Να ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, να έχεις βρει μια δροσερή σκιούλα, η πατούσα να χαϊδεύει νωχελικά την άμμο και εσύ να διαβάζεις – this is paradise. Μια καλοκαιρινή εικόνα ευτυχίας που αν αγαπάς τα βιβλία θα νιώσεις το ίδιο «ναι, ρε φίλε» συναίσθημα που αισθανθήκαμε και εμείς ενόσω γράφαμε τούτες τις αράδες.

Να συμφωνήσουμε εξ αρχής πως η παραλία θέλει πιο ανάλαφρα αναγνώσματα. Δηλαδή αν θες να διαβάσεις Κορνήλιο Καστοριάδη και τη Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας άστο καλύτερα για όταν θα έχει χειμωνιάσει, και θα ‘σαι εκεί, εσύ και το τζάκι ή η σόμπα σου, εσύ και οι σημειώσεις σου.

Το καλοκαίρια κυριαρχεί μια πιο χαλαρή διάθεση. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπεις και να διαβάζει βιβλία κόσμος που το χειμώνα δεν τα πιάνει καν στα χέρια του ούτε για να δει τα οπισθόφυλλα. Από το ολότελα, κάτι είναι και αυτό.

Ερχόμαστε εδώ για να σου προτείνουμε 5 βιβλία για να σου κάνουν παρέα στα πρώτα σου μπάνια. Με λίγο άμμο στις σελίδες είναι ακόμα καλύτερα…

βιβλία παραλία

Βιβλία για να μπει καλά το καλοκαίρι σου

Ιωάννα Μπουραζοπούλου – Ο Δράκος της Πρέσπας (Τριλογία)

Στα ‘χουμε πει ξανά για την Ιωάννα Μπουραζοπούλου: Μας κάνει φοβερή εντύπωση πως ακόμα δεν έχουν γίνει σειρά ή ταινία τα βιβλία της.

Η Κοιλάδα της Λάσπης (2014). Κεχριμπαρένια Έρημος (2019). Ήρθε, επιτέλους, φέτος και Η Μνήμη του Πάγου, που ολοκλήρωσε την τριλογία.

Τώρα που το έργο είναι πλήρες, το φωνάζουμε ακόμα πιο δυνατά: Δεν είναι απλώς ένα αριστούργημα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Είναι ένα αριστούργημα, τελεία.

Κάθε βιβλίο του Δράκου της Πρέσπας διαβάζεται άνετα ξεχωριστά, απλά όταν τα συνθέσεις προβάλλεται ξεκάθαρα το όραμα και το μέγεθος της αξίας της συνολικής προσπάθειας. Μια αλληγορία που δίνει απαντήσεις για πολύπλοκρες έννοιες όπως το έθνος και η ταυτότητα μέσα από μια συναρπαστική αφήγηση. Εντυπωσιακό.

Μπες ΕΔΩ για τα βιβλία της Ιωάννας Μπουραζοπούλου

Κριστίνα Κασάρ Σκάλια – Μαύρη Άμμος

Βαρέθηκες τα σκανδιναβικά; Θες να διαβάσεις ένα αστυνομικό που θα σε κρατήσει «εκεί» από την πρώτη σελίδα χωρίς να νιώθεις πως διαβάζεις κάτι που γράφτηκε με την προοπτική κάποτε να γίνει ταινία, αλλά μόνο και μόνο για τη γοητεία της συγγραφής; Να το βιβλίο σου.

Ένα εκδοτικό φαινόμενο στην Ιταλία, που συναρπάζει με την ατμόσφαιρα και τα βάθη στα οποία φτάνει με φόντο τη Σικελία. Το πρώτο της σειράς με πρωταγωνίστρια την αστυνομική υποδιευθύντρια Βανίνα Γκουαράζι.

Θα το βρεις ΕΔΩ

Λετίσια Κολομπάνι – Ο Χαρταετός

Μια χαρισματική συγγραφέας κάνει δυναμικό comeback με κάτι που καταπώς έγραψαν οι κριτικοί συνιστά «ένα σπουδαίο μυθιστόρημα γένους θηλυκού, φεμινιστικό, αγωνιστικό και θαρραλέο».

Συγκίνηση και όραμα σε πρώτο πλάνο καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα φόρο τιμής στους εκπαιδευτικούς, στο πώς κινδυνεύουν να χάσουν το ρόλο και τη σημασία τους στην κοινωνία και το πόσο καταστροφικό μπορεί αυτό να αποβεί αν τελικά (το αφήσουμε) να συμβεί.

Ένα βιβλίο που μας τονίζει πόσο σημαντικό είναι να μη σταματάμε ποτέ να παλεύουμε, πως με τέτοια νοοτροπία είναι εφικτό να μεταμορφώσουμε κάτι άσχημο σε θετικό.

Θα το βρεις ΕΔΩ

Πολ Όστερ – 4 3 2 1

Δεν θέλαμε αρχικά να βάλουμε παλαιότερα βιβλία στην 5άδα. Κάναμε όμως μια εξαίρεση για τον Πολ Όστερ, ο τροπος μας να τιμήσουμε τη μνήμη του. Στην πράξη, είναι ακόμα ζωντανός με το μόνο τρόπο που ειναι εφικτός: Έχοντας αφήσει πίσω του κληρονομιά σπάνια και θαυμαστή.

Λογοτεχνία υψηλότατου επιπέδου. Γεμάτη ζωή, αλήθειες. Έργα που χωρίς να σε παιδεύουν διόλου, σου περνάνε ένα σωρό μηνύματα, βρίσκεις τόσα πράγματα και να μάθεις και να ταυτιστείς.

Το 4 3 2 1 είναι, αν μας ρωτάς, το καλύτερο του Πολ Όστερ και στο συστήνουμε για καλοκαίρια και… χειμώνες. Παρά το μεγάλο του μέγεθος ρέει σαν νεράκι, καθηλώνει.

Ναι, ξαναλέμε, δεν είναι καινούριο. Αλλά αν θες να διαβάσεις κάτι μεγαλειώδες στην απλότητά του, αυτό είναι το βιβλίο σου.  

Θα το βρεις ΕΔΩ

Σταύρος Παναγιωτίδης – Μύθοι, Παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής ιστορίας

Πώς την έχουμε πατήσει, πόσα πράγματα τα μάθαμε λάθος στο σχολείο και γενικώς. Από τα λογοτεχνικά εκείνα ανταμώματα που σου ανοίγουν τα μάτια, που θα ευχόσουν να είχες διαβάσει πιο νωρίς.

Τα fake news είναι πρόβλημα μεγάλο. Θα νιώσεις πιο έτοιμος να τα αντιμετωπίσεις θεωρητικά και πρακτικά ενώ θα καταναλώνεις λαίμαργα τις σελίδες μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες φρέσκες εγχώριες δουλειές στο χώρο του βιβλίου. Η αλήθεια (μπορεί να) είναι λυτρωτική.

Θα το βρεις ΕΔΩ