«Ποτέ δεν πίστευα πως θα έβγαζα γυμνά», λέει η φωτογράφος Lotte van Raalte μιλώντας στο Another Magazine και η δήλωση βγάζει νόημα, αν σκεφτείς πως έχει ήδη μια επιτυχημένη καριέρα ως φωτογράφος μόδας, με συνεργασίες με labels όπως η Adidas και η Stella McCartney. 

Κάπου το 2018 έκανε την παρθενική σκέψη για τη σειρά “Body”, όταν έκανε μια φωτογράφιση στο Mαρόκο. Η Raalte αντί να μαγευτεί από το υπέροχο δέρμα των μοντέλων που πρωταγωνιστούσαν στην καμπάνια, άφησε τα μάτια της να πέσουν σε ένα σημάδι που είχε εκ γενετής η παραγωγός. Τη φωτογράφισε κάτω από τον καυτό ήλιο του Μαρόκο και το ένα έφερε το άλλο, μέχρι το σημείο που γδύθηκε εντελώς. Η Raalte σκέφτηκε πως αυτό δεν ήταν απλά όμορφο, αλλά και απελευθερωτικό. Ναι, υποθέτουμε πως για όλους έρχεται η στιγμή που αντιμετωπίζουν το ανθρώπινο σώμα ως αγνή μαγεία. 

Τους επόμενους 16 μήνες η φωτογράφος πρόλαβε να φωτογραφήσει 46 γυναίκες. Με ένα ποστ της στο Instagram και στο Facebook πως ψάχνει γυναίκες κάθε ηλικίας και μεγέθους, το shout out της έπιασε τόπο.

Η συλλογή Body περιλαμβάνει φωτογραφίες γυναικείων σωμάτων που υμνούν την ομορφιά της ατέλειας, με την άφεση στην πλήξη που προκαλεί αυτό το κυνήγι της χίμαιρας που κάποιοι αποκαλούν τελειότητα. Στο μεταξύ, αυτές οι φωτογραφίες αποτελούν και μια ακόμα περίπτωση που το Instagram δεν άντεξε το γυμνό γυναικείο σώμα. “Είναι πολύ ειρωνικό που δεν μπορώ να δημοσιεύσω τις δικές μου εικόνες ή εξώφυλλο βιβλίου στο Instagram“, λέει ο Van Raalte.

«Το Instagram με έκανε ban. Είναι τρομακτικό. Διαγράφουν τις παλιές μου εικόνες και κάνουν αναφορά σε νέες. Άλλοι μπορούν να τις αναδημοσιεύσουν, αλλά πρέπει να είμαι επιφυλακτική. Προσπάθησα να μοιραστώ μια ιστορία με τα ραγάδες μιας γυναίκας και μου είπαν αμέσως από το Instagram να το κατεβάσω ».

Τι προσπαθεί να πετύχει μέσα από το Body;

«Θέλω οι άνθρωποι να βλέπουν την ομορφιά στις ατέλειες και την παροδικότητα. Αυτό είναι κάτι που φοβόμαστε όλοι και δεν το καταλαβαίνουμε. Αυτό που βλέπουμε ως επί το πλείστον δεν είναι πραγματικότητα. Θέλω οι άνθρωποι να έχουν μια ελευθερία από το ΣΩΜΑ, να γιορτάζουν τα σώματά μας αντί να τα κρίνουν και να τα επικρίνουν συνεχώς. Το σώμα μας είναι ένα απίστευτο όργανο, χωρίς αυτό, δεν θα είμαστε τίποτα. “