Οι λίστες με τις «καλύτερες ταινίες» εμπεριέχουν, από γεννησιμιού τους, ένα ζήτημα: Την υποκειμενικότητα. Αδύνατον να την αποφύγεις. Δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για να βγει κάτι απόλυτα δίκαιο. Πώς το περιορίζεις όλο αυτό; Χάρη σε αυτό το θαυμάσιο εργαλείο που λέγεται IMDB

Η μεγαλύτερη βάση δεδομένων για ταινίες και σειρές στο internet είναι κάτι σαν «Ευαγγέλιο» για όλους εμάς. Είναι τόσο ευρύ το δείγμα των ανθρώπων που βαθμολογούν, και τόσο ετερόκλητο, ώστε το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι κάτι σαν ISO ποιότητας.  

Δεν λέμε πως δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με την κατάταξη – ίσα ίσα, αυτό είναι και το ωραίο και το νορμάλ. Θα το διαπιστώσεις, το παρακάτω top 10 θα σου προξενήσει σίγουρα ένα «καλά έχουν αυτό μέσα και δεν έχουν το άλλο» (όπου «αυτό» και «άλλο» ταινίες της προτίμησής σου). Ωστόσο είναι ό,τι πιο κοντά σε δίκαιο μπορούμε να φανταστούμε.

Δεν είναι τυχαίο επίσης πως το ίδιο το IMDB στο μενού του, προτάσσει ως κατηγορία το top 250 (και για σειρές και για ταινίες). Ακριβώς επειδή οι άνθρωποί του θέλουν να τονίσουν το εύρος των επιλογών και των γούστων, ακριβώς επειδή ξέρουν πόσο περιοριστικές είναι οι 10άδες.

Εμείς πάντως είπαμε να το… στριμώξουμε. Να λοιπόν οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών με βάση τη βαθμολογία του IMDB. All time classic, όλες. Προφανώς…

IMDB: Οι 10 ταινίες με την κορυφαία βαθμολογία

#10 O Καλός, Ο Κακός και ο Άσχημος (1966)

Βαθμολογία Imdb: 8,8

Ένα σπαγγέτι-γουέστερν απόλυτα ταυτισμένο με τη μουσική του Ένιο Μορικόνε, μια ωδή στο είδος. Σε διασκεδάζει με έναν τρόπο ξεχωριστό, με μοναδικές ατάκες και ατμόσφαιρα.

#9 O Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού (2001)

Βαθμολογία Imdb: 8,9

Αυτό που «δεν μπορούσε να γυριστεί», το βιβλίο του Τόλκιν που μάγεψε γενιές και γενιές αναγνωστών, η στιγμή που γίναν δυνατά τ’ αδύνατα. Μα γίνεται να νιώθεις ανατριχίλα σερί για 3 ώρες; Γίνεται.

#8 Pulp Fiction (1994)

Βαθμολογία Imdb: 8,9

Ταραντίνο αγάπη μου έλα πάρε από δω! Ατακάρες, χαρακτήρες που σου μένουν τυπωμένοι στο μυαλό για πάντα, επικές καταστάσεις. Ένα κινηματογραφικό δώρο που άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ταινίες.

#7 O Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά (2003)

Βαθμολογία Imdb: 9

Το 3ο και τελευταίο μέρος της τριλογίας που όρισε την ιστορία του σινεμά. Η αποθέωση της τελειότητας, η αποθέωση γενικότερα. One Ring To Rule Them All…

#6 H Λίστα του Σίντλερ (1993)

Βαθμολογία Imdb: 9

Το πώς κάποιοι, λίγοι, γενναίοι και χαρισματικοί, βρίσκουν τρόπο να αντισταθούν στη φρίκη, στο έγκλημα είναι μια ιστορία που πάντα θα εμπνέει, θα συγκινεί. Η λέξη «συγκλονιστική» για τέτοιες ταινίες, θαρρείς, φτιάχτηκε.

#5 Οι 12 Ένορκοι (1957)

Βαθμολογία Imdb: 9

Είναι τραβηγμένο ίσως, αλλά θα το πούμε όπως μας βγαίνει: Αυτή η ταινία σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Σε οδηγεί σε σπάνια μονοπάτια σκέψης, είναι ανεκτίμητης αξίας καλλιτεχνικά και κοινωνικό-πολιτικά. Δώδεκα άνθρωποι, μια απόφαση, μυριάδες θεματικές…

#4 Ο Νονός 2 (1974)

Βαθμολογία Imdb: 9

Οι σινεφίλ για χρόνια το θέτουν κάπως έτσι; Τι είναι τόσο καλό όσο ο Νονός; Μα ο Νονός 2. Το καλύτερο sequel στην ιστορία του κινηματογράφου, νέτα σκέτα.  

#3 Ο Σκοτεινός Ιππότης (2008)

Βαθμολογία Imdb: 9

Ο καλύτερος Μπάτμαν που είδαμε ποτέ. Στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν μεταμορφώθηκε σε κάτι που ήταν αδύνατον να αντισταθείς ως θεατής. Αν μας ρωτάτε, το απόλυτο «κάτι» που απογειώσει το τελικό αποτέλεσμα είναι το εξής: Χιθ Λέτζερ ως Τζόκερ…

#2 Ο Νονός (1972)

Βαθμολογία Imdb: 9,2

I’m going to make him an offer he can’t refuse. Και τα… είπαμε όλα για το αριστούργημα του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Το αμερικανικό σινεμά δεν ήταν ποτέ το ίδιο μετά από αυτήν την ταινία. Αξεπέραστο.

#1 Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (1994)

Βαθμολογία Imdb: 9,3

Δεν έκανε χαμό όταν βγήκε στα σινεμά. Οι κριτικοί ποτέ δεν το πολυσυμπάθησαν. Και; Μιλάμε για τον ορισμό της ταινίας που μεγάλωσε λίγο λίγο και τελικά πάρα πολύ. Είναι αυτό το λυτρωτικό φινάλε μάλλον, το πώς χτίζεται, το πώς σε κάνει να νιώθεις. Συναίσθημα λέγεται και αν… πετύχει, δεν έχει ταίρι.