Ο μονόλογος της America Ferrera στην ταινία Barbie είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πολιτική σκηνή της Αμερικής από όσο θα φανταζόταν κανείς.  Σε συνέντευξή της στους New York Times , η Γκρέτα Γκέργουιγκ ρωτήθηκε αν είχε προβλέψει «το βαθμό στον οποίο οι δεξιοί θα έκαναν επιθέσεις στην woke Barbie και θα έκαιγαν κυριολεκτικά τις Μπάρμπι τους».

Ο viral μονόλογος της Barbie

«Είναι κυριολεκτικά αδύνατο να είσαι γυναίκα. Όσο όμορφη και όσο έξυπνη κι αν είσαι, ποτέ δεν πιστεύεις ότι είσαι αρκετά καλή. Πρέπει πάντα να είμαστε εξαιρετικές, αλλά με κάποιο τρόπο το κάνουμε πάντα λάθος. Πρέπει να είσαι αδύνατη, αλλά όχι πολύ αδύνατη. Και ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι θέλεις να είσαι αδύνατη. Πρέπει να λες ότι θέλεις να είσαι υγιής, αλλά συγχρόνως οφείλεις να είσαι και αδύνατη. Πρέπει να έχεις λεφτά, αλλά δεν μπορείς να ζητήσεις λεφτά γιατί αυτό είναι χυδαίο. Πρέπει να προσπαθείς να γίνεις το αφεντικό, αλλά δεν μπορείς να είσαι σκληρό αφεντικό. Πρέπει να ηγείσαι, αλλά δεν μπορείς να απορρίπτεις τις ιδέες των άλλων. Πρέπει να αγαπάς το να είσαι μητέρα, αλλά να μη μιλάς συνέχεια για τα παιδιά σου. Πρέπει να είσαι γυναίκα καριέρας, αλλά και να φροντίζεις πάντα για τους άλλους.

Πρέπει να αντιδράς στις φριχτές ανδρικές συμπεριφορές, αλλά αν το κάνεις, σε κατηγορούν ότι διαρκώς παραπονιέσαι. Πρέπει να παραμένεις όμορφη για τους άνδρες, αλλά όχι τόσο όμορφη ώστε να τους δελεάζεις υπερβολικά ή να απειλείς με την ομορφιά σου άλλες γυναίκες, από τη στιγμή που υποτίθεται ότι είσαι μέλος της γυναικείας αδελφότητας. Πρέπει πάντα να ξεχωρίζεις και πάντα να είσαι ευγνώμων. Μην ξεχνάς όμως ποτέ ότι το σύστημα είναι στημένο. Δεν πρέπει ποτέ να γερνάς, να είσαι ποτέ αγενής, να κάνεις επίδειξη, να είσαι εγωίστρια, να πέφτεις, να αποτυγχάνεις, να δείχνεις ότι φοβάσαι, να παρεκκλίνεις από τη γραμμή. Είναι τόσο δύσκολο!

Είναι τόσο αντιφατικό και κανείς δεν πρόκειται να σου δώσει μετάλλιο ή να σου πει ευχαριστώ! Και στο τέλος σου λένε ότι όχι μόνο τα έχεις κάνεις όλα λάθος, αλλά και ότι για όλα φταις εσύ. Έχω κουραστεί τόσο πολύ να βλέπω τον εαυτό μου και κάθε άλλη γυναίκα να γίνεται κόμπος για να φαίνεται συμπαθητική. Και αν όλα αυτά ισχύουν ακόμα και για μια κούκλα, τότε δεν ξέρω καν τι να σκεφτώ πια».

Η «πληρώμένη» απάντηση της Γκέργουικ

«Η ελπίδα μου για την ταινία είναι να λειτουργήσει ως μια πρόσκληση για όλους να συμμετάσχουν σε ένα ωραίο πάρτι. Ελπίζω αυτό το πάθος των επικριτών να τους δώσει λίγη ανακούφιση». Τα φεμινιστικά θέματα της Barbie έχουν προκαλέσει την οργή συντηρητικών σχολιαστών όπως ο Ben Shapiro, ο οποίος έκαψε τις κούκλες Barbie σε ένα βίντεο στο YouTube και η Ginger Luckey Gaetz, σύζυγος του Ρεπουμπλικανό βουλευτή Matt Gaetz.

Περιττό να σας πούμε ότι η η Barbie έχει ήδη γίνει τεράστια επιτυχία. Η Γκρέτα Γκέργουικ γράφει ιστορία στο αμερικανικό box office. Στο πρώτο της πρώτο της τετραήμερο έχει ήδη μαζέψει 194,3 εκατ. Κάνοντας το ρεκόρ για το μεγαλύτερο εγχώριο άνοιγμα του 2023, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Warner Bros. Το υψηλότερο που έχει γίνει ποτέ για ταινία με γυναίκα σκηνοθέτρια. Η Barbie κόστισε 145 εκατ. δολάρια, χωρίς την τεράστια προωθητική καμπάνια που διαφήμισε την ταινία τόσο πολύ πριν αυτή κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες.

Στην Ελλάδα από την Πέμπτη έως και την Κυριακή 72.064 εισιτήρια. Αυτή η Barbie στέλνει φελάκια στους ακροδεξιούς.