Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, που ήταν πριν δυο ημέρες, η Κούλα Αρμουτίδου, μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη μίλησε στον Αθήνα 98,4. Αναφέρθηκε στον εφησυχασμό και των μισογυνισμό των τοπικών κοινωνιών, τον θάνατο της κόρης της, που μας κάνει να ανατριχιάζουμε και σήμερα και πάντα, και έκανε λόγο και για την αξία της μόρφωσης.

«Έγινε επειδή η Ελένη ήταν γυναίκα και δεν είχε τη δύναμη των δύο μιασμάτων που την βασάνισαν και την πέταξαν ακόμα ζωντανή, στον ορμίσκο. Τα καρκινώματα της κοινωνίας, τολμήσανε να τη ρίξουν στον υγρό τάφο αιμόφυρτη με την προοπτική να φτάσει η θάλασσα το σώμα της στην Αφρική και να μην τη βρω ποτέ πια στη ζωή μου», είπε για τον θάνατο της Ελένης, ενώ έριξε ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες.

«Ρίχνω ευθύνες σε μια ολόκληρη τοπική κοινωνία που κλείνει το στόμα και όταν χρειάζεται να μιλήσει, σιωπά. Ήξεραν για τις επιθετικές συμπεριφορές των δραστών. Στη Λίνδο, όπου είχαν τα μαγαζιά τους, από τη στάση που κράτησαν μόλις έμαθαν τι συνέβη στην Ελένη, ήταν λες να περίμεναν την εξέλιξη αυτή για το παιδί μου»

«Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι απαθέστατο σε ό,τι συμβαίνει γύρω του. Είναι εφησυχασμένοι, βολεμένοι. Παρατηρούν τι γίνεται και όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους γυναικοκτονίες όπως στη περίπτωση του δικού μου του παιδιού, απλώς σιωπούν. Η ελληνική οικογένεια έχει τα χαρακτηριστικά πατριαρχικής κοινωνίας, σε ακραία μορφή. Με φυλετική ανισότητα και μισογυνισμό»

Αναφερόμενη στην κατάσταση του σήμερα, που αναπαράγονται βίαιες συμπεριφορές και συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες γυναικοκτονιών, η κυρία Αρμαμουτίδου ανέφερε:

«Χτυπάει το καμπανάκι και προσπαθούμε ως γονείς -κάποιοι- να σώσουμε αυτούς τους βίαιους χαρακτήρες. Αν είμαστε ανεπαρκείς, αμόρφωτοι και απαίδευτοι υπάρχουν κρατικές δομές, ειδικοί παιδοψυχίατροι -ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, που μπορούν να βοηθήσουν».

Έκανε λόγο ακόμα και για τη ζωή της μετά τον θάνατο της κόρης της, λέγοντας πως θα ζει μια ζωή στον πόνο και στα γιατί.

«Θα ζω μια ζωή στο πόνο, στη φρίκη παιδεύοντας το μυαλό μου με χιλιάδες γιατί… Γιατί τόση βία, κακία, απονιά κι απανθρωπιά; Σε τι τους φταίξαμε… Οι γονείς τους εκκολάψανε βιαστές και δολοφόνους. Τους μεγάλωσαν με τη λογική του χρήματος. Εγώ από την πρώτη στιγμή που την ένοιωσα στο κορμί μου διάβαζα και μετά της έλεγα για την αξία της μόρφωσης. Πασχίζαμε να καλυτερέψουμε τα μυαλά και το επίπεδό μας. Εκείνοι σε τι επένδυσαν άραγε, αφού ούτε το σχολείο δεν τέλειωσαν τα παιδιά τους;», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές και για τις γνωριμίες που μπορεί να είχαν οι δράστες. «Αν είσαι παιδί φτωχής οικογένειας μπορεί να κάνει κάποιος καμιά καταγγελία. Αν είσαι όμως παιδί ανθρώπων με πολύ χρήμα που είναι και χορηγοί τοπικών παραγόντων σε προεκλογικές εκστρατείες, τότε υπάρχουν άκρες και κατάλληλες γνωριμίες παντού, σε όλα τα επίπεδα» σημείωσε.

Η ίδια πιστεύει πως η κόρη της θυματοποιήθηκε για μια ακόμα φορά και στην ίδια τη δίκη για τη δολοφονία της.

«Σε όλες τις περιπτώσεις βιασμών υπάρχει η υποκρισία για δήθεν συναίνεση του θύματος. Υπάρχει βιαστής που χρειάζεται συναίνεση για να βιάσει; Οι γυναίκες που καταγγέλλουν βιασμό αποτρέπονται από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Το ίδιο συμβαίνει και στις οικογένειες με κακοποιητές συζύγους. Ούτε καν συντάσσονται εκθέσεις στα αστυνομικά τμήματα από όπου εκδιώκονται σαν σκουπίδια. Εκτιμώ πως η γυναικοκτονία σε βάρος του παιδιού μου συνέβαλε στο να αλλάξει, έστω και λίγο, η λογική της Αστυνομίας» τόνισε.

Για την αντιμετώπιση της κόρης της από τις αστυνομικές αρχές της Ρόδου, έκανε λόγο για υποκρισία και κοροϊδία. «Το παιδί μου πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Ρόδου και την έδιωξαν λες και ήταν τσιφλίκι του ανθυπαστυνόμου και του αστυφύλακα… Μα δεν υπάρχουν θεσμοί και φορείς; Ποιος έχει την ευθύνη; Είδατε να γίνεται κάτι; Υπάρχει μια υποκρισία και μια κοροϊδία από το κράτος και τους θεσμούς».

Η ίδια όπως είπε μεγαλώνει τώρα το αγόρι της με αγάπη για τις γυναίκες. «Δε θα εκκολάψω μέσα στο σπίτι μου έναν βιαστή. Προσωπικά ντρέπομαι που γεννήθηκα στην Ελλάδα. Πρέπει να διεκδικήσουμε καλύτερη παιδεία και πραγματική ισότητα μεταξύ των φύλων» είπε.

Πηγή: dikastiko.gr