Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 τα αντισυλληπτικά χάπια θα είναι διαθέσιμα δωρεάν σε γυναίκες κάτω των 25 ετών. Στην Ελλάδα; Όχι, φυσικά. Στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, το νέο αυτό μέτρο, που κόστισε 21 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο “France 2” ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν

Αντιλαμβανόμενος πως “υπάρχει μείωση της χρήσης αντισυλληπτικών μεταξύ των νέων γυναικών και αυτό οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους”, δήλωσε πως “είναι απίστευτο το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να προστατευτούν, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη εάν θέλουν να κάνουν αυτή την επιλογή επειδή είναι πολύ ακριβό”. Πράγματι, ένας από τους λόγους που πολλές γυναίκες δεν καταφεύγουν σε αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης είναι το κόστος. Ο άλλος είναι μια σειρά από μύθους που ακολουθούν ως και σήμερα τα αντισυλληπτικά χάπια και τις επιδράσεις τους. 

Μέχρι τώρα, το όριο ηλικίας για δωρεάν πρόσβαση στην αντισύλληψη στη Γαλλία ήταν τα 18 έτη. Βάσει της νέας απόφασης της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόμ, τα κορίτσια κάτω των 15 ετών δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν ούτε για τις επισκέψεις τους σε γιατρούς ή μαίες, για γυναικολογικές εξετάσεις, φάρμακα και αντισυλληπτικά. 

Το γαλλικό κράτος καλύπτει ήδη από το 2013 το κόστος των αντισυλληπτικών για τις ανήλικες Γαλλίδες, ηλικίας 15 με 17 ετών, με το ποσοστό των αμβλώσεων στην ηλικιακή αυτή ομάδα να μειώνεται στα 9,5 ανά 1.000 κορίτσια στα 6 από το 2012 ως το 2018.