Εδώ και λίγα χρόνια ένα ελβετικό σούπερ μάρκετ πουλάει τρόφιμα από έντομα. Το Supermarket Coop μετά την αλλαγή νόμου που επιτρέπει την πώληση ακρίδων, γρύλων και σκουληκιών για ανθρώπινη κατανάλωση έγινε η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ελβετίας που πουλά μπιφτέκια εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση μετά την αναθεώρηση της νομοθεσίας της χώρας για την ασφάλεια των τροφίμων. Τα προσφερόμενα προϊόντα είναι κατασκευασμένα από αλευροσκώληκες που παράγεται από την ελβετική start-up Essento.

Τα προϊόντα, που παράγονται από μια ελβετική start-up που ονομάζεται Essento είναι διαθέσιμα σε λίγα υποκαταστήματα της Coop, συμπεριλαμβανομένων αυτά στη Γενεύη, τη Βέρνη και τη Ζυρίχη. Αυτά τα έντομα, που χρησιμοποιούνται από καιρό στις ζωοτροφές, πρέπει να εκτρέφονται υπό αυστηρή επίβλεψη για τέσσερις γενιές προτού κριθούν κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Ο ιστότοπος Climate-KIC περιγράφει το Essento ως «έναν πολύ πιο φιλικό προς τους πόρους και το περιβάλλον τρόπο κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών στην αγορά». Τα έντομα παρέχουν τροφή με χαμηλό περιβαλλοντικό κόστος. Η εκτροφή τους απαιτεί 5 φορές λιγότερο νερό και 10 φορές λιγότερη γη από τα βοοειδή και εκπέμπει πολύ λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου απ’ ό,τι παραδοσιακές εκτροφές βοοειδών ή πουλερικών.

Τρεις τύποι εντόμων είναι πλέον διαθέσιμοι για ανθρώπινη κατανάλωση: αλευροσκώληκες, γρύλοι και ακρίδες.Τα έντομα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης για την επισιτιστική ασφάλεια . Οι μπάλες εντόμων αντιπροσωπεύουν μια υγιεινή γαστρονομική σπεσιαλιτέ που αναμειγνύει τα σκουλήκια με ρύζι, καρότα, σέλινο, πράσα και μια πρέζα τσίλι. Τα έντομα πρέπει να εκτρέφονται σύμφωνα με τις ελβετικές απαιτήσεις σε εταιρεία που υποβάλλεται σε επιθεωρήσεις από τις εθνικές αρχές ασφάλειας τροφίμων.

https://t.co/oPYB1u5yiw

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αλευροσκώληκες έγιναν το πρώτο έντομο που θα μπορούν να καταναλώνουν ως τρόφιμο οι Ευρωπαίοι. Και στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ως μια εναλλακτική πρόταση διατροφής, επιστήμονες στο ΑΠΘ φτιάχνουν αρτοσκευάσματα με τη βοήθεια εδώδιμων εντόμων όπως οι αλευροσκώληκες. Η Αδαμαντινή Παρασκευοπούλου, διευθύντρια Χημείας και Τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο και η Ανθία Ματσακίδου μίλησαν στην ΕΡΤ για την ανακάλυψή τους. Μιλώντας στην εκπομπή “Από τις Έξι” οι δύο επιστήμονες εξήγησαν ότι στο εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, εδώ και τρία χρόνια, εργάζονται στην απομόνωση των πρωτεϊνών από εδώδιμα έντομα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει δώσει το πράσινο φως στην κατανάλωση αλευροσκώληκων υπογραμμίζοντας ότι είναι ασφαλή για τον άνθρωπο. Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν έντομα ενώ μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 1.900 είδη εδώδιμων εντόμων παγκοσμίως.