Ένα άρθρο με τίτλο “Bye Bye Booty: Heroin Chic is Back in Style”, έγινε viral τις περασμένες εβδομάδες. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με τον χειρότερο τρόπο. Παρά το πρόσταγμα της τελευταίας δεκαετίας για το body positivity,  μας λένε για άλλη μια φορά ότι οι σωματότυποι είναι δυαδικοί –καλοί ή κακοί, αδύνατοι ή χοντροί. Αυτά τα άρθρα στέλνουν το μήνυμα ότι είναι αποδεκτό να στερείς από το σώμα σου θρεπτικά φαγητά για να φαίνεσαι πιο ελκυστικός στην κοινωνία. Ωστόσο, αυτή η οπισθοδρόμηση ήταν αναμενόμενη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι παρ’ όλες τις κινήσεις και τις συζητήσεις για θετικότητα του σώματος, η εμμονή με το αδυνάτισμα δεν εξαφανίστηκε ποτέ.

Το γεγονός παραμένει ότι ξοδεύουμε ακόμη πολύ χρόνο συζητώντας για το σώμα των γυναικών και το μέγεθος που πρέπει να έχουνΤα γυναικεία σώματα δεν είναι trends. Οι άντρες δεν λαμβάνουν κάθε φορά ένα εγχειρίδιο για το πώς πρέπει να είναι το σώμα τους για να θεωρούνται “επιθυμητό”. Δεν είναι τυχαία τα πρόσφατα εξώφυλλα των περιοδικών (Vanity Fair και Allure) με εξαιρετικά αδύνατες γυναίκες (και η Τζένιφερ Άνιστον και η Μάργκοτ Ρόμπι έχουν δεχθεί επεξεργασία για να φαίνονται τα κόκκαλά τους). Που πήγε η διαβόητη συμπερίληψη όλων των σωμάτων; Οι συζητήσεις για τη διαφορετικότητα του σώματος και η εμφάνιση μοντέλων plus-size όπως η Yumi Nu και η Paloma Elsesser σε διαφημιστικές καμπάνιες υψηλού προφίλ έχουν δώσει την εντύπωση προόδου, αλλά πάντα η μόδα κάνει δύο βήματα μπροστά και τρία πίσω.

https://t.co/sJdVpGHlzQ

Τα ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς του 2002 ξύπνησαν από τον τάφο τους

Το Heroin chic ήταν ένα στιλ που διαδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και χαρακτηριζόταν από χλωμό δέρμα, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, αδυνατισμένα χαρακτηριστικά, ανδρόγυνα σκελετωμένα γυναικεία σώματα – όλα τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την κατάχρηση ηρωίνης ή άλλων ναρκωτικών.Η Kate Moss ήταν αναμφισβήτητα το κορίτσι της αφίσας.

Δεν είναι μυστικό ότι η μόδα της δεκαετίας του ’90 και των αρχαίων noughties επεστρέψε, αλλά ενώ πολλοί από εμάς βγάλαμε τις  Uggs και τις φόρμες Juicy Couture από τη ναφθαλίνη, φοβόμαστε την αναβίωση μιας άλλης τάσης Y2K – του heroin chic σώματος. Και νιώθουμε ντροπή που κάποτε το επικροτούσαμε. Οι γυναίκες έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν από το να ασχοληθούν με το αν το σώμα τους ταιριάζει με το look du jour. Μην το ξεχνάτε, υπάρχουν βιομηχανίες που βασίζονται σε ανασφάλειες που οι ίδιοι κατασκευάζουν για να επιζήσουν. Μην αγοράζετε ότι πουλάνε.