Η πρώτη, λογική θα λέγαμε ερώτηση που θα κάνατε σε κάποιον που θα μιλούσε για το ιππόγλωσσο, είναι «τι ακριβώς είναι αυτό;». Κανείς δεν θα σας παρεξηγούσε. Το ιππόγλωσσο, λοιπόν, είναι ψάρι και όχι κάποιο χάπι και θα το χρησιμοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε λαχταριστά τάκος με αφορμή την Ημέρα των Νεκρών. Μπορεί να βρισκόμαστε στην Ελλάδα και όχι στο Μεξικό, αλλά οι γεύσεις, ως γνωστόν, οφείλουν να είναι παγκόσμιες. Για το λόγο αυτό, τάκος με ιππόγλωσσο και κρέμα jalapeño στο μπαλκόνι ή στην αυλή, με τη βοήθεια της Weber για το vol.2 του ειδικού αφιερώματος για την ιδιαίτερη μέρα της 2 Νοεμβρίου.

Μερίδες: 6

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος BBQ: 20 λεπτά

Υλικά: 6 μικρές πιπεριές jalapeños (περίπου 125 γρ.), 1 κ.γ. ελαιόλαδο, 125γρ. ξινόκρεμα, 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου, 4 κ.σ. μαγιονέζα, τριμμένο θαλασσινό αλάτι, 500 γρ. λευκό λάχανο να έχει αφαιρεθεί ο μίσχος, τα φύλλα να είναι κομμένα σε λεπτές λωρίδες, 1 κ.σ. μηλόξυδο, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 2 κ.γ. πιπέρι καγιέν, 1 κ.γ. τριμμένο κύμινο, 1 κ.γ. τριμμένη ρίγανη, 4 φιλέτα ιππόγλωσσου ( 175 γρ. το κάθε ένα περίπου και 2-3 εκ. σε πάχος,) 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 12 τορτίγιες καλαμποκιού ή σίτου, 1 μικρό μάνγκο (περίπου 350 γρ.) μόνο τη σάρκα, κομμένο σε λεπτές φέτες 2 λάιμ, κομμένα σε φέτες.

1. Προετοιμάστε τη ψησταριά σε μέτρια θερμοκρασία για άμεσο ψήσιμο (175–230°C). Περιχύστε τα jalapeños με 1 κ.γ λάδι. Τοποθετήστε την ξινόκρεμα, τον κόλιανδρο, 2 κ.σ μαγιονέζα και ¼ κ.γ. αλάτι στον επεξεργαστή τροφίμων.

 2. Καθαρίστε τη σχάρα με μια βούρτσα. Τοποθετήστε τα jalapeños σε άμεση μέτρια φωτιά με το καπάκι κλειστό, γυρίζοντας περιστασιακά, έως ότου είναι καφέ και μαλακά, περίπου 10 λεπτά.

3. Στο μεταξύ, ανακατέψτε το λάχανο σε ένα μεγάλο μπολ με την υπόλοιπη μαγιονέζα και το ξύδι. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι, στη συνέχεια καλύψτε και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να σερβιριστεί. Μόλις μαγειρευτεί, τοποθετήστε τις jalapeños σε ένα ξύλο κοπής. Αφαιρέστε το κοτσάνι κι έπειτα κόψτε τις 4 πιπεριές σε λωρίδες 1 εκ. περίπου σε πλάτος. Βάλτε την σε ένα μικρό μπολ για να τη σερβίρετε με τα τάκος αργότερα. Κόψτε τα άλλα δύο τσίλι σε λωρίδες και ξεκινήστε να προσθέτετε περίπου τα μισά από τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων. Κάντε τα πουρέ μέχρι να τα ψιλοκόψετε – προσθέστε περισσότερα jalapeños ανάλογα με το γούστο σας, ή προσθέστε τα σε ένα μπολ με τα άλλα. Τοποθετήστε αυτό το μίγμα σε ένα μπολ σερβιρίσματος. 

4. Αναμίξτε τη σκόνη τσίλι με τα κύμινο, τη ρίγανη και 1 κ.γ αλάτι. Περιχύστε τα φιλέτα ψαριού με 1 κ.σ λάδι και σκορπίστε το μίγμα του τσίλι από πάνω. Καθαρίστε τη σχάρα με μια βούρτσα. Μαγειρέψτε το ψάρι σε άμεση μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το εσωτερικό να μην είναι πλέον διάφανο αλλά να εξακολουθεί να είναι ζουμερό. Γυρίστε μία φορά, μόλις δείτε να απομακρύνεται εύκολα από τη σχάρα της ψησταριάς. Απενεργοποιήστε την ψησταριά και κόψτε το φιλέτο σε τρία κομμάτια. Ζεστάνετε τις τορτίγιες σε άμεση μέτρια φωτιά για 15 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά. Γεμίστε με το ψάρι, τη σαλάτα λάχανου, το μάνγκο και την κρέμα jalapeño. Σερβίρετε με φέτες λάιμ. 

Συμβουλή: Το πόσο καυτερά είναι τα jalapeños τσίλι μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Μπορείτε να δείτε πόσο καυτερά είναι ακουμπώντας το εσωτερικό της κομμένης πιπεριάς και τοποθετώντας το στη γλώσσα σας. Το πιο καυτερό κομμάτι είναι οι λευκοί αδένες καψαϊκίνης που συγκρατούν τους σπόρους. Μπορείτε είτε να τους αφαιρέσετε είτε να τους αφήσετε για να είναι όσο καυτερά πρέπει. 

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber