Το κατηγορούν κάποιοι το Netflix για χαμηλό επίπεδο. Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια – θα απαντήσουμε εμείς. Απλά μέσα στα πολλά υπάρχει και «σκουπίδι», έτσι πάει, αναπόδραστα. Η ανακοίνωση των τελικών διεκδικητών των Όσκαρ ήρθε να εξυψώσει περαιτέρω τη Νο1 πλατφόρμα streaming στον κόσμο. Με 18 υποψηφιότητες που μοιράζονται σε 10 ταινίες.

Γράφει ο Γιώργος Καραχάλιος

Το κόκκινο χαλί… ξεσκονίζεται, τα χρυσά αγαλματίδια γυαλίζονται και ούτως καθεξής. Βρισκόμαστε ήδη σε Οσκαρικό πυρετό, μετράμε ανάποδα για τις 10 Μαρτίου και την τελετή στέψης του Γιώργου Λάνθιμου, ουπς συγνώμη μπλέξαμε το «θέλω» με την πρόβλεψη. Το Poor Things, για το πλήρες της αφήγησης, δεν είναι διαθέσιμο στο Netflix – είναι η «Ευνοούμενη» το προηγούμενο δημιούργημα του Έλληνα σκηνοθέτη που σάρωσε στις υποψηφιότητες για τα πιο σημαντικά βραβεία στο παγκόσμιο σινεμά. Και πολλά ακόμη φρέσκα Οσκαρικά! Ιδού…

Όσκαρ 2024: Οι ταινίες του Netflix που είναι υποψήφιες

Maestro

7 υποψηφιότητες: Μακιγιάζ/Μαλλιά, Πρωτότυπου Σεναρίου, Ηχοληψίας, Φωτογραφίας, Α’ ανδρικού, Α’ γυναικείου, Ταινίας

Δεν γίνεσαι, προφανώς, τυχαία «πουλέν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο εμβληματικός σκηνοθέτης έκανε διακριτικά στην άκρη για τον Μπράντλεϊ Κούπερ και το αποτέλεσμα δικαιώνει άπαντες.

Σε διπλό ρόλο, πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη, ο πάλαι ποτέ τύπος του Hangover πιστοποίησε πόσο μεγάλο δρόμο διένυσε, πόσο πολύ έχει ανέβει καλλιτεχνικά. Πέρασε μήνες παρακολουθώντας πρόβες ορχηστρών για να αποδώσει το ρόλο του θρυλικού μαέστρου Λέοναρντ Μπέρνσταϊν. Παρά τις 7 υποψηφιότητες πάντως, φαβορί είναι μόνο σε μία κατηγορία (Μακιγιάζ/Μαλλιά).

NYAD

Υποψηφιότητες: Α’ γυναικείου, Β’ γυναικείου

Από τους δημιουργούς του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ Free Solo, μια ταινία με ντοκιμαντερίστικη λογική. Και μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για ένα based on a true story με την αλμυρή γεύση της θάλασσας, με τη γλύκα του «θαύματος».

Είχε παλμό, είχε συναίσθημα, είχε ένταση το φιλμ αυτό. Κυρίως, δύο εκπληκτικές ερμηνείες. Ανέτ Μπένινγκ και Τζόντι Φόστερ δικαίως μπήκαν στη λίστα με τα best of. Δεν προβλέπεται κάτι παραπάνω από αυτό, δεν είναι δα αμελητέο βέβαια και μόνο το ότι έφτασαν ως εδώ.

May December

Υποψηφιότητες: Πρωτότυπου σεναρίου

Για κάποιο λόγο και παρότι σε άλλες χώρες είναι κανονικά διαθέσιμη, στο ελληνικό Netflix δεν έχουμε ακόμα πρόσβαση στο May December – παίχτηκε πάντως στα σινεμά. Μυθοπλασία που αντλεί έμπνευση από αληθινή ιστορία, το σενάριο «κεντάει». Εξ ου και ότι διεκδικεί χρυσό αγαλματίδιο.

The After

Υποψηφιότητες: Live-Action Μικρού Μήκους

Ο Ντέιβιντ Ογιέλοου στο ρόλο ενός πατέρα που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το πένθος και το τραυματικό παρελθόν του. «Όταν διάβασα πρώτη φορά το σενάριο με τρόμαξε. Αλλά την ίδια στιγμή με τράβηξε τρελά», έχει πει ο πρωταγωνιστής.

American Symphony

Υποψηφιότητες: Καλύτερο τραγούδι (“It Never Went Away”)

Nτοκιμαντέρ γύρω από την προσπάθεια του πολυβραβευμένου μουσικού Ζαν Μπαπτίστ να συνθέσει μια συμφωνία, την ώρα που η σύζυγός του ξεκινά θεραπείες για τον καρκίνο.

H ιστορία ενός ζευγαριού που βρίσκει τη δύναμη και τον τρόπο να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που υψώνει η ζωή. Και ένα τραγούδι που συνοψίζει την κοινή ενέργεια δύο ανθρώπων, το «μαζί».

El Conde

Υποψηφιότητες: Φωτογραφίας

Μια μαύρη κωμωδία για τον Χιλιανό δικτάτορα Πινοσέτ που απεικονίζεται ως ένας… βρικόλακας 250 ετών. Μια έξυπνη ιδέα που εικαστικά αποδίδεται υπέροχα και εντελώς έξω από το κουτί.

Nimona

Υποψηφιότητες: Kαλύτερο Animation

Ένα ανατρεπτικό παραμύθι, με μια ακόμη πιο ανατρεπτική ηρωίδα. Υπάρχει μια έκπληξη σε κάθε στροφή σε αυτό το animation που θίγει πολύ σοβαρά θέματα με τρόπο μη συμβατικό και όχι παραδοσιακό.

Rustin

Υποψηφιότητες: Α’ ανδρικού

Φοβερός και τρομερός ο Κόλμαν Ντομίνγκο, δείχνει πως μια ερμηνεία μπορεί να μετατρέψει σε καλή μια μάλλον μέτρια συνολικά ταινία. Κάνοντας zoom στη ζωή του ακτιβιστή, ανοιχτά ομοφυλόφιλου και υπέρμαχου των ανθρώπινων δικαιωμάτων Μπάιαρντ Ράστιν.

Society of the Snow

Υποψηφιότητες: Μακιγιάζ/Μαλλιά, Ξενόγλωσσης Ταινίας

Ακόμα μια ταινία του Netflix που μας αιφνιδίασε πολύ ευχάριστα. Δίνει μια φρέσκια ματιά στη γνωστή ιστορία για το πώς κατάφεραν τα μέλη μιας ομάδας ράγκμπι από την Ουρουγουάη να επιβιώσουν στα χιονισμένα βουνά μετά από την πτώση του αεροπλάνου που επέβαιναν. Να πάνε κόντρα στις πιθανότητες.

Η ιστορία είναι δοσμένη με εξαιρετικό τρόπο και ακόμα και αν έχει δει κανείς το παλιότερο φιλμ των 90s για το ίδιο θέμα («Οι Επιζήσαντες») βρίσκει τεράστιο ενδιαφέρον σε αυτήν την νέα, εξ Ισπανίας, απόπειρα σινέ-αφήγησης.

The Wonderful Story of Henry Sugar

Υποψηφιότητες: Καλύτερο Live-Action Μικρού Μήκους

Μία από τις τέσσερις μικρού μήκους διασκευές βιβλίων του Ρόαλντ Νταλ που γύρισε ο Γουές Άντερσον για το Netflix. Η ταινία ακολουθεί έναν τζογαδόρο (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) που μαθαίνει την τέχνη του διαλογισμού για «να κατακτήσει την ικανότητα να εξαπατά στον τζόγο». Ένα 39λεπτο διαμάντι.