Ας ξεκινήσουμε με τα τυπικά. Η SAGG Napoli -για τους φίλους, λογικά, Sofia Ginevra Gianni- είναι καλλιτέχνιδα. Γεννήθηκε στη Νάπολη, δουλεύει στο Λονδίνο. Καλλιτεχνικά, χρησιμοποιεί στα performances της το σώμα της, σαν ένα τρόπο έκφρασης και πιστεύει πολύ στον αυτοέλεγχο. Κομμάτι ίσως και στόχος της δουλειάς της είναι να εξετάσει όλα όσα κάνουν το κοινωνικοπολιτικό σύμπαν της Νότιας Ιταλίας περίπλοκο. Ας προχωρήσουμε με τα δικά μας, μιας και δεν θα έχουμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε σε καλλιτεχνική δράση. Ακριβώς. Η SAGG Napoli έχει μετατρέψει τον ίδιο της τον εαυτό σε βασίλισσα των memes. Όχι, δεν είναι υπερβολικός ο «τίτλος», ούτε χαρισμένος. Ενδέχεται να την έχεις δει κατά το καθιερωμένο σου swipe στα στόρις. Και ναι, να έχεις ταυτιστεί.

Σε παλιά συνέντευξή της στο Dazed είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει πως δεν έχει ναρκισσιστικές τάσεις. Προφανώς αυτή είναι μια σκέψη που μπορεί κανείς να κάνει σκρολάροντας στον λογαριασμό της, ο οποίος είναι γεμάτος από πορτραίτα και φωτογραφίες της, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις βολεύουν και για memes. Το θέμα είναι πως μέσα από τα δεύτερα η SAGG Napoli, μαζί με αρκετό γέλιο, καταφέρνει να κάνει αρκετά πράγματα ταυτόχρονα. Να «τιμήσει» την πατρίδα της, να κανονικοποιήσει τη μη αντικειμενοποιημένη θηλυκότητα, να προάγει έναν άφιλτρο, αναπολογητικό εαυτό (έχουμε φτάσει να θεωρούμε «τσαλάκωμα» το να δείχνεις το πρόσωπό σου χωρίς makeup και φίλτρα), να μιλήσει για ερωτικά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη ολόκληρο και μας ενώνουν όλους ανεξαιρέτως κάτω από την ομπρέλα του ghosting), αλλά και να μιλήσει για θέματα ψυχικής υγείας.

Η ίδια ζει με μανία, παράνοια και κατάθλιψη. Παίρνει αγωγή, γεγονός που σε πρόσφατη ανάρτησή της αναγκάστηκε να «ξεκαθαρίσει». Μας θύμισε πόσο εύκολα κόσμος που είναι έξω από τον χορό σχολιάζει τις δεξιότητες όσων βρίσκονται μέσα σε αυτόν. Συνοπτικά, καλούσε τον αποψάτο για όλα κόσμο, που θεωρεί τη θεραπεία με χάπια σε ζητήματα όπως η κατάθλιψη, την «εύκολη λύση» να σκεφτεί αν ο πάσχων έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του πριν φτάσει στο σημείο της αγωγής. Σοφό και σωστό.

Αποφάσισε να γίνει καλλιτέχνιδα όταν αντιλήφθηκε πως κάπως πρέπει να εκμεταλλευτεί την “extra” προσωπικότητά της και την έμφυτη τάση της να δίνει μικρά καθημερινά show. «Ήμουν ο άνθρωπος που σηκώνεται κατά τη διάρκεια του δείπνου και διασκεδάζει τους ανθρώπους», είπε στο Dazed. Για το γεγονός ότι περιέλαβε τον εαυτό της στη meme κουλτούρα, όχι μόνο σε επίπεδο ιδέας, αλλά με κάθε τρόπο, σχολίασε πως έτσι νιώθει πως δίνεται ο χώρος για μεγαλύτερη οικειότητα. «Το να βάζεις το πρόσωπό σου σε αυτό δίνει μια ειλικρίνεια σε αυτό που λες», τόνισες.

Ζούμε το 2022. Πιθανότατα θα έχεις ξεχάσει τα πώς και τα γιατί της SAGG Napoli μόλις αποχωρήσεις από αυτό το κείμενο. Ίσως αυτό που θα μείνει στο τέλος είναι ένα follow. Και θα σου δώσω 15 λόγους να το κάνεις.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.