«Η Άρσεναλ είναι καλύτερη ομάδα για να παρακολουθείς και ο Arsene Wenger θα έπρεπε να αποκαλείται ήδη… Sir!”. O Jurgen Klopp δεν είναι από τους προπονητές που μασάνε τα λόγια τους, ούτε κάνει δημόσιες σχέσεις. Και ο ιδιόρρυθμος hipster του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου βάζει το «κερασάκι» τονίζοντας πως, «στη Μεγάλη Βρετανία όλοι τον αγαπούν, τα τελευταία 10 χρόνια οι ομάδες του παίζουν το καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά δεν κερδίζουν τίτλους». Αυτή είναι η ουσία, άλλωστε…
 
Στα 17 χρόνια του Αλσατού στον πάγκο των «κανονιέρηδων», η Άρσεναλ κατάφερε να εδραιωθεί ως ένα από τα top ευρωπαϊκά club με συνεχή παρουσία στο Champions League, να είναι στους Big Four του πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος του κόσμου, να φτιάξει νέο γήπεδο και να «παραδώσει» στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μερικούς από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές των δύο τελευταίων γενιών.
Και εκείνος που πλήρωσε το «κόστος» όλων αυτών ήταν ο προπονητής της ομάδας. Οι οικονομικές θυσίες τον έφεραν να πολεμά με… «νεροπίστολα» απέναντι στις «πυρηνικές» ομάδες του Μάντσεστερ, αλλά και στις συμπολίτισσες Τσέλσι και Τότεναμ. Ο Wenger θα μπορούσε να κάτσει στον πάγκο οποιουδήποτε κορυφαίου club της Ευρώπης, να του δώσουν ένα αστρονομικό ποσό για μετεγγραφές και εκείνος να φτιάξει ένα παλμαρέ που θα συναγωνίζεται σε εκθέματα το… μουσείο του Λούβρου.
 
Αλλά οι ομάδες του Wenger, είναι πάνω από φίρμες. Η ομάδα αναδεικνύει το ταλέντο του παίκτη, ως «εργαλείο» της μηχανής. Είναι ο ποδοσφαιριστής στο επίκεντρο και όχι ο star. Δείτε την καριέρα του Anri, που τον «κατάπιε» το Καμπ Νου. Αυτός είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα παίκτη που άφησε το Λονδίνο για μια άλλη ομάδα. Ο Wenger μπορεί να αναδείξει παίκτες, μπορεί να τους κάνει να φαίνονται καλύτεροι από αυτό που πραγματικά είναι!
Αλλά ο τύπος είναι «dedicated». Πιστός. Ακόμη και όταν οι φανατικοί οπαδοί της ίδιας του ομάδας αποδείχθηκαν… αχάριστοι και κοντόφθαλμοι. Είναι λίγοι οι προπονητές που «δένουν» τόσο αρμονικά με την ιδιοσυγκρασία του club. Και μερικές φορές, δεν χρειάζεται να κάνεις το λάθος για να καταλάβεις την αξία κάποιου.
 
 
Θα καταφέρει η Άρσεναλ του Arsene να τερματίσει πρώτη στο «μαραθώνιο» έπειτα από το εκρηκτικό της ξεκίνημα; Αν ο εκτελεστικός διευθυντής των κανονιέρηδων, Ivan Gazidis, προχωρήσει στην αγορά των προσθηκών που έχει ανάγκη ο manager της ομάδας τον Δεκέμβρη, ναι μπορεί!
Παρακολουθήστε ένα δείγμα των ομάδων της Arsenal που έκτισε ο Arsene Wenger. «Sir Arsene Wenger», για τον Jurgen Klopp.   
 
Άρσεναλ 1997-98 (Κατέκτησε το double)
 
https://www.youtube.com/watch?v=VKhAVFTkNm0
 
Άρσεναλ 2001-02
 
https://www.youtube.com/watch?v=fPdI9ETVQ10
 
Άρσεναλ 2006 (Τελικός Champions League)
 
https://www.youtube.com/watch?v=Afjg8WzQDzM