H VASSIŁINA είναι ποπ, είναι πανκ, είναι σκοτεινή, έχει ηλεκτρονικές επιρροές, μπορείς να βρεις γαλλικές αναφορές στα τραγούδια της, και dance την λες. Είναι μια καλλιτέχνης που εκπροσωπεί υπέροχα μια γενιά που δεν μπαίνει εύκολα σε κουτάκια και ταμπέλες. Είναι –αναπολογητικά- ο εαυτός της.Η VASSIŁINA είναι μουσικός παραγωγός και songwriter που φτιάχνει avant-pop/ηλεκτρονική μουσική.

Έχει γράψει κομμάτι αντλώντας έμπνευση από τα περίεργα όνειρα που έβλεπε εκείνες τις μέρες και τις ψυχοσωματικές επιρροές της καραντίνας. Φίλη μας.

Έχει γράψει και κομμάτι για την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ́ δυο ανθρώπων, κυριολεκτικά́ και μεταφορικά́. Ωστόσο, το “Ατυχήσαμε” δεν είναι απλά́ ένα τραγούδι αγάπης. Πιο βαθιά́, μιλάει για άλλη μια φορά́ για το σώμα και τις εμπειρίες του.

Σε κάποιον που δεν έχει ποτέ ακούσει το όνομά σου και την μουσική σου, πώς θα συστηθείς;

Είμαι η VASSIŁINA και κάνω ηλεκτρονική/pop μουσική για να ακούς όταν ζεις το δράμα σου.

Ποιος αφήνει το Λονδίνο για την Αθήνα και γιατί;

Κάποια που είχε να δει ήλιο από το 2016 και βαρέθηκε να πληρώνει ενοίκια στον Θεό.

Τι σόι εξομολογήσεις κάνεις στα 11 τραγούδια του νέου δίσκου σου Fragments;

Προσωπικές, όπως ο καθένας μπορεί να το μεταφράσει αυτό. Μιλάω για την σωματοποίηση, για την στρέβλωση του εαυτού και για τις άτυχες ερωτικές μου επιλογές.

Αυτή η στήλη είναι αφιερωμένη στη Gen-Z. Μπορείς να μας πεις κάποια χαρακτηριστικά της γενιάς αυτής μέσα από τα βιώματά σου;

Ξαφνικά νιώθω κάπως μεγάλη με την ερώτηση αυτή. Χαχαχα. Σίγουρα πιο κοινωνικά ευαισθητοποιημένη γενιά απ’ όλες τις υπόλοιπες, ρευστότητα και digital legends.

Πώς πιστεύεις ότι οι γυναίκες τραγουδίστριες μπορούν να μιλήσουν για τα ζητήματα που τις αφορούν και ποια είναι αυτά σήμερα για τους 20χρόνους καλλιτέχνες;

Ο καθένας μπορεί να βρει έμπνευση στο οτιδήποτε. Μια γυναίκα τραγουδίστρια θα έπρεπε να μπορεί να μιλήσει για ότι θέλει και να εμφανιστείς όπως η ίδια θέλει. Tο βρίσκω πανέμορφο και πολύ υγειές για τη νέα γενιά να έχει πιο diversed πρότυπα και επιτέλους να δίνεται φωνή σε μειονότητες και σε θέματα που μέχρι τώρα δεν εκφράζονταν.

Τι σημαίνει «Ατυχήσαμε» για σένα;

«Ατυχήσαμε» θα πει να χάνεσαι στην μετάφραση, να κανείς όνειρα και να ελπίζεις για κάτι και να μην υπάρχει ποτέ συντονισμός χρονικά και συμπαντικά.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την ερωτική ζωή της γενιάς σου, είναι το Sexyless μια απάντηση σε αυτές;

Το “Sexyless” πραγματεύεται την αντικειμενικοποίηση του σώματος, εχει δηλαδή το αντίθετο ακριβώς από ερωτική χροιά. Είναι κάπως ένα κομμάτι “F*ck you” προς τις ταμπέλες που σου φοράει το male gaze.

Είναι σοκ να έρχεσαι από τις Σέρρες στο Λονδίνο και μετά στην Αθηνα; Υπάρχουν κάποια πράγματα που σε δυσκόλεψαν στις μητροπόλεις;

Η αλήθεια είναι ότι η μετάβαση μου ήταν κάπως πιο ομαλή, καθώς έζησα αρκετά χρόνια στην Θεσσαλονίκη και η ίδια, λόγω φίλων και συγγενών, είχα επισκεφτεί το Λονδίνο αρκετές φορές μέχρι να αποφασίσω να μετακομίσω σε αυτό, επομένως δεν μπορώ να πω πως με δυσκόλεψαν ιδιαίτερα οι ρυθμοί του. Ίσα ίσα τους αγαπώ. Νομίζω το μεγαλύτερο σοκ είναι όταν συνειδητοποιείς πόσο πίσω είναι η χώρα σου σε σημαντικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα (gender, race, sexual orientation κτλπ) συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Τι σε έκανε να ασχοληθείς επαγγελματικά με την μουσική; Δεν θέλεις να έχεις ένα σταθερό εισόδημα από μια δουλειά γραφείου;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει μουσικός που θα σου απαντήσει ότι θα ήθελε να δουλεύει σε γραφείο. Φυσικά και όλοι παλεύουμε για ένα σταθερό εισόδημα και είναι στενάχωρο το ότι δεν υπάρχει σωστή στήριξη προς στους καλλιτέχνες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από εμάς να αναγκαζόμαστε να έχουμε κάποιο side job. Παρόλα αυτά, δεν θα το άλλαζα με τίποτα άλλο.

Για το sex positivity θέλεις να μιλήσεις;

Τα δικά κομμάτια δεν είναι ιδιαίτερα sex positive, ίσως γιατί δεν έτυχε ακόμα. Από την Cosey Fanni Tutti και την ARCA μέχρι την Μegan Thee Stallion, είναι πολύ ενδυναμωτικό σαν WOMXN. να βλέπεις άλλες WOMXN σε ένα τόσο ανδροκρατούμενο χώρο να μας υπενθυμίζουν ότι το σώμα είναι δικό μας και μπορούμε να το κάνουμε ότι θέλουμε.

Γιατί αγγλόφωνος στίχος;

Η αλήθεια είναι ότι τα ακούσματα μου ήταν πάντα αγγλόφωνα, επομένως, ανέκαθεν έγραφα στα αγγλικά́. Νομίζω πως μου βγαίνει πιο φυσικά. Παρόλα αυτά, δεν είμαι απόλυτη, νομίζω πως η γλώσσα είναι θέμα έμπνευσης της κάθε στιγμής.

Πώς ζεις στην καθημερινότητά σου πλέον στην Αθήνα; Που αράζεις και τι κάνεις όταν δεν ασχολείσαι με τη μουσική;

Γενικότερα, με τα lockdowns έχω γίνει ένα με τον καναπέ μου και το Netflix χαχα. Kάνω όμως και βόλτες στον ήλιο και μου αρέσει πολύ που η Αθήνα έχει τόσους λόφους που μπορείς απλά να ξεχαστείς για λίγο από την πόλη.

Στα επόμενα πέντε χρόνια πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου;

Ποτέ κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Αν με ρωτούσες 5 χρόνια πριν, σίγουρα δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου όπως είναι σήμερα. Το μόνο που θα ήθελα είναι να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ, να εξελίσσομαι και να έχω τους ανθρώπους μου δίπλα μου.

Info: H VASSIŁINA παρουσιάζει το πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό της album “Fragments”. Βρείτε ολόκληρο το album διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και στο site της Inner Ear Records