Κράμπες. Έντονοι πόνοι. Διάρροια. Έντονη αιμορραγία. Τάση για έμετο. Πρήξιμο. Ζαλάδες και πονοκέφαλος. Αδυναμία συγκέντρωσης. Συναισθηματικές διαταραχές. Αυτή είναι η ζωή μιας γυναίκας με δυσμηνόρροια ή με έντονη περίοδο. Συμβαίνει σε πολλές γυναίκες. Μαθήτριες, φοιτήτριες, εργαζόμενες. Κάθε μήνα. Ακόμη κι όταν έχουν σύσκεψη, αυστηρό deadline.

https://t.co/Wz1s49mEmq

Δεν είναι οι γυναίκες πιο αδύναμες στο χώρο εργασίας επειδή έχουν περίοδο. Μην το χρησιμοποιήσετε οι ενωμένοι μισογύνηδες/ακτιβιστες για τα δικαιώματα των ανδρών για να πείτε κάτι υποτιμητικό απέναντι στη γυναίκα εργαζόμενη. Έχετε το gender pay gap και μας το λέτε κάθε μήνα. Με τον πιο χυδαίο τρόπο. Η ζοφερή ειρωνεία είναι ότι αν κάποιος δέχεται ειδική μεταχείριση στον εργασιακό χώρο είναι στην πραγματικότητα οι άντρες. Προχωράμε. Περίπου ένα 15% με 30% των γυναικών βιώνουν ασυνήθιστα επώδυνες περιόδους που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί ένα αναλγητικό παρακεταμόλης (δύο) να λύσει.

Στην Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, την Ινδονησία και τη Ζάμπια μια γυναίκα δικαιούται να λείψει από την εργασία της κατά τη διάρκεια της περιόδου της. Για πρώτη φορά στο δυτικό κόσμο, στην Ευρώπη μας, η Ισπανία σκέφτεται να εφαρμόσει ένα νέο μέτρο που θα δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες εργαζόμενες να λείπουν ως και 3 μέρες από την δουλειά τους για γυναικολογικούς λόγους. Το μέτρο αυτό είναι μέρος ενός γενικότερου πλάνου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και άλλοι παράμετροι όπως το δικαίωμα μιας γυναίκας να λείψει από την εργασία της σε περίπτωση έκτρωσης.

Σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονο πόνο γνωστό ως δυσμηνόρροια, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται εάν μετρηθούν και οι προεμμηνορροϊκοί πόνοι. Στη μεταρρύθμιση θα ψηφιστεί και νομοσχέδιο που προβλέπει την υποχρέωση των σχολείων να παρέχουν σερβιέτες στα κορίτσια που τις χρειάζονται.

https://twitter.com/venusianfem/status/1524477704715882497?ref_src=twsrc%5Etfw

Η αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας σχεδιάζει να καταστήσει τις αμβλώσεις ευρύτερα διαθέσιμες, καταργώντας την απαίτηση για γονική άδεια για τις 16 και 17χρονες και εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στις αμβλώσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Όποιος εξοργίζεται με τη σκέψη ότι οι γυναίκες χρειάζονται άδεια ή ρεπό για να αντιμετωπίσουν επώδυνες περιόδους, θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθεί στον βαθμό στον οποίο η επιτυχία των ανδρών στο χώρο εργασίας είναι συχνά επακόλουθο της απλήρωτης εργασία των γυναικών συντρόφων τους (ή των μανάδων τους).