Η Τζεν Γκάντερ είναι η πιο διάσημη γυναικολόγος στο χώρο του διαδικτύου, έγραψε το  best seller βιβλίο των New York Times,  “H βίβλος του κόλπου“,  για να βοηθήσει τους αναγνώστες της να ανακαλύψουν έναν υπέροχο κόσμο, του αιδοίου. Η Καναδή γυναικολόγος με εικοσιπενταετή εμπειρία, Τζεν Γκάντερ, συγγραφέας και δημιουργός της μίνι σειράς ντοκιμαντέρ Jensplaining προσφέρει επιστημονικά δεδομένα καταρρίπτοντας μύθους, προκαταλήψεις και πατριαρχικά στερεότυπα.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jen Gunter (@drjengunter)

Σε μια online εκδήλωση από το Public Events Go Social με τίτλο «Αιδοίο και Κόλπος: Μια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο της Jennifer Gunter «Η βίβλος του κόλπου» μας είπε το εξής: υπάρχουν άπειρες πληροφορίες στο διαδίκτυο που μας παραπληροφορούν για τον κόλπο μας και την υγεία του αιδοίου μας.

Τι άλλα στερεότυπα έσπασε; Τα βαμβακερά εσώρουχα δεν μας προστατεύουν περισσότερο. Αν ακούσεις τη φράση “για να αναπνέει ο κόλπος” βάλε τα γέλια. Δεν έχει πνεύμονες ο κόλπος σου. Δεν θέλει να πάρει τον αέρα του και δεν χρειάζεται οξυγόνο. Σχετίζονται με την κουλτούρα της αγνότητας. Αναρωτήσου ποιος την επέβαλε; Η σέξι δαντέλα είναι μια χαρά επιλογή. Εκτός κι αν αγοράσεις συνθετικά εσώρουχα από τη δεκαετία των 50s.

Κανένα τρόφιμο δεν έχει τη μαγική ιδιότητα να αλλάξει τη μυρωδιά του κόλπου. Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές για τον κόλπο. Ο χυμός από κράνμπερι δεν προλαμβάνει τις ουρολοιμώξεις. Να τρως 25 γραμμάρια φυτικές ίνες. Ο κόλπος δεν πρέπει να μυρίζει σαν την ανθοκομική της Κηφισιάς. Δεν είναι κήπος με γαρδένιες.

Για ποιον το έγραψε το βιβλίο της; Για κάθε γυναίκα που έχει ακούσει από κάποιον ότι είναι πολύ υγρή, πολύ στεγνή, πολύ σφιχτή και πολύ ανοιχτή. Ότι έχει πολύ αίμα και μυρίζει. Γιατί το έγραψε; Γιατί κορίτσια μου όσο πιο ενημερωμένες είμαστε για το αιδοίο (και για όλα) τόσο πιο δυνατές βγαίνουμε στην κοινωνία.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jen Gunter (@drjengunter)

Γιατί βαρέθηκε να ακούει τις εμμονές της πατριαρχικής κοινωνίας με την αγνότητα και την καθαρότητα του αναπαραγωγικού συστήματος. Γιατί γνωρίζει ότι η αξία μιας γυναίκας δεν κρίνεται από τον αριθμό των παιδιών που γεννά. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου λέει; Το αιδοίο σου είναι πολυεργαλείο. Και το σημαντικότερο όργανο για την σεξουαλική σου ηδονή. Αλλά παραμελείται συχνά γιατί – μάντεψε- για κάποιο λόγο η σεξουαλική ικανοποίηση των γυναικών τρομάζει. Ειδικά όταν η ιατρική επιστήμη ήταν ανδροκρατούμενη και επικρατούσε μια φαλλοκεντρική θεώρηση της γυναικείας σεξουαλικότητας.

Γιατί τόσες γυναίκες με διαδομένες παθήσεις όπως η ενδομητρίωση αργούν να λάβουν σωστή διάγνωση; Γιατί σε αρκετά γυναικολογικά προβλήματα δεν υπάρχει πόνος και δεν διαγιγνώσκεται εύκολα. Πρέπει να ακούμε τις γυναίκες σύμφωνα με την Τζεν Γκάντερ όταν λένε ότι η περίοδος τους είναι επίπονη.

Πώς αναζητούν πληροφορίες οι γυναίκες για το σεξ; Πολλές ετερόφυλες από τους συντρόφους τους που είναι ημιμαθείς όσον αφορά τους μηχανισμούς του γυναικείου οργασμού. Ευχαριστημένες δηλώνουν μόνο το 49% των ετερόφυλων γυναικών και το 47% των λεσβιών από τη σεξουαλική τους ζωή. Και νιώθουν πάντα έντονη πίεση να πουν ότι το σεξ είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή τους.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jen Gunter (@drjengunter)

Τι μας έμεινε από τη συζήτηση; Ότι η Γκουίνεθ Πάλτροου θέλει να σου πουλήσει μια ψευδοεπιστήμη που μπορεί να σας βλάψει και κυρίως να σας πουλήσει ως βιομηχανία άχρηστα αυγά νεφρίτη για κολπική χρήση. Η εταιρεία της η Goop ισχυρίστηκε ότι η τακτική χρήση αυγών με νεφρίτη μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών σας και στην εξάλειψη των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το PMS.

Αν κάποιος σας πει ότι έχετε άσχημο κόλπο να ξέρετε ότι σας κακοποιήσε λεκτικά.