Μια σάτιρα από τις αρχές των 80s με τα τότε δεδομένα, για την τότε καθημερινότητα, έχει άραγε ακόμα ενδιαφέρον εν έτει 2024; Το Άρπα Colla διαθέσιμο μέσω Ertflix (ως τις 19/8) μας δίνει μια πολύ καλή απάντηση περί τούτου.

Εν αρχή για κάποιον που έζησε την εποχή εκείνη είναι ένα ευπρόσδεκτο ταξίδι νοσταλγίας. Θυμάται, συγκρίνει, χαμογελά με νόημα. Για τους περισσότερο ή λιγότερο νεότερους, είναι (και) ένα μάθημα ιστορίας. Κάτι που πάντα έχει αξία και δημιουργεί περιεχόμενο.

Εισπρακτικά η ταινία αυτή του Νίκου Περάκη είχε πάει πολύ καλά τότε, το 1982 δηλαδή, όταν και βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ταίριαζε φουλ με το ύφος και το πνεύμα της εποχής, ήταν μια κοφτερή κωμωδία που έβρισκε κέντρο στις θεματικές που επέλεγε να στοχεύσει. Είχε γίνει και ψιλοντόρος επειδή το σήμα της ήταν μια έμμεση αλλά ξεκάθαρη αναφορά στην Coca Cola

Εν προκειμένω, ο Έλληνας σκηνοθέτης οριοθετεί ένα πολύ συγκεκριμένο στιλ, εντελώς δικό του, αναγνωρίσιμο και οξυδερκές. Θα γιγαντωθεί ως impact με τη θρυλική Λούφα και Παραλλαγή, που ακολούθησε μετά από 2 χρόνια, ενώ εννοιολογικά μπορεί ακόμα και να ιδωθεί ως τριλογία, συνυπολογίζοντας και το Bios+Πολιτεία του 1987 – που δεν έχει λάβει την αναγνώριση που θα του έπρεπε.

Μια σάτιρα με τα όλα της

Το Άρπα Colla συνιστά μια διασκεδαστική σάτιρα του ελληνικού κινηματογράφου και των ιδεοληψιών του, παραλλήλως μια εύστοχη σάτιρα της πραγματικότητας της εποχής. Των νοοτροπιών, της ψυχοσύνθεσης. Με κοφτερό τρόπο, υποδόριο αλλά και εμφανή σε όσους έχουν ανοιχτά μάτια και κεραίες, καταγράφει την εν εξελίξει τότε δομική αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας, αυτό που αργότερα θα καταγραφόταν στις συνειδήσεις ως «εποχή ΠΑΣΟΚ». Μια γενική ελευθεριότητα του στιλ «εγώ να τη βολέψω και δεν με νοιάζει τίποτα άλλο».

Αυτό εξηγεί ενδεχομένως το γιατί έγιναν και 2 απόπειρες λογοκρισίας της από 2 διαδοχικές κυβερνήσεις (αμέσως πριν και αμέσως μετά την.… «Αλλαγή»), γιατί επίσης το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στην αρχή δεν ήθελε να φαίνεται πως είχε εμπλοκή με την ταινία.

Δεν χαρίζεται ο Περάκης, λέει αυτό που θέλει, όπως θέλει. Όπως σε αυτή την επική σκηνή της ταινίας που σατιρίζει τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο με φόντο την Αντιγόνη και τον εμφύλιο:

Τι σε περιμένει στο Ertflix με το Άρπα Colla

Στο καστ συναντάμε πολύ σημαντικούς ηθοποιούς. Ξεχωρίζουν οι Δημήτρης Χρυσομάλλης, Νίκος Καλογερόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης, Δημήτρης Πιατάς, Δημήτρης Πουλικάκος, Νίκος Ρίζος. Όλοι τους έχουν κέφι γι’ αυτό που κάνουν κι αυτό αποτυπώνεται επί της οθόνης.

Όσο για την υπόθεση του Άρπα Colla; Το Ertflix μας έχει τη σύνοψη: «Ο Γιώργος κι ο Κώστας καταγράφουν τα καυτά προβλήματα του σύγχρονου Έλληνα. Σκοπός τους είναι να σκιαγραφήσουν δυο πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες για την ερωτική ταινία που πρόκειται να γυρίσουν.

Εμπνέονται από καθημερινά γεγονότα και συναντήσεις με δημοσίους και μη παράγοντες, υπάλληλους, ζωντοχήρες, διανοούμενους, επιχειρηματίες κ.λ.π.. Αλλά κυρίως, από τις καλλονές Σούλα και Σίρλεϊ, οι οποίες βρίσκονται διαρκώς στα πόδια τους, προκαλώντας αλλεπάλληλες ιδεολογικές συγκρούσεις».

Αν θες λοιπόν να κάνεις ένα νοερό ταξίδι στο χρόνο σε μια εποχή που έχει το διττο αμφίσημο στοιχείο του να είναι ταυτόχρονα κοντινή και μακρινή, μπες ΕΔΩ. Το Άρπα Colla, αυτοδιαφημιζόμενο με περιπαικτική διάθεση ως «η εθνική μας κωμωδία», βρίσκεται στο Ertflix και για 104 λεπτά θα είσαι εκεί.