Η Μάγια Σφακιανάκη είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να μας μιλήσει για την Ανάφη. Έπειτα από τις σπουδές της στον κινηματογράφο στο πανεπιστήμιο του Κεντ, εργάζεται ως curator και programmer μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας. Εδώ και τρία χρόνια συνεργάζεται με το Διεθνες Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας αλλά και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον έχει εργαστεί στο BFI London Film Festival και London Film Festival στην παραγωγή και διοργάνωση event ενώ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην εταιρία, Soho House, ως U.K Cinema Coordinator. Φέτος ανέλαβε και την επιμέλεια του προγράμματος μικρού μήκους στο 12ο Aegean Film Festival. Και μας έψησε να πάμε του χρόνου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο νησί της Ανάφης.

@ Alexandra Riba

Πώς έγινε αυτό; «Αυτόν τον χειμώνα, ένα κρύο Λονδρέζικο πρωινό, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον αγαπημένο φίλο, Στέλιο Χριστοφόρου, ο οποίος και μου μίλησε για την ιδέα ενός φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ανάφη. Κάπως έτσι, απλά, βρεθήκαμε όλοι μαζί φέτος τον Ιούλιο, και δημιουργήσαμε ένα αξέχαστο καλοκαιρινό όνειρο. Η ομάδα του φεστιβάλ, παλιοί αλλά και νέοι συνεργάτες, έδεσε με απίστευτη ευκολία, το νησί επισκέφτηκαν επαγγελματίες του χώρου αλλά και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο ενώ τις καθημερινές προβολες γέμιζαν άνθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων.

Το πρόγραμμα προβολών του πρώτου AnafiFF απαρτίζεται από 5 θεματικές ενότητες. Η δική μου ενότητα συλλέγει ταινίες που αφορούν την σεξουαλικότητα, την έκφραση μέσω του σώματος αλλά και την εγγύτητα. Στόχος μου με αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιαστεί και φέτος το χειμώνα στο London Short Film Festival, είναι η ανάδειξη εναλλακτικών κινηματογραφικών οπτικών πάνω στον ερωτισμό, οι οποίες κατανοούν και απεικονίζουν την σεξουαλικότητα με τρόπο απρόβλεπτο και ξεχωριστό. Απαρτίζεται από Διεθνής ταινίες διαφόρων ειδών: ντοκιμαντέρ, drama, animation, από νέους σκηνοθέτες οι οποίοι εξερευνούν με το έργο τους την ερωτική οικειότητα και την σεξουαλική αναζήτηση. Σε αυτό το πνεύμα, το φεστιβάλ θα συνεχίσει να προσφέρει κινηματογραφικές προτάσεις και του χρόνου, επιλέγοντας να εστιάσει σε θέματα τα οποία θυμούνται το παρελθόν, εμπνέονται από το τώρα, και αναρωτιούνται για το αύριο. Σας περιμένουμε στις αρχές Ιουλίου, να απολαύσουμε τις παραλίες και να χορτάσουμε ταινίες».

Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος τουρίστα που προτιμά την Ανάφη;

Η Ανάφη είναι ένα νησί που τελευταία προσελκύει αρκετά τον καλλιτεχνικό χώρο. Η μαγευτική της Χώρα πυραμιδωτά χτισμένη σε μια απο τις πιο ψηλές κορυφές ΒΔ του νησιού, εμπνέει με την άγρια, μπλε, απέραντη θέα της και τα ολόλευκα σπίτια. Διαθέτει αξιοπρεπή νυχτερινή διασκέδαση, με μαγαζιά όπως ο Μονολυθος όπου μπορείς να πιείς προσεγμένα χαρακτηριστικά κοκτέιλ, όπως η Ανάφλεξη ή η Επανάσταση. Ακόμα και ένα after (!) μπαρ μπορεί να συναντήσει κανείς στο νησί, τις Μάντρες, όπου και συνίσταται χορός με θέα τον ήλιο να ανατέλλει μέσα από την θάλασσα. Έτσι λοιπόν το νησί επισκέπτονται και πολλά νέα άτομα με διάθεση για χορό αλλά και νέες γνωριμίες.

Πού μου προτείνεις να πάω να φάω και τι να δοκιμάσω;

Οπωσδήποτε Αναφιωτικο σουβλάκι – με κάπαρη και Ξιάλι το μαλακό, τοπικό, αλοιφώδες τυρί που γευστικά φέρνει στο γιαούρτι. Παρήγγειλε το στο χέρι και ανέβα στην εκκλησία στο πιο ψηλό σημείο της χώρας να χαζέψεις ένα καθημερινά εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Για μια πιο gourmet επιλογή αλλα εξίσου με Αναφιωτικα προϊόντα προτείνω το εστιατοριο Μαργαριτα στο Κλεισιδι και από πιάτα, ανεπιφύλακτα την κόκκινη Σκορπίνα, το λουκάνικο και την μελιτζάνα φούρνου. Όλα τα dressing και οι σάλτσες της Μαργαρίτας είναι αξίες πολλών βουτημάτων! Στο λιμάνι επίσης βρίσκεται το καφέ Florans που σε προσιτές τιμές προσφέρει ευφάνταστες συνταγές αλλά και σπιτικό παγωτό.

Ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες, οι κοσμικές κι εκείνες που θα απομονωθώ;

Ευτυχώς, ακόμα η Ανάφη δεν διαθέτει παραλία με beach bar με τις παραλίες να κρατούν την εγγενή τους, απέραντη ομορφιά. Ο κάθε επισκέπτης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος – είτε να φέρει μαζί του κάποιο σκέπαστρο ή ομπρέλα, είτε να ξεκινήσει νωρις ώστε να προλάβει την φυσική σκιά που θα του προσφέρουν τα παραλιακά αρμυρικια.

Η αγαπημένη μου παραλία (πριν ξεκινήσει η τρέλα του Αυγούστου) είναι ο Ρούκουνας. Μια πλατιά παραλία με πάντοτε κρύα και ήρεμα νερά. Εκεί μπορεί κανείς να βρει σκιά κάτω από τα αρμυρίκια και να χαζέψει τον ορίζοντα σε έναν από τους αμμόλοφους της παραλίας. Από πάνω ακριβώς, βρίσκεται το κτήμα της Παπαδιάς, το οποίο στεγάζει και μια παραδοσιακή ταβέρνα που εξυπηρετεί πάντα με χαμόγελο και όμορφη διάθεση τους πεινασμένους campers της περιοχής.

Εάν υπάρχει διάθεση για περπάτημα αλλά και extra ιδιωτικότητα το νησί διανύουν άπλετα μονοπάτια που οδηγούν σε μικρότερες παραλίες γύρω από το Ρουκουνα και το Κλεισιδι. Στην βόρεια πλευρά του νησιού οι παραλίες είναι πιο άγριες, με βότσαλα αντί για αμουδια και περισσότερο κύμα αλλά προσφέρουν ένα αληθινά ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον καθώς οι δύσβατοι δρόμοι δεν αφήνουν την πλειοψηφία να τις επισκεφτεί.

Ένας επισκέπτης στην Ανάφη πρέπει σίγουρα να…;

Απολαύσει την θέα από την Χώρα με την δύση του ηλίου. Να πιει ένα Bloody Merry στο Mule and the Pig πάνω από την παραλία Κλεισίδι. Να χορέψει στις Μάντρες τις πρώτες πρωινές ώρες με θέα τον χαρακτηριστικό μονόλιθο.Να μην διστάσει να κολυμπήσει ή να περπατήσει γύρω γύρω από τις γνωστές παραλίες του νησιού, και να ανακαλύψει τις μυστικές του γωνιές.

Για τους περιπατητές συνιστώ το τρομερό μονοπάτι στον επιβλητικό Κάλαμο (εψ. 480 μ.), τον δεύτερο ψηλότερο μονόλιθο μετά το Γιβραλτάρ. Στην κορυφή του, θα συναντήσουν την Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, όπου χτίστηκε το 18ο αιώνα και Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας και σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οφείλει την ονομασία της στο γεγονός ότι η εικόνα της Θεοτόκου βρέθηκε αναρτημένη πάνω σε ένα καλάμι, στην κορυφή βράχου.

Ποιο είναι το μυστικό που ξέρουν μόνο οι λόκαλς;

Προσοχή στην πόρτα του αμαξιού σας. Ο αέρας είναι πιο δυνατός από ότι μπορεί κανείς να φανταστεί.

Τι πρέπει να αγοράσω από την Ανάφη;

Χειροποίητα κοσμήματα Kimothoe. Χειροποίητα κεραμικά Anafis Gi. Αλλά και τοπικά προϊόντα όπως κάπαρη μέλι και τυρί.