Σε πρώτη ανάγνωση αλλά και σε… τελική ανάλυση, το τι μας δίνει κίνητρο και μας εμπνέει είναι μια πολυεπίπεδη διαδικασία, μια συλλογή καταστάσεων που οδηγεί στο πολύποθητο «τράβα μπρος». Ενίοτε όμως χρειάζεσαι απλώς μια ώθηση, τα κατάλληλα λόγια. Όπως αυτά που βγήκαν από το κοφτερό και ατίθασο πνεύμα της χαρισματικής Μάγια Αγγέλου.

Σαν σήμερα (28/5), πριν από 10 ακριβώς χρόνια, έφυγε από τη ζωή η Αμερικανίδα ποιήτρια, πεζογράφος, καλλιτέχνης και πολιτική ακτιβίστρια. Μην σε αποπροσανατολίζει το όνομα. Δεν ήταν Ελληνίδα. Πήρε το επώνυμο του ελληνικής καταγωγής πρώτου της συζύγου, το κράτησε και μετά το χωρισμό τους. Μάργκεριτ Τζόνσον ήταν το κανονικό της όνομα, ούτε το Μάγια ήταν δικό της δηλαδή, απλά τη φώναζε έτσι ο αδελφός της και της άρεσε.

Και εδώ έχουμε μια πρώτη ένδειξη του ποσό free spirit ήταν σε μια εποχή που αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν. Μια γυναίκα και μάλιστα μαύρη στο δέρμα να είναι τόσο ανεξάρτητη, τόσο δυναμική; Οι συντηρητικοί κύκλοι των ΗΠΑ τότε κοιτούσαν με αποστροφή – δεν τους χάλασε.

Τραγούδησε, χόρεψε, μίλησε μέσα από την καρδιά της, τη ψυχή της η Μάγια Αγγέλου. Κυρίως δημιούργησε μέσα από την ποίηση, τη λογοτεχνία. Ξεπέρασε τεράστιες δυσκολίες, προσωπικές τραγωδίες. Έγινε παράδειγμα, πηγή έμπνευσης.

Τα λόγια της μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να προχωρήσει σε δύσκολες στιγμές τη ζωής του. Όταν το κίνητρο θα είναι ασαφές, όταν το σαράκι της αμφιβολίας βασανίζει, όταν ένα τοξικό περιβάλλον κρατάει πίσω.

Δεν είναι λόγια ενός life coach της σύγχρονης εποχής, πομπώδη αλλά κενά ουσιαστικά περιεχομένου. Είναι λόγια μιας γυναίκας που αυτά που είπε τα χρησιμοποίησε στην πράξη αλλάζοντας τη ζωή της, αυτά που οι άλλοι της είχανε γραμμένα. Φτάνοντας να γίνει «εθνικός θησαυρός» για τους Αμερικανούς, έτσι την χαρακτηρίζουν τη Μάγια Αγγέλου.

Αν κρατήσουμε τα διδάγματα μερικών από τα λεγόμενά της, το νόημα σε ό,τι έχει να κάνει με τη δική μας ζωή, μόνο κέρδος θα έχουμε. Από μια ερωτική σχέση ως μια εργασιακή, από τις «μάχες» που συχνά πυκνά δίνουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η Μάγια Αγγέλου μέσα από τα δικά της λόγια

«Ποτέ μην κάνεις τον άλλον προτεραιότητα, όταν γι’ αυτόν δεν είσαι παρά μια επιλογή»

« Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν»

«Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις. Μην παραπονιέσα»

« Επιτυχία είναι να σ’ αρέσει ο εαυτός σου, να σ’ αρέσει αυτό που κάνεις και να σ’ αρέσει ο τρόπος που το κάνεις»

«Το πιο σημαντικό πράγμα, πέρα από την πειθαρχία και τη δημιουργικότητα, είναι η τόλμη να τολμάς»

«Θα γνωρίσεις πολλές ήττες στη ζωή σου, αλλά ποτέ μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να νικηθεί»

«Η ζωή είναι πόρνη. Πρέπει να βγεις έξω και να τους αλλάξεις τα φώτα»

«Αν εγώ δεν είμαι καλός με τον εαυτό μου, πώς μπορώ να περιμένω να είναι οι άλλοι καλοί μαζί μου;»

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από το να ‘χεις μέσα σου μια ιστορία ανείπωτη»

«Να φυλάγεσαι από τον γυμνό άνθρωπο που σου χαρίζει το πουκάμισό του»