Μια εργαζόμενη του ρωσικού Channel One διακόπτει την ομαλή πορεία του προγράμματος του σταθμού, σηκώνοντας ένα πλακάτ. Στο πλακάτ έγραφε: «Όχι πόλεμος! Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε στην προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα εδώ!». Το όνομά της είναι Marina Ovsyannikova και ενδέχεται να μην το ξεχάσουμε και ποτέ.

Η είδηση έγινε viral, το στιγμιότυπο του ας το πούμε photo-bombing της έχει αναρτηθεί παντού. Αρχικά, πίστευαν πως πρόκειται για διαδηλώτρια που κατάφερε να τρυπώσει στο πλατό. Η σφοδρότητα της γενναιότητάς της διπλασιάστηκε όταν έγινε γνωστό πως πρόκειται για εργαζόμενη δημοσιογράφο και παραγωγό ενημερωτικών εκπομπών στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης, του οποίου την «αξιοπιστία» αμφισβήτησε, με όπλο ένα λευκό χαρτόνι. Ειλικρινά, προσπαθούμε να σκεφτούμε ποιος «δικός» μας δημοσιογράφος θα έβρισκε τη σωστή θέση στην κλίμακα ανάμεσα στο γενναίο και το παράτολμο, μαζί με τα ρίσκα, για να κάνει κάτι αντίστοιχο. Κανένα όνομα δεν μας έρχεται στο μυαλό.

Ποια είναι η Marina Ovsyannikova;

Πρόκειται για την κόρη ενός Ουκρανού και μιας Ρωσίδας. Η δημοσιογράφος και παραγωγός έχει αποφοιτήσει από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Kuban και τη Ρωσική Προεδρική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης. Έχει εργαστεί για την Παν-Ρωσική Κρατική Εταιρεία Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας.

Πριν τη γενναία κίνηση, η οποία την οδήγησε σε σύλληψη και κράτηση, σε μια Ρωσία που -ας μην κρυβόμαστε- καταπιέζει και τιμωρεί θυμίζοντας Θεό Παλαιάς Διαθήκης, η Marina είχε ανεβάσει σε ένα μήνυμα στο οποίο εξηγούσε γιατί αποφάσισε να προχωρήσει σε μια πράξη που επίσης δεν ήταν ό,τι καλύτερο για ένα ασφαλές μέλλον.

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στο Channel One, δουλεύοντας για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Και ντρέπομαι πολύ για αυτό. Ντρέπομαι που τούς άφηνα να λένε αυτά τα ψέματα από την οθόνη. Ντρέπομαι που επέτρεψα να μετατρέψουν τους Ρώσους πολίτες σε ζόμπι», λέει στο βίντεο. 

https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Με το βίντεο αυτό καλούσε τους πάντες να συμμετέχουν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις, ενώ δήλωνε πως ντρέπεται που εργάζεται για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Επίσης, τόνισε πως καταδικάζει με κάθε τρόπο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Δεν είναι δυνατόν να μας συλλάβουν και να μας φυλακίσουν όλους, σωστά», αναρωτήθηκε σε ένα σημείο με εμφανή διάθεση χιούμορ.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, η Ovsyannikova κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Ostankino, με την υπόθεσή της να παρακολουθείται στενά από τον ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Πάβελ Τσίκοφ. Στη Ρωσία, το βίντεο της κίνησής της έχει εξαφανιστεί από κάθε πλατφόρμα, αλλά στο YouTube υπάρχει ακόμα με ανθρώπους στα σχόλια να την αποθεώνουν. Στο μεταξύ, θεωρείται βέβαιο ότι θα απολυθεί και θα φυλακιστεί για αυτή την πράξη της. Παράλληλα, στο κανάλι γίνεται έρευνα για το περιστατικόν και για το ποιοι άλλοι εργαζόμενοι γνώριζαν τη σκόπευε να κάνει, στηρίζοντας ενδεχομένως τις απόψεις της.