Είναι γεγονός ότι το μπάρμεκιου μας κάνει να βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας, Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε πάντα τη μαγεία που συντελείται όταν συνδυάζουμε το κρέας και τη θερμότητα. Το τέλειο μπάρμπεκιου είναι τέχνη και δεν είναι πολύ δύσκολο να τη μάθουμε. Ακολουθώντας μερικές απλές βασικές οδηγίες, μπορείτε να αποφύγετε τις κακοτοπιές και να απολαμβάνετε πάντα τέλεια ψημένο φαγητό. Το σημαντικότερο είναι να πετύχετε τη σωστή θερμοκρασία της φωτιάς. Ο πειρασμός να αρχίσουμε να μαγειρεύουμε μας κάνει να είμαστε ανυπόμονοι με την ψησταριά μας, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούμε κάρβουνα.Μάθετε να περιμένετε μέχρι η ψησταριά να αποκτήσει την ιδανική θερμότητα, και ξαφνικά θα δείτε μια δραματική βελτίωση των ικανοτήτων σας. Φυσικά, αυτό είναι πιο εύκολο με τις ηλεκτρικές ψησταριές ή τις ψησταριές υγραερίου απ’ ότι με τα κάρβουνα, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις ισχύουν οι ίδιες βασικές αρχές.

Αν έχετε ένα ενσωματωμένο θερμόμετρο στην ψησταριά σας, μια θερμοκρασία των 130°C έως 150°C είναι χαμηλή θερμότητα (κατάλληλη για σιγανό μαγείρεμα), οι 180°C έως 230°C είναι μέτρια θερμότητα (κατάλληλη για κοτόπουλο και λαχανικά), και οι 230°C έως 290°C είναι υψηλή θερμότητα (για μπριζόλες και ψάρι)! Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το αν θα μαγειρέψετε με άμεση ή με έμμεση θερμότητα. Με την άμεση θερμότητα, το φαγητό τοποθετείται ακριβώς πάνω από τις φλόγες κι έτσι αποκτά εκείνες τις υπέροχες γραμμές ψησίματος από τη σχάρα της ψησταριάς, χαρακτηριστικές στις τέλειες μπριζόλες, τα φιλέτα και τα λαχανικά. Η έμμεση θερμότητα είναι καλύτερη για μεγαλύτερα κομμάτια, όπως ολόκληρα κοτόπουλα ή παϊδάκια σιδηρόδρομο, και κατάλληλη όταν θέλετε τη θερμότητα και τον καπνό αλλά όχι την άμεση φλόγα. Με μια αρκετά μεγάλη ψησταριά μπορείτε να κάνετε και τα δύο μαζί.

Μόλις επιτευχθεί μια σταθερή θερμοκρασία, είστε έτοιμοι να αρχίσετε το μαγείρεμα! Οπότε: η θερμοκρασία στην ψησταριά είναι σωστή, το μαγείρεμα είναι αργό ή γρήγορο ανάλογα με την επιλογή σας, το κρέας ψήνεται υπέροχα και όλα δουλεύουν στην εντέλεια. Σύντομα θα φτάσετε στο τελικό και πιο κρίσιμο στάδιο: πώς ξέρετε ότι το φαγητό είναι έτοιμο; Μια σχάρα με σαρδέλες έχει εντελώς διαφορετικό μέγεθος και σχήμα από μια παχιά και ζουμερή μπριζόλα, και οι χρόνοι μαγειρέματος δεν είναι οι ίδιοι ακόμα κι όταν ψήνονται στην ίδια ψησταριά. Το μυστικό είναι να εξαλείψουμε την αβεβαιότητα. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε το πιο χρήσιμο εργαλείο στον εξοπλισμό του ψήστη: το θερμόμετρο, που σας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζετε με ακρίβεια τη θερμοκρασία πυρήνα του φαγητού. 

Υπάρχουν μερικά κόλπα που αξίζει να γνωρίζετε. Πρώτον, λάβετε υπόψη ότι όταν το φαγητό απομακρύνεται από την ψησταριά εξακολουθεί να ψήνεται, κι έτσι η θερμοκρασία του θα αυξηθεί ένα με δύο βαθμούς καθώς ξεκουράζεται. Χρησιμοποιήστε τον αισθητήρα με προσοχή και υπολογίστε την απόσταση που πρέπει να έχει το άκρο του αισθητήρα από το κέντρο του φαγητού. Ακολουθήστε και εμπιστευτείτε τις θερμοκρασίες, και το φαγητό σας θα είναι τέλεια ψημένο και ασφαλές για κατανάλωση. Εδώ σας δίνουμε μερικές γενικές παραμέτρους: Το ψητό μοσχάρι και οι μπριζόλες πρέπει να φτάσουν στους 53–55°C αν θέλετε το κρέας λίγο προς μέτρια ψημένο, και στους 60–65°C για μέτρια προς καλά ψημένο κρέας. Για το χοιρινό, 71°C.

Για το αρνί, η θερμοκρασία είναι 60–62°C αν θέλετε να είναι λίγο ροζ και 71°C για μέτρια ψημένο. Τα πουλερικά όλων των ειδών πρέπει να φτάσουν στους 75°C (που είναι η ελάχιστη θερμοκρασία για τον μοσχαρίσιο κιμά και τα μπέργκερ). Μαγειρέψτε με βάση αυτές τις θερμοκρασίες χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο και μπορείτε να είστε σίγουροι για την επιτυχία σας. Το τελικό βήμα είναι να αφήσετε το μαγειρεμένο φαγητό να ξεκουραστεί αρκετά λεπτά, δίνοντάς του την ευκαιρία να χαλαρώσει και να γίνει πιο τρυφερό. Εφοδιαστείτε με ένα θερμόμετρο, τηρήστε τις θερμοκρασίες και γρήγορα θα ανακαλύψετε ότι όλοι μπορούν να γίνουν μάγειρες με αυτοπεποίθηση.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber