Στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, μια νεαρή γυναίκα μπήκε πρώτη στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Κοιτούσε δεξιά και αριστερά της. Της έκανε εντύπωση που δεν έβλεπε άλλους δρομείς να τρέχουν δίπλα της. Της πήρε χρόνο να καταλάβει πως είχε τερματίσει τρόποι. Πρακτικά, πέρασε ένα ολόκληρο λεπτό μέχρι να καταλάβει η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου πως ήταν η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο στάδιο στον χθεσινό Μαραθώνιο. Αυτή η απίστευτη γυναίκα δεν μπορούσε να πιστέψει την ίδια της την πρωτιά.

Με καταγωγή από το Αγρίνιο και έδρα της τη Θεσσαλονίκη, η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου σπουδάζει στα ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, τρέχει με τα χρώματα του ΑΠΚ Νεάπολης και ο προπονητής της είναι ο Αντώνης Στόικος. Είναι παντρεμένη με τον δρομέα Γιάννη Κρέκα και έχουν αποκτήσει ένα παιδί.

Τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της, έχοντας διακόψει λίγο τον αθλητισμό λόγω της εγκυμοσύνης της, η Βασιλική Κωνσταντοπούλου ήρθε αντιμέτωπη με μια δύσκολη διάγνωση. Είχε μόλις μάθει πως έχει μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», με αφορμή τη νίκη της στον Μαραθώνιο, ανέφερε: «Είχα διακόψει τον αθλητισμό, γιατί είχα γεννήσει. Έγινε η διάγνωση τέσσερις μήνες μετά από τη γέννηση του παιδιού. Όλοι χαίρονται με τον ερχομό ενός παιδιού, εγώ δεν μπορούσα να χαρώ. Το πρώτο που σκέφτεσαι είναι το χειρότερο σενάριο».

Δεν είναι από τις γυναίκες που εξωραϊζουν καταστάσεις. Δίνοντας αισιόδοξα ending εκεί που δεν χωράνε. «Το πρόβλημα αυτό συνεχίζει να υπάρχει, αλλά όλα θα πάνε καλά», είπε μιλώντας στον ANT1. «Πάντα αυτό σκέφτομαι και πάντα αυτό ελπίζω. Υπάρχει το άγχος κάθε φορά που πηγαίνω στο Θεαγένειο, αλλά παρόλα αυτά μέσα στην καθημερινότητά μου δεν το σκέφτομαι και θέλω να πω σε όλους αυτούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εμένα, ή και χειρότερο από εμένα -γιατί σίγουρα υπάρχουν στον κόσμο χειρότερες καταστάσεις- να μην το βάζουν ποτέ κάτω, να έχουν πείσμα και να κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να μην τον λυπούνται ποτέ». Ναι, η Βασιλική πιστεύει πως «από τις δυσκολίες παίρνουμε δύναμη. Με έχει αλλάξει σαν άνθρωπο, με έχει κάνει πιο δυνατή, μου έχει δώσει υπομονή και θέληση», συμπλήρωσε.

 

Η Βασιλική, που έχει μάθει να κερδίζει μάχες σε κάθε τερέν, από τα πιο καθαρά αθλητικά, σε πιο βαθιά και δύσκολα, δεν πίστευε πως είχε τερματίσει πρώτη. Αυτή η γυναίκα. Η Βασιλική που έφερε την πρωτιά της στις γυναίκες, με χρόνο που την έφερε στην πρώτη 20άδα των επιδόσεων σε όλους τους Μαραθώνιους. Αυτή η Βασιλική δεν το πίστευε. «Αγκάλιασα τον άνδρα μου και πέρασε ένα λεπτό, αφού τερμάτισα, όταν άρχισα να τσιρίζω», τόνισε.

«Ξεκίνησα με το σκεπτικό πως ό,τι και να γίνει, θα τερματίσω στο Καλλιμάρμαρο, όποια και αν ήταν η επίδοσή μου», είπε η μαραθωνοδρόμος. Και αυτό ακριβώς έκανε. Απλώς πρώτη. Σοκαρισμένη με την ίδια της τη δύναμη. Μη μπορώντας να το πιστέψει. Αλλά πρώτη.