Γενικώς, για όσους θεωρούν τη Vogue πηγή πληροφορίας σε ό,τι αφορά τη μόδα, η πολωνική της έκδοση αρκετές φορές αποτέλεσε και κάτι παραπάνω. Αν κάτι έχει καταφέρει να κάνει σίγουρα είναι να ταράξει τα νερά σε κοινωνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Στο μεταξύ, αυτόν τον καιρό, τα κοινωνικά νερά της Πολωνίας είναι ταραγμένα ούτως ή άλλως, με ένα νομοσχέδιο που μέχρι πρότινος απειλούσε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και στον έλεγχο του σώματός τους κατ επέκταση.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue Polska (@vogue.polska)

Στο τελευταίο της τεύχος, η πολωνική έκδοση του περιοδικού μόδας κάνει μια ισχυρή δήλωση υπέρ της επιλογής. Στο μπροστινό άρμα της μάχης, βρίσκεται η Άνια Ρούμπικ, γυμνή, φορώντας ένα κόκκινο κομμάτι με τα χέρια της δεμένα. Πρακτικά, φέρνει μπροστά στα μάτια μας το κόκκινο μπουλόνι που έγινε συνώνυμο των διαμαρτυριών που έγιναν σε όλη τη χώρα μετά τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση της έκτρωσης για τις γυναίκες μιας χώρας που δε δίστασε να βγει εκεί έξω και να απαιτήσει τα αυτονόητα. Ακόμα και εν μέσω πανδημίας.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue Polska (@vogue.polska)

Το περιοδικό, αποφάσισε να πάρει θέση, τη στιγμή που πολλοί ακόμα δυσπιστούν πως η μόδα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Το τεύχος φέρει τη φράση «Η Δύναμη Της Γυναίκας», και σε ανάρτησή του στο Instagram κάνει μια σημαντική δήλωση που επεξηγεί την καλλιτεχνική πρωτοβουλία:

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue Polska (@vogue.polska)

“Οτιδήποτε αφορά τις Πολωνές γυναίκες μας αφορά.”

Η Άνια Ρούμπικ, τιμώντας τις πολωνικές ρίζες της και τη φύση της, πόζαρε για αυτόν τον σκοπό δηλώνοντας:

«Αυτή η στιγμή θα επηρεάσει την πολωνική κοινότητα για τις επόμενες δεκαετίες. Το κράτος καταστέλλει τις γυναίκες με την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων και τον περιορισμό των αναπαραγωγικών τους δικαιωμάτων.

Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα, εγγυώνται την ελευθερία να αποφασίζουμε για τη ζωή μας, το σώμα μας, την υγεία μας και το πεπρωμένο μας».