Υπάρχουν κάποιες ταινίες που όσες φορές και να τις δούμε, θα είναι πάντα σαν πρώτη φορά. Είναι τέτοιο το μεγαλείο τους. Και μία εξ αυτών είναι το Oppenheimer. Η ταινία που είχε ένα τεράστιο hype γύρω από το όνομά της, πριν καν ξεκινήσει να προβάλλεται στα θερινά σινεμά και τις κινηματογραφικές αίθουσες, συνοδεύτηκε τελικά από πληθώρα διθυραμβικών κριτικών, κέρδισε 13 υποψηφιότητες στα Όσκαρ, με τον Κρίστοφερ Νόλαν να φεύγει με δύο βραβεία στα χέρια, αυτά της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και της Καλύτερης Ταινίας, και τον Κίλιαν Μέρφι με το Α’ Ανδρικού Ρόλου. Συνολικά απέσπασε 7 βραβεία. Όλα, δηλαδή, πήγαν φανταστικά για την ταινία. Ακόμα και οι τρεις ώρες που διαρκεί το Oppenheimer, δεν πτόησαν τους απανταχού σινεφίλ (και όχι μόνο), με αποτέλεσμα η τόσο μεγάλη ζήτηση να φέρει έσοδα πάνω από 950 εκατ. δολάρια παγκοσμίως.

Όλα τα παραπάνω υποψιάζομαι πως τα γνωρίζεις, αλλά ξέρεις τι είναι αυτό που δεν γνωρίζεις; Ότι το Oppenheimer κάνει πρεμιέρα στο Novacinema 1, στις 16 Ιουνίου, επομένως αν δεν πρόλαβες να το απολαύσεις στα σινεμά ή πολύ απλά θες να το ξαναδείς, τότε θα έχεις την ευκαιρία, από την άνεση του σπιτιού σου. Και να σου πω κάτι; Το να αράξεις στη βεράντα, τώρα που καλοκαίριασε κιόλας, βλέποντας την πιο μεγαλειώδη οσκαρική ταινία, είναι αξία ανεκτίμητη. Το μόνο που έχεις να φροντίσεις είναι τα ποπ κορν και τα συνοδευτικά. Επιπλέον, να σου πω πως από την ίδια μέρα θα είναι διαθέσιμη και στην EON On Demand, που σημαίνει ότι θα έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις την ταινία όποτε θέλεις. Μια ομορφιά. 

Πάμε όμως στο Oppenheimer.

Το Oppenheimer είναι από τις ταινίες που θα μνημονεύουμε συνεχώς. Και στα επόμενα χρόνια, όχι μόνο τώρα. Αυτό που δημιούργησε ο Κρίστοφερ Νόλαν επιβεβαίωσε πόσο εξωπραγματικά καλός είναι στη σκηνοθεσία, αλλά και πόσο δικαιώθηκε με την απόφασή του να καταπιαστεί με την ιστορία του Τζούλιους Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, του πατέρα της ατομικής βόμβας. Και εντελώς αντικειμενικά, κανείς δεν θα μπορούσε να σκιαγραφήσει καλύτερα το πορτρέτο ενός επιστήμονα που άλλαξε την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό, καλύτερα από τον Νόλαν. Αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Κίλιαν Μέρφι που τον ενσάρκωσε, αλλά θα αναφερθώ παρακάτω στον ηθοποιό.

Η ταινία, αρχικά, είναι βασισμένη στο βιβλίο «Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» και η υπόθεση της ακολουθεί την πορεία του ίδιου από τη δεκαετία του 1920 ως νεαρός ενήλικας και συνεχίζοντας μέχρι να γκριζάρουν τα μαλλιά του. Παρακολουθούμε τα φοιτητικά του χρόνια στο Χάρβαρντ και το Κέιμπριτζ και την αίσθηση μοναξιάς που ένιωθε, μέχρι τον ηγετικό του ρόλο στο Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας ως αποστολή τη δημιουργία πυρηνικών όπλων. Προφανώς βλέπουμε και τη πρώτη δοκιμή τους και όχι, δεν είναι καθόλου ωραίο.

Το Oppenheimer δεν είναι μια ιστορία που χτίζεται σταδιακά, αντίθετα, ο Νόλαν σε ρίχνει απότομα στη δίνη της ζωής του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Είναι μια ταινία που επιτρέπει στον εαυτό της τις ελευθερίες και που, φυσικά, δραματοποιεί τη ζωή του πατέρα της ατομικής βόμβας, με έναν αισθητικά τολμηρό τρόπο. Εννοείται πως καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η προτίμηση του Νόλαν να χρησιμοποιήσει για τα γυρίσματα, κάμερες Imax 70mm, δημιουργώντας έτσι ένα βάθος στη λεπτομέρεια της εικόνας. 

Σε όλα αυτά, όμως, έβαλε το χέρι του και ο Κίλιαν Μέρφι, για τον οποίο ό,τι και να γράψω μάλλον θα είναι λίγο. Ο 48χρονος ηθοποιός μπήκε τόσο βαθιά στον ψυχισμό του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, που στην πραγματικότητα ο Μέρφι είναι ένα από τα ισχυρά όπλα της ταινίας. Το να κερδίσει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου ήταν τόσο αναμενόμενο, που μέχρι και οι υπόλοιποι υποψήφιοι γνώριζαν πως αυτή δεν ήταν η χρονιά τους για το χρυσό αγαλματίδιο.

Και ακριβώς επειδή ο Κίλιαν Μέρφι είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, η Nova φέρνει τον Ιούνιο ένα σπέσιαλ αφιέρωμα σε εκείνον, το οποίο θα προβάλλεται κάθε Πέμπτη στο Νovacinema2 στις 22.00. Ε, αυτό δεν χάνεται.

Το Oppenheimer θα κάνει πρεμιέρα στο κανάλι Novacinema1, στις 16 Ιουνίου, στις 22:00, ενώ, όπως σου ανέφερα, θα είναι διαθέσιμο για να το παρακολουθήσεις όποτε θέλεις στην EON On Demand. Με λίγα λόγια, ετοίμασε από τώρα τη μάζωξη στο σπίτι σου.