Μπορεί να μην βρισκόμαστε στο Μεξικό, στην Ονδούρα, την Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ ή τη Νικαράγουα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί με αυτές τις χώρες, έστω και εξ αποστάσεως, την Ημέρα των Νεκρών. Για να μπείτε από νωρίς στο κλίμα και να είστε σε ετοιμότητα για τις 2 Νοεμβρίου, ετοιμάσαμε για εσάς μία σειρά από συνταγές με κεντρικό άξονα τα αγαπημένα μας τάκος. Μετά από αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθετε όλο και πιο κοντά στις νότιες και κεντρικές περιοχές του Μεξικού και -γιατί όχι;- ανάμεσα στο πλήθος που θα ξεχυθεί στους δρόμους φορώντας εκκεντρικές μάσκες. Όλα αυτά, από το μπαλκόνι σας και με τη βοήθεια της Weber.

Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος BBQ: 30 λεπτά
Ειδικός εξοπλισμός: Δίσκος μεταφοράς

Υλικά: 6 τορτίγιες καλαμποκιού ή σίτου, 1 κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη κατά μήκος σε φέτες 1 εκ., 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου, 5 κ.γ. τριμμένο κύμινο ,1 κ.γ. σκόνη τσίλι, 4 φύλλα καλαμποκιού ξεφλουδισμένα, 2 αποξηραμένα τσίλι ancho χωρίς κοτσάνι και σπόρους, 1 αποξηραμένα τσίλι τσιποτλέ χωρίς κοτσάνι και σπόρους, 2 κ.σ. κόλιανδρο, 250ml καυτό νερό, 9 ντοματίνια κομμένα στη μέση, 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, 3 σκελίδες σκόρδο, 2 κ.γ. σιρόπι αγαύης, Χυμός από 1 λάιμ, Αλάτι και πιπέρι ανάλογα με το γούστο σας. Προαιρετικές γαρνιτούρες: κόλιανδρος, κομμένο λάχανο, μαύρα φασόλια, τριμμένο τυρί cotija ή φέτα, ξινή κρέμα ή απλό γιαούρτι.

1. Προετοιμάστε την ψησταριά σε μέτρια φωτιά (175–230°C), έπειτα ετοιμάστε τη σάλτσα. Κόψτε τα τσίλι σε κομμάτια και ρίξτε τα σε μια μεγάλη κεραμική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά, μέχρι να μυρίσουν. Αφαιρέστε τα από τη φωτιά και προσθέστε προσεκτικά 250ml καυτό νερό. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι. Γυρίστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε για περίπου 15 λεπτά.

2. Στο μεταξύ, απλώστε τις κομμένες στη μέση ντομάτες, το κρεμμύδι σε φέτες και ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδου σε ένα δίσκο μεταφοράς. Περιχύστε με ελαιόλαδο και καρυκεύστε με αλάτι, πιπέρι, 3 κ.γ. κύμινο και κοτσάνια κόλιανδρου. Μαγειρέψτε στην ψησταριά για 10 λεπτά μέχρι να καψαλιστούν στις άκρες.

3. Προσθέστε το μίγμα τσίλι σε ένα μπλέντερ και κάντε τον πουρέ. Αφαιρέστε το μίγμα με τη ντομάτα και το κρεμμύδι από τον δίσκο ψησίματος και αφήστε να κρυώσει μέχρι να το προσθέσετε στο μπλέντερ. Αναμίξτε μέχρι να είναι ρευστό (μπορεί να χρειαστεί να το δουλέψετε σε δύο δόσεις). Μόλις όλα γίνουν πουρές, ρίξτε το μίγμα πάλι στο ταψάκι σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας λίγο νερό για να αραιώσει, εφόσον χρειάζεται. Προσθέστε την αγαύη, μία κουταλιά του γλυκού κάθε φορά, το χυμό λάιμ και καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με το γούστο σας. Καλύψτε το κι αφήστε να κρυώσει μέχρι να το σερβίρετε.

4. Σε ένα μικρό μπολ, αναμίξτε 3 κ.σ. λάδι, αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδου, 1 κ.γ. κύμινο και σκόνη τσίλι. Κόψτε την κολοκύθα σε φέτες. Ψήστε την κολοκύθα, καλύπτοντάς την, σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να είναι τρυφερή. Αλείψτε το καλαμπόκι με 3 κ.σ λάδι και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι. Τοποθετήστε το καλαμπόκι στο πιο καυτό σημείο της ψησταριάς και μαγειρέψτε, γυρίζοντας όποτε χρειάζεται, μέχρι να μαγειρευτεί καλά και να καψαλιστεί, για περίπου 10 λεπτά. Κόψτε τους πυρήνες του καλαμποκιού από το καλαμπόκι. Ζεστάνετε τις τορτίγιες σε μέτρια φωτιά για 15 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά. Γεμίστε τις με καλαμπόκι και κολοκύθα, έπειτα προσθέστε τη σάλτσα για να σερβίρετε, μαζί με προαιρετικές γαρνιτούρες.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber