Επέστρεψες στη δουλειά μετά το ΣΚ και τρόμαξες να την παλέψεις; Χασμουριόσουν τόσο ώστε έφτασες στο σημείο να googlάρεις τις λέξεις «τηλεφωνικό ξεμάτιασμα»; Θες να «σβήσεις» τη μέρα χωρίς να το πολυψάξεις, με κάτι που θα σε κρατήσει; Το Ertflix έχει κάτι για σένα…

Secret Window. Μυστικό Παράθυρο. Τζόνι Ντεπ starring, Τζόνι Ντεπ τα πάντα όλα. Είναι τα πρώτα χρόνια των 00s, είναι στα ντουζένια του. Τις επί προσωπικού περιπέτειες που θα λέρωναν τη φήμη του χρόνια αργότερα, κανείς δεν θα μπορούσε να τις προβλέψει.

ertflix

Με συνταγή μπλοκμπάστερ

Στη σκηνοθεσία βρίσκουμε έναν από τους πιο χαρισματικούς και επιδέξιους γραφιάδες του Χόλιγουντ: Ο Ντέιβιντ Κεπ είναι κατά βάση (ο) άνθρωπος των μπλοκμπάστερ. Jurassic Park, Panic Room, Spiderman, Ιντιάνα Τζόουνς Ο Πόλεμος των Κόσμων, στολίζουν το βιογραφικό του σεναριακά μεταξύ πολλών ακόμα mega hits.

Εν προκειμένω δεν… κούρασε το μυαλό του αναζητώντας τα τι και πώς της πλοκής. Προσαρμογή έκανε καθώς έχουμε να κάνουμε με (ακόμα) μια μεταφορά επί της οθόνης ενός βιβλίου του Στίβεν Κινγκ. Όπως καλά ξέρουμε και παρά το βαρύ όνομα του «Βασιλιά», αυτό δεν είναι εγγύηση επιτυχίας από μόνο του, έχουν γαρ υπάρξει και κακές κινηματογραφικές / τηλεοπτικές αποδόσεις της δουλειάς του.

Για το Secret Window πού μπαίνει τελικά ο πήχης; Στο «βλέπεται πολύ ευχάριστα» απαντάμε, νέτα σκέτα. Δεν είναι ουάου ούτε όμως και χάσιμο χρόνου. Θα λέγαμε επίσης πως μάλλον «γέρασε καλά». Οι κριτικοί της εποχής είχαν υπάρξει υπέρ το δέον αυστηροί με ένα ιδιότροπο και «ανάποδο» θρίλερ, που σημειωτέον είχε έρθει στις ελληνικές αίθουσες την ίδια εποχή με το αριστουργηματικό «Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού» – νιώσαμε την ανάγκη να το πούμε, κινηματογραφικές αδυναμίες είναι αυτές, πάμε παρακάτω.

Το Μυστικό Παράθυρο, αυτό πρέπει να το τονίσουμε και του το πιστώσουμε, δεν κοροϊδεύει ενώ καταπιάνεται με ένα προσφιλές στην «Στιβεν Κινγκ μυθοπλασία» θέμα, ήτοι έναν συγγραφέα που για κάποιο λόγο βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση της ζωής του. Είναι τίμιο, δεν σε κάνει ποτέ να βαριέσαι. Ως και νότες (μαύρου) χιούμορ διαθέτει. Στην τελική είναι καλύτερο από αυτό που φαντάζεσαι αρχικά. Και του αξίζει περισσότερη αναγνώριση.

ertflix

Τι μας περιμένει στο Ertflix με το Μυστικό Παράθυρο

Για να… γνωριστούμε ακόμα καλύτερα με την ταινία, ας δανειστούμε τη σύνοψη που μας δίνει το Ertflix: «Ο Μορτ Ρέινι είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας που έχει απομονωθεί σε ένα μοναχικό σπίτι στη λίμνη. Συντροφιά με το δημιουργικό του συγγραφικό black-out, προσπαθεί να συνέλθει από τον χωρισμό του, αφού έξι μήνες πριν έπιασε την γυναίκα του να τον απατά.

Ξαφνικά, από το πουθενά, ένας περίεργος τύπος από τον Αμερικάνικο νότο, που αυτοαποκαλείται Τζον Σούτερ, εμφανίζεται και ζητά από τον Ρέινι να παραδεχθεί ότι έκλεψε μία ιστορία του και του ζητάει να την ξανα-κυκλοφορήσει με διαφορετικό τέλος!

Φοβισμένος ο Ρέινι ανακαλύπτει ότι δεν είναι τόσο εύκολο να παρουσιάσει τις αποδείξεις που χρειάζονται για να πειστεί ο Σούτερ και να τον αφήσει στην ησυχία του. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς όταν ανοίξει το “Μυστικό Παράθυρο” πολλά μπορούν να συμβούν».

Τι είναι αληθινό από όσα βλέπουμε και τι όχι; Αυτή είναι η κεντρική ερώτηση που θα σε συντροφεύει στα 92 λεπτά που κρατάει η ταινία. Ο Τζον Τορτούρο, ως συμπρωταγωνιστής, βρίσκει χημεία με τον Τζόνι Ντεπ και βοηθάει με την ερμηνεία και την creepy του εμφάνιση να προσδώσει αγωνία και μια συνεχόμενη αίσθηση απειλής στην όλη ιστορία. Αλλά ναι, το ξαναλέμε, όλο Ντεπ είναι, όλο πάνω του.

Κοντολογίς, το Μυστικό Παράθυρο είναι ό,τι πρέπει για σένα που θες να «λιώσεις» στον καναπέ έπειτα από μια… Τσαγκαροδεύτερα ή τέλος πάντων, όποτε εσύ νιώσεις την ανάγκη να δεις κάτι «εύκολο», αλλά και αρκετά πάνω από τη βάση, συνολικά. Πάτα ΕΔΩ και μπες στο Ertflix για να το «καταναλώσεις», ως τις 6/7 εκεί θα βρίσκεται.