Τα SOS νέα της ημέρας έρχονται από την Πάτρα, όπου ξεκινούν «Μαθήματα Αυτοπροστασίας για Γυναίκες», δωρεάν, τα οποία θα βασίζονται σε τεχνικές πολεμικών τεχνών. Σε άλλα νέα, επίσημα, στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, όποιο χέρι απλώνεται, θα παίρνει το μάθημά του.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι συμμετέχουσες θα εξασκούνται σε κάποιες χρήσιμες τεχνικές των πολεμικών τεχνών, μυϊκής ενδυνάμωσης, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με ειδικούς σχετικά με το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας στο στενό ή γειτονικό περιβάλλον, για τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και για τη γυναικεία αυτοεκτίμηση. Το λες πακέτο μαθημάτων κόντρα στην πατριαρχία; Το λες. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση ενός δικτύου γυναικών που θα επικοινωνούν, θα μοιράζονται, θα ενεργοποιούνται, θα διεκδικούν και θα αντιστέκονται.

Ο Βοηθός Δημάρχου για τον Συντονισμό του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων, Γιώργος Μαγιάκης, δήλωσε:

«Το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων παίρνει πρωτοβουλία και πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη δράση με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών και παρενοχλήσεων απέναντι στο γυναικείο φύλο. Πρόκειται για το φαινόμενο που ακούει στο όνομα «πατριαρχία» και δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προέκταση του σημερινού κοινωνικοοικονομικού συστήματος που σήμερα καταδικάζει τις γυναίκες. Ενός συστήματος που εκθέτει τη γυναίκα στην ασυδοσία της εργοδοσίας καταργώντας της κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα και προνόμιο, κάθε μέτρο προστασίας της μητρότητας, κάθε δομή πρόνοιας για μικρά παιδιά, ΑμεΑ, ακόμη και για ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα η προστασία των παραπάνω να θεωρείται ατομική υπόθεση των γυναικών. Σκοπός μας είναι κατάρριψη των στερεοτύπων, της μοιρολατρίας και της εκμετάλλευσης μέσω της σωματικής αλλά, κυρίως, πνευματικής και συναισθηματικής ενδυνάμωσης.»

Προβοκατόρισσα, αν είσαι κάτοικος Πάτρας και ενδιαφέρεσαι να δεις τη γροθιά στην πατριαρχία στην πράξη, κίνηση-κίνηση, πρέπει να ξέρεις πως οι ώρες πραγματοποίησης των μαθημάτων είναι Δευτέρα – Τετάρτη, 11:00 πμ -12:00 μμ, με σημείο συνάντησης την Πλατεία – Γήπεδο μπάσκετ εντός του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων.

Τα προγράμματα ξεκινούν από τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021.