Η επιδίωξη της τέλειας μπριζόλας μοιάζει συχνά μάταιος κόπος – κάτι μόνο για τους εξαιρετικά καταρτισμένους επαγγελματίες. Ευτυχώς, η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή. Με λίγες γνώσεις και το σωστό εξοπλισμό, το ψήσιμο της τέλειας μπριζόλας είναι εντυπωσιακά εύκολο. Ακολουθήστε αυτές τις γρήγορες οδηγίες και θα έχετε ένα γεύμα αντάξιο ενός πεντάστερου εστιατορίου. Πρώτα, επιλέξτε το κομμάτι του κρέατος. Τα λεπτότερα κομμάτια ψήνονται γρήγορα, αφήνοντας μικρό περιθώριο μεταξύ του λίγο ψημένου και του καλά ψημένου. Αναζητήστε κομμάτια κρέατος με πάχος τουλάχιστον 2,5 εκ. Στη συνέχεια, δώστε προσοχή στην εμφάνιση του κρέατος.

Όταν μαγειρευτεί, ένα κομμάτι κρέατος χωρίς πολύ λίπος θα είναι σκληρό και κάπως άγευστο. Αντίθετα, ψάξτε για τις νευρώσεις – τις λευκές γραμμές λίπους – που χαρίζουν πιο τρυφερές και πιο ζουμερές μπουκιές. Σε εμάς αρέσει ιδιαίτερα το T-bone, ένας γευστικός συνδυασμός φιλέτου και strip steak. Άλλα κομμάτια επιλογής περιλαμβάνουν το ribeye, το φιλέ μινιόν και τη μπριζόλα από διάφραγμα. Αν δεν ξέρετε τι πρέπει να αγοράσετε, ρωτήστε τον κρεοπώλη σας. Καρυκεύματα, ναι ή όχι; Υπάρχουν πολλά μείγματα μπαχαρικών που παρασκευάζονται εύκολα και θα προσθέσουν έξτρα γεύσεις στη μπριζόλα σας. 

Οι μαρινάδες – μείγματα λαδιού, οξέων (όπως εσπεριδοειδή ή ξύδι) και υλικών όπως μυρωδικά ή ζάχαρη – είναι ιδανικές για να μαλακώσουν το κρέας, το οποίο όμως πρέπει να παραμείνει στη μαρινάδα για τουλάχιστον μια ώρα. Αν βιάζεστε, απλώς αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα και τις δύο πλευρές της μπριζόλας κι είστε έτοιμοι! Μόλις το κρέας ετοιμαστεί, είναι ώρα να ανάψετε το μπάρμπεκιου. Εδώ, η Σχάρα για Searing Gourmet BBQ System της Weber, από χυτοσίδηρο, θα συγκρατήσει τη θερμότητα, διασφαλίζοντας το ομοιόμορφο ψήσιμο της μπριζόλας

Πρώτα, τοποθετήστε τη μπριζόλα απευθείας σε άμεση θερμότητα, που θα κάψει έντονα το εξωτερικό και θα κλειδώσει την υγρασία στο εσωτερικό. Μαγειρέψτε για 1–2 λεπτά ή μέχρι η μπριζόλα να μην κολλάει πλέον στη σχάρα, γυρίζοντάς την μία μόνο φορά, και μετά μετακινήστε το κρέας σε έμμεση θερμότητα. Με αυτό τον τρόπο το κρέας θα συνεχίσει να μαγειρεύεται και θα φτάσει την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία χωρίς να καεί στο εξωτερικό του. Μόλις το κρέας μαγειρευτεί πλήρως, βγάλτε το από το μπάρμπεκιου και αφήστε το να ξεκουραστεί για αρκετά λεπτά πριν το σερβίρετε. 

Σε μερικούς αρέσει μια μπριζόλα έντονα ψημένη απ’ έξω με σκούρο κόκκινο χρώμα στο εσωτερικό, ενώ άλλοι προτιμούν ομοιόμορφο ψήσιμο παντού, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ιδανική μπριζόλα είναι ζήτημα προτίμησης. 

Βρες τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber