Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πας στη Σίφνο το καλοκαίρι. Είναι οι παραλίες της, το ωραίο της φαγητό, τα μπαρ της, ο κόσμος της, το Κάστρο της και τα απομονωμένα εκκλησάκια της, που όλα έχουν επιβλητική θέα. Έχει μια αύρα αυτό το νησί που σε μαγνητίζει, δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Έχει όμως και κάτι ακόμα, το πιο cult μπαρ των Κυκλάδων και το πιο πολυσυζητημένο. Το Kavos Sunrise ή πιο σωστά «Ο Κουβανός».

Όσοι έχουν επισκεφθεί το νησί, ξέρουν ότι ο Κουβανός είναι αξία στο Κάστρο. Αν βρεθείς στο νησί, δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσεις από το μπαρ, είναι σήμα κατατεθέν. Και δεν είναι απαραίτητο πως θα κάτσεις για ποτό, αλλά σίγουρα θα ρίξεις δυο τρεις ματιές και σίγουρα θα το φωτογραφίσεις. Τι το ιδιαίτερο έχει; Τα πάντα εκεί μέσα θυμίζουν Κούβα. Μπαίνεις μέσα, κοιτάς γύρω-γύρω, και είναι σαν να κάνεις ένα μίνι ταξίδι.

Στο εσωτερικό του θα βρεις άδεια μπουκάλια Havana, παλιές φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών, ενώ πίσω από την μπάρα θα δεις έναν τύπο με μπαντάνα, τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, τον Κώστα, ή αλλιώς τον «Τσε της Σίφνου», να ετοιμάζει τα ποτά. Τον βλέπεις και τον χαίρεσαι. Φαίνεται πως απολαμβάνει τη στιγμή.

Για του λόγου το αληθές.

Ο Κουβανός στη Σίφνο
Ο Κουβανός στη Σίφνο

Η ιστορία του Κώστα Γεωργούλη είναι λίγο-πολύ γνωστή. Έφυγε από τη Σίφνο για να σπουδάσει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πολιτικές επιστήμες και Κοινωνιολογία, αλλά ένα ταξίδι στη Κούβα, όπου και έμεινε για έναν χρόνο, έμελλε να τον σημαδέψει και να του αλλάξει τη ζωή. Επιστρέφοντας στο νησί, η βάση του έγινε το Κάστρο. Έκτοτε δεν ξαναέφυγε. Και αφού δεν ήθελε να ταξιδέψει ξανά στη Κούβα, έφερε στη Σίφνο τη δική του Κούβα. Αυτή που βίωσε.

Όσο προχωράς στο Κάστρο, αντιλαμβάνεσαι ότι πλησιάζεις στο μπαρ «Ο Κουβανός» από τη μουσική και τις φωνές, αλλά κατά βάση από τον συνωστισμό που επικρατεί στο στενάκι για να τραβήξουν όλοι μια φωτογραφία. Ή για να γράψουν στον τοίχο κάτι δικό τους, έτσι ως ενθύμιο. 

@sofiaa_mp_ Viva buena Cuba 🇨🇺 #kouvanos #sifnos #greece #summer ♬ Me Gustas Tu – Sped Up Version – Manu Chao

Ο Κουβανός βρίσκεται, επίσης, στο πιο ωραίο σημείο του Κάστρου. Έχει υπέροχη θέα στο Αιγαίο, αλλά και στο εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων. Μην περιμένεις άνετα καθίσματα, σε νησί είσαι, το πεζούλι θα το υποστείς. Μη σου πω ότι θα πιεις το ποτό σου στο όρθιο, χορεύοντας. Επίσης, ο Κουβανός σερβίρει μόνο havana με λεμόνι ή κόκα κόλα, έχε το στο νου σου.

Αν η Σίφνος είναι το νησί που θα περάσεις φέτος τις καλοκαιρινές σου διακοπές, πραγματικά μην παραλείψεις να πας στον Κουβανό. Είναι εμπειρία. Αυτό μου έλεγαν κι εμένα όταν πήγα, οπότε αυτό σου συστήνω κι εγώ.