. Είναι σαν σκηνή από ταινία.

Ένας επισκέπτης στη Σύρο πρέπει σίγουρα να…;

Χαθεί στα στενάκια της Άνω Σύρου και να πιει ένα κοκτέιλ στα μπαρ απολαμβάνοντας από ψηλά τη θέα της Ερμούπολης.  

Ποιο είναι το μυστικό που ξέρουν μόνο οι λόκαλς;

Για να το μάθεις πρέπει να έρθεις να μας βρεις στο Φεστιβάλ. Το SIFF αξιοποιεί με απρόσμενο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου πραγματοποιώντας προβολές και δράσεις σε επιλεγμένα σημεία του νησιού που έρχονται πάντοτε σε «διάλογο» με την ιστορία του τόπου. Φέτος, το SIFF θα λάβει χώρα σε εννέα διαφορετικές τοποθεσίες ανάμεσα στις οποίες και δύο νέες! Έτσι, στην έναρξη του Φεστιβάλ «αναβιώνει», για πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια, το άλλοτε δημοφιλές θερινό σινεμά «Αθηνά» το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί στο πάρκινγκ της οδού Μάρτεν Νόρδεστρομ. Η τοποθεσία θα αναδιαμορφωθεί από το SIFF στο σινεμά της δεκαετίας του ’70, βάζοντας -σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θαμώνων- την οθόνη και τις καρέκλες στην αρχική ρύθμιση που είχε ο κινηματογράφος εκείνη την εποχή, προκειμένου να δημιουργηθεί η ανάλογη συνθήκη για την προβολή του Cheirographon [Χειρόγραφον], μιας μεθυστικής found-footage ταινίας με σπάνια πλάνα από πρώιμα ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση από τη Μεσόγειο στις ΗΠΑ το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Εκεί θα σου δώσουμε κι άλλα tips.

 

Που θα πιώ ένα ωραίο ποτάκι και που θα παρτάρω;

Δυστυχώς, δεν θα παρτάρουμε το φετινό καλοκαίρι. Γιατί ακολουθούμε  πιστά τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Covid-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή λειτουργία ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων σε ανοιχτούς χώρους. Μπορούμε όμως να σας προτείνουμε που θα πιείτε ένα χαλαρό ποτάκι. Στο καινούργιο μπαρ Theosis στην Άνω Σύρο θα περάσετε φίνα.

Όπως και στο κλασσικό Green Dollars, στην παραλία της Γαλησσά.

Τι πρέπει να αγοράσω από τη Σύρο;

Λουκούμια. Στο παραδοσιακό κατάστημα του Συκουτρή. Η ιδιοκτήτρια Ντίνα Συκουτρή με χαρά θα σας διηγηθεί άπειρες ιστορίες του νησιού και της ιστορίας των λουκουμιών.

Ποια είναι τα άχαστα του φετινού φεστιβάλ;

Το ιστορικό ναυπηγείο Ταρσανάς, το οποίο για τέσσερις μέρες θα παραδοθεί σε φιλμικά φαντάσματα από άλλες εποχές μέσα από την οπτικοακουστική εγκατάσταση και περφόρμανς της Μαρίνας Γιώτη που έχει στόχο να φέρει έναν σκόπιμο αναχρονισμό μέσα στο παρόν, προκειμένου να αφυπνίσει πνεύματα οικεία στην ανθρωπογεωγραφία της Σύρου μέσω μιας νυχτερινής ενεργοποίησης του Ταρσανά. Η Γιώτη χρησιμοποιεί σπάνια οπτικοακουστικά αρχεία από παλαιότερες τελετές καθέλκυσης σκαφών, εστιάζοντας στις συνθήκες της προσδοκίας και της αναμονής, ενώ το έργο βρίσκεται σε «διάλογο» με το ιστορικό ναυπηγείο του Ταρσανά στο οποίο και θα παρουσιαστεί. Η συνθέτρια και θερεμινίστρια από τη Θεσσαλονίκη May Roosevelt θα γράψει τη μουσική της ταινίας/εγκατάστασης, η οποία θα εκτελεστεί ζωντανά την ημέρα των εγκαινίων στις 23 Ιουλίου.

Η συνέχεια της «Off Season / Εκτός εποχής» θεματικής εκτυλίσσεται στο φημισμένο «αυτοσχέδιο» ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια με το “A Matter of Life and Death” (Ηνωμένο Βασίλειο, 1946), τη βαθιά ανθρωπιστική ταινία του Michael Powell​ και του Emeric Pressburger, η οποία θέλοντας να αμβλύνει τις εντάσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Αμερική, διασχίζει τον χρόνο και τον χώρο αποτίοντας φόρο τιμής στην υπερβατική αξία της αγάπης. Τη σκυτάλη παίρνει η Γαλλίδα σκηνοθέτις Claire Denis, μία από τις μεγάλες ποιήτριες της εικόνας στην εποχή μας, όπου με το Beau Travail (Γαλλία, 1999) παραδίδει παλλόμενες, υπνωτικές εικόνες που τελικά εκρήγνυνται σε ένα από τα εκπληκτικότερα και αξέχαστα φινάλε του σύγχρονου κινηματογράφου.

Η είσοδος σε όλες τις «Off Season / Εκτός εποχής» προβολές και εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Περισσότερες πληροφορίες και συνεχείς ενημερώσεις για το πρόγραμμα: syrosfilmfestival.org


Facebook                               
facebook.com/syrosfilmfest
@syrosfilmfest

Instagram
instagram.com/syrosinternationalfilmfestival
@syrosinternationalfilmfestival