Τι σχέση θα μπορούσε να έχει ένα σκιάχτρο με μία γοργόνα; Στην περίπτωση των Virgin Mary’s Eyes (V.M.E.), του radio-friendly rock και ταυτόχρονα avant-garde metal συγκροτήματος, η απάντηση γίνεται μάλλον αυτονόητη. Όταν η αλληγορία ανυψώνεται σε κυρίαρχο μέσο έκφρασης και μοχλό στιχοποιίας, και η εικόνα αναποδογυρίζεται, σχεδόν εμμονικά, τότε πολλά «ανορθόδοξα» ερμηνεύονται αβίαστα.

Όπως για παράδειγμα η ανάδειξη του ροζ, που γίνεται το κυρίαρχο χρώμα της εικόνας του συγκροτήματος, αφού για τους έμψυχους συντελεστές του, «το ροζ είναι το νέο μαύρο», «θα μπορούσε να είναι το χρώμα της επανάστασης». Όσο για τους αφοσιωμένους λάτρεις του συγκροτήματος,  «η μουσική των Virgin Mary’s Eyes ισοδυναμεί με έκκριση σεροτονίνης».

Οι Virgin Mary’s Eyes δημιουργούνται το 2015 στην Κομοτηνή από τον τραγουδιστή ΜιχάληΧατζηβασιλείου και τον drummer Αντώνη Μαλλίδη, φοιτητές τότε και οι δύο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το πρώτο άλμπουμ κυκλοφορεί ένα χρόνο μετά με τον τίτλο “Delirium Tremens”. Η κάθοδος στην Αθήνα είναι πλέον θέμα χρόνου και τα μέλη του συγκροτήματος βουτάνε κατευθείαν στα βαθιά, που σημαίνει ότι είναι αποφασισμένοι να κλωτσήσει ο ένας τον άλλον έξω από το comfort zone μιας μουσικής πεπατημένης, για να φτιάξουν και να υπηρετήσουν ήχους αμάλγαμα, με επιρροές από metal (black, death, core, doom, grunge) μέχρι rap, reggae, ska, blues, surf. Η έννοια του εναλλακτικού και του πειραματικού σχεδόν στοιχειώνει τη μπάντα που με ανανεωμένη σύνθεση, αρχίζει τις live εμφανίσεις, αμέσως μετά τη λήξη συναγερμού λόγω covid. Με την είσοδο του 2024, κυκλοφορεί το full album της με τίτλο “Creatures”. 

«Σκιάχτρα και κλόουν είναι φίλοι μου, και μια γοργόνα ερωμένη μου», από τους πρώτους στίχους του εμβληματικού τραγουδιού του συγκροτήματος. Τα ιδρυτικά μέλη αποκρυπτογραφούν: «Ο κλόουν προκαλεί το γέλιο, αλλά και τον τρόμο, και χορεύει πάνω στο κύμα της ύπαρξης, το σκιάχτρο είναι στατικό, σαν ένας άνθρωπος που φοβάται να κυνηγήσει τα όνειρά του, η γοργόνα συμβολίζει την απαγκίστρωση, καθώς κολυμπά στην ομορφιά της ελευθερίας. Όλα αυτά τα πλάσματα είναι σύμβολα φανταστικών φίλων, αλλά αυτό δεν είναι περιοριστικό, ο κάθε άνθρωπος ξέρει ο ίδιος ποιο είναι το προσωπικό του σύμβολο, ένα ή και περισσότερα, ίσως και συγκρουσιακά μεταξύ τους.

Τα «Πλάσματα» είναι το σύνολο κάθε αλληγορικής και κυριολεκτικής αντανάκλασης του καθενός από μας. Στην πραγματικότητα τα πάντα είναι παράλληλα, από μια ερωτική ή επαγγελματική απογοήτευση σε μια χώρα του δυτικού κόσμου μέχρι την πραγματικότητα εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία ή την Παλαιστίνη, κι όλο αυτό δεν είναι παρά ένας αγώνας να ξεφύγει κανείς από τα αβαθή, από τα δίχτυα, να πλεύσει κατάπλωρα για την ελευθερία. Και αυτά τα παράλληλα εγγράφονται στη μουσική μας. Οι ήχοι μας κυνηγιούνται μεταξύ τους, από τις ανοιχτωσιές των πιο μελωδικών προεκτάσεων και εμπορικών μορφών της μουσικής μέχρι τις πιο σκοτεινές και μανιασμένες μουσικές κρύπτες».

Όσο για το ροζ, που αναδεικνύεται σε διακριτικό χρώμα της μπάντας, «το ρόζ γίνεται το χρώμα της επανάστασης, ένα έντονο χρώμα που στην περίπτωσή μας αντικαθιστά το μαύρο. Άλλωστε κάθε όνειρο είναι μια επαναστατική πράξη, η δημιουργία είναι μια επαναστατική πράξη…»

Info:

Τα μέλη της μπάντας Virgin Mary’s Eyes είναι οι: Αντώνης Μαλλίδης, Μιχάλης Χατζηβασιλείου, Στέφανος Ουζουνίδης, Άκης Παπανικολάου, Κώστας Φιλίππου. Το άλμπουμ “Creatures” περιλαμβάνει οκτώ τραγούδια και την παραγωγή έχουν οι Virgin Mary’s Eyes. Τη μίξη έκανε ο Γιάννης Σακκέτος και το mastering ο Steve Lado. Το εξώφυλλο του δίσκου σχεδίασε η Δέσποινα Καραθανάση, ενώ το graffic design επιμελήθηκε η Μαριάννα Κουτσόγιωργα.

Τη σκηνοθεσία των video clips ανέλαβε ο Χαρούτ Τοροσιάν, Τα γυρίσματα του πρώτου clip από το τραγούδι “Betrayal” έγιναν στο An club στα Εξάρχεια, ενώ το video clip του, ομότιτλου με το δίσκο, τραγουδιού με τίτλο “Creatures”, γυρίστηκε στο Nomads στο Θησείο, με πρωταγωνιστές τα πλάσματα Στάνισλαβ Νόβικοφ, Μαργαρίτα Σταμούλη, Παναγιώτη Χατζηιωάννου, Γιώργο Πρασούλα, Αντώνη Κυρίτση, Βασίλη Χατζή, Σάββα Ιορδανόπουλο, Αλεξάνδρα Ποτούρη, Θοδωρή Θεοδωρόπουλο. 

Μπορείτε να δείτε και να ακούσετε τα τραγούδια ΕΔΩ.