Σκεφτείτε ποια είναι η αγορά που κάνετε καθημερινά. Ναι, καλά μαντέψατε, το ψωμί αυτό. Σκεφτείτε τώρα πώς θα ήταν η ζωή σας ή το τραπέζι σας, αν το φτιάχνατε μόνοι σας στην ψησταριά σας. Σίγουρα πιο νόστιμη και 100% πιο αυθεντική. Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Είναι απλό, το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη, μια γάστρα και τα απαραίτητα υλικά.

Υλικά: 300γρ. αλεύρι σίκαλης (Τύπος 960), επιπλέον για πασπάλισμα 200 γρ. αλεύρι σίτου (Τύπος 700), ½ κύβος φρέσκιας μαγιάς ή ½ συσκευασία ξηρής μαγιάς (21g), 15 γρ. αλάτι, περίπου 100 γρ. προζύμι, 1 κ.σ. μέλι, 1-2 κ.σ. μπαχαρικό ψωμιού ή μπαχαρικά όπως κόλιανδρο, μάραθο, κύμινο, γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο, 250ml νερό, 1 πατάτα ψητή, λιωμένη και κρύα. 

1. Ζυμώστε όλα τα συστατικά σε μια λεία ζύμη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Στη συνέχεια διπλώστε τη ζύμη και τοποθετήστε τη σε ένα καλάθι ψησίματος και αφήστε τη να ξεκουραστεί για άλλα 20 λεπτά. 

2. Στο μεταξύ, προθερμάνετε τη ψησταριά στους 230°C και προθερμάνετε τη γάστρα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη ζύμη στη γάστρα, με το καπάκι επάνω. 

3. Ψήστε για περίπου 45-60 λεπτά και στη συνέχεια βάλτε έναν αισθητήρα θερμοκρασίας στη ζύμη – αφήστε μέχρι να φτάσει τους 90°C. Για τα τελευταία λεπτά, βγάλτε το καπάκι της γάστρας έτσι ώστε ο ατμός να φύγει και να κάνει μια τραγανή κρούστα. 

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber