Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε χθες ότι η περίοδος της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και «η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έχει φτάσει».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προειδοποιεί ότι «η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια αλλά επιβάλλεται» καθώς οι θερμοκρασίες εκτινάσσονται στα ύψη. Η σταθερή άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας, λόγω της ρύπανσης που παγιδεύει το ηλιακό φως και λειτουργεί σαν θερμοκήπιο γύρω από τη Γη, έχει επιδεινώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο καυτό κάθισμα», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου. Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο Ιούλιος θα είναι ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιγράφει την κλιματική αλλαγή ως «υπαρξιακή απειλή».

«Όλα αυτά είναι απολύτως συνεπή με προβλέψεις και επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις. Η μόνη έκπληξη είναι η ταχύτητα της αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι τρομακτική και είναι μόνο η αρχή. Η εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει. έφτασε η εποχή του παγκόσμιου βρασμού». Αυτά είπε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε ομιλία του την Πέμπτη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι άνθρωποι κατέστρεψαν τον πλανήτη τους.

«Για τεράστια μέρη της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, είναι ένα σκληρό καλοκαίρι», είπε ο Γκουτέρες. «Για ολόκληρο τον πλανήτη, είναι μια καταστροφή».

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες γίνονται το νέο φυσιολογικό», είπε. «Όλες οι χώρες πρέπει να ανταποκριθούν και να προστατεύσουν τους λαούς τους από την έντονη ζέστη, τις θανατηφόρες πλημμύρες, τις καταιγίδες, την ξηρασία και τις μαινόμενες πυρκαγιές που προκύπτουν».

Εκτός από ένα αυστηρό σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο Γκουτέρες κάλεσε επίσης τις ανεπτυγμένες χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κλιματική στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες και να είναι πιο επιθετικό το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στη χρήση τη δύναμή του να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. «Τα στοιχεία είναι παντού: η ανθρωπότητα έχει εξαπολύσει την καταστροφή», είπε ο Γκουτέρες. «Αυτό δεν πρέπει να εμπνέει απόγνωση, αλλά δράση».