Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για το πόσο μας αρέσει αυτή η γενιά των αθλητών και των αθλητριών του στίβου. Προσγειωμένοι, πάντα σεμνοί και ειλικρινείς στις δηλώσεις τους και κυρίως με αυτή την αύρα των ανθρώπων που δεν τους έχει χαριστεί τίποτα. Τούτες οι μέρες, οι τόσο σκοτεινές κατά τα άλλα μέρες λόγω του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, ήταν οι δικές τους μέρες καθώς διεξαγόταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Κωνσταντινούπολη.

Το πρωί είχαμε το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου και λίγες ώρες αργότερα ήρθε η στιγμή ενός άλλου ιδιαίτερου παιδιού, ενός αθλητή που πρέπει να πέσει από πολύ ψηλά για να φτάσει στην κορυφή. Με άλμα στα 5.80, πολύ κοντά στο δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (5.86), ο Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, πιστοποιώντας ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Στην κορυφή βρέθηκε ο Νορβηγός Σόντρε Γκούτορμσεν επίσης με 5.80 (δίχως όμως να έχει άκυρη προσπάθεια έως εκείνο το ύψος), ενώ τη δεύτερη μαζί με τον Καραλή στο βάθρο μοιράστηκε ο Πολωνός Λίσεκ.

Ο Καραλής άρχισε μ’ ένα καλό άλμα στα 5.40, περνώντας τον πήχη με την πρώτη προσπάθεια. Στη συνέχεια δεν τα κατάφερε στο 5.60, αλλά έπειτα δοκίμασε αμέσως στα 5.70,οπου τα πέρασε με την πρώτη, όπως και τα 5.80 που ήταν τελικά η επίδοση που του χάρισε το αργυρό μετάλλιο, το πρώτο που κατακτά σε επίπεδο ανδρών.

 

Πέρα όμως από τις αθλητικές επιδόσεις, ο Καραλής ξεχωρίζει και για όσα μοιράζεται σχετικά με τη μέχρι τώρα διαδρομή του στο Στίβο. Δεν είχε διαστάσει να καταγγείλει επίσημα στον ΣΕΓΑΣ τον προπονητή του Κώστα Φιλιππίδη, Δημήτρη Κυτέα, για ρατσιστική συμπεριφορά, ενώ μόλις πριν από μερικούς μήνες εξομολογήθηκε δημόσια ότι εξαιτίας ενός τραυματισμού έπαθε κρίση πανικού το 2022 και εμφάνισε συμπτώματα κατάθλιψης, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό την πολύ σκληρή όψη του πρωταθλητισμού και το το βαρύ αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ψυχική υγεία των αθλητών ο ανταγωνισμός και το συνεχές κυνήγι της πρωτιάς.

Είχε γράψει τότε:

«Μετά από έναν τραυματισμό που είχα κατά τη διάρκεια της σεζόν στον κλειστό στίβο, μία σειρά από γεγονότα κατάφεραν να μειώσουν εντελώς το ηθικό μου .Για πρώτη φορά φέτος έπαθα μια πλήρη κρίση πανικού που κατά συνέπεια με έκανε να βυθιστώ στο άγχος και την κατάθλιψη για αρκετό καιρό. Πίεσα πολύ τον εαυτό μου για να ανατρέψω αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς ο «κακός» Μανόλο κυριάρχησε. Ανάγκασα τον εαυτό μου να συνεχίσει τη σεζόν και να προσπαθήσω να είμαι θετικός και να απολαμβάνω κάθε αγώνα όπως κάνω, αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και χωρίς κίνητρο.Είμαι κουρασμένος και νιώθω εντελώς εξαντλημένος. Τελειώνω τη σεζόν μου εδώ. Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα διάλειμμα για να ανακτήσω το χαμόγελό μου».

 

https://t.co/iqK9PCK9q1