Θυμάστε τις καραντίνες που δεν έληγαν ποτέ σε δύο εβδομάδες; Θυμάστε την υποχρεωτική καραντίνα αν ήσασταν θετικό κρούσμα; Και τα rapid test; Ε, ξεχάστε τα γιατί η τουριστική περίοδος δεν είναι για χασούρες. Δεν υπάρχει Covid στα νησιά κι ας μετράμε καθημερινά 20.000 νέα κρούσματα.

Με νέα τροποποίηση της απόφασης για τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα camping στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19, ο επισκέπτης δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει καραντίνα στη χώρα μας. Η κοινή υπουργική (Υγείας, Οικονομικών και Τουρισμού) απόφαση αυτή είναι της 24ης Ιουνίου 2022.

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορονοϊού, στο οποίο διευκρινίζονται οι διαδικασίες σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης νοσήσει με Covid-19: Σε ασυμπτωματικά θετικά άτομα ή όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία που δεν χρειάζεται νοσηλεία συστήνεται απομόνωση του κρούσματος για 5 ημέρες η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο. Μιλάμε για σύσταση. Δηλαδή συμβουλή, πρόταση, υπόδειξη. Κάτι που σίγουρα δεν σημαίνει υποχρεωτική καραντίνα.

Για άλλους οι πατητές και για άλλους τα μακροβούτια.

Τι καταλάβαμε; Για τους πολίτες συνεχίζει να ισχύει η υποχρεωτική πενθήμερη απομόνωση στο σπίτι τους, οι ασυμπτωματικοί τουρίστες (ή με ήπια συμπτωματολογία, που δεν χρήζουν νοσηλείας) θα μένουν σε καραντίνα μόνο αν το επιθυμούν, καθώς στο ΦΕΚ απλώς «συστήνεται» και δεν είναι υποχρεωτική η απομόνωσή τους.

Σύμφωνα λοιπόν με το ΦΕΚ, εάν ένας επισκέπτης παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη COVID-19, εφαρμόζονται τα παρακάτω:

1. Άμεση ενημέρωση του υγειονομικού υπεύθυνου του καταλύματος, ο οποίος φροντίζει να εφαρμοσθούν τα μέτρα για την απομόνωση του ασθενή στο δωμάτιό του. Στον ασθενή χορηγείται χειρουργική μάσκα. Επιπλέον, ενημερώνεται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα ή, στην περίπτωση που δεν υπάρχει, καλείται ιατρός από δομή υγείας με την οποία έχει διασυνδεθεί το κατάλυμα, για αξιολόγηση του περιστατικού. Ο ιατρός εισέρχεται στο δωμάτιο του ύποπτου κρούσματος εφαρμόζοντας τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, αδιάβροχες ρόμπες, γάντια).

2. Αν ο ασθενής έχει ανάγκη νοσηλείας, διακομίζεται μέσω ΕΚΑΒ (απλό/πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) προς την μονάδα υγείας που έχει τις προδιαγραφές να νοσηλεύει ασθενείς με COVID-19 λοίμωξη.

3. Άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ από τον υγειονομικό υπεύθυνο του ξενοδοχείου (210 5212054 ή 1135, 24ωρη λειτουργία), αναφορικά με το ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα.

4. Να γίνεται χρήση των δωματίων καραντίνας από θετικά κρούσματα που χρήζουν απομόνωσης, με τη σύμφωνη γνώμη του συνεργαζόμενου με το κατάλυμα ιατρού.

 

5. Σε ασυμπτωματικά θετικά άτομα ή όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία, που δεν χρειάζεται νοσηλεία, συστήνεται απομόνωση του κρούσματος για 5 ημέρες, η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο. Αν για οποιοδήποτε λόγο υπάρξει ανάγκη μετακίνησης με μεταφορικό μέσο, αυτή γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας προσώπου υψηλής προστασίας (FFP2, KN 95)».