Age shaming ή αλλίως ο λεγόμενος ηλικιακός ρατσισμός. Το φαινόμενο αυτό, για το οποίο οι γυναίκες μιλούν – και καταγγέλουν- όλο και περισσότερο, είναι βαθιά ριζωμένο σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας, ακόμα και στην εκθαμβωτική επιφάνεια της βιομηχανίας του θεάματος.

Μπορεί μέσα στα τελευταία χρόνια της πολιτικής ορθότητας το Χόλιγουντ να έχει κάνει σημαντικά βήματα πρόοδο για να αντιμετωπίσει τις διακρίσεις και τα στερεότυπα, ωστόσο σε ότι αφορά την ηλικία και ιδιαίτερα για τις γυναίκες, παραμένουν οι προκαταλήψεις. Για παράδειγμα, πολύ συχνά γίνεται ντόρος όταν μια ηθοποιός ή τραγουδίστρια ξεκινά μια σχέση με κάποιον μικρότερό της ή συχνά ακούγονται σχόλια όπως «πολύ καλά κρατιέται η τάδε για την ηλικία της» ή «δεν της φαίνεται ότι ειναι 40/50/60 χρονών». Έχει διατηρηθεί η αντίληψη ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης για τις επαγγελματικές επιτυχίες, την ερωτική ζωή και την ομορφιά μιας γυναίκας, λόγω του ότι απλά μεγαλώνει.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Αν Χάθαγουεϊ, σε συνέντευξη της, πήρε ξεκάθαρη θέση ενάντια σε αυτό. Σε εμφάνιση της στην εκπομπή Today, μοιράστηκε με ειλικρίνεια την άποψή της καθώς και το πώς απαντά σε όλα τα όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια για το ότι μεγαλώνει. Η 40χρονη ηθοποιός, μητέρα δύο παιδιών, εξήγησε ότι όταν ξεκίνησε να εργάζεται στη βιομηχανία του θεάματος, σε ηλικία μόλις 17 ετών, «ήταν μια πολύ διαφορετική εποχή για το Χόλιγουντ. Διαίονιζε μια ηλικιακή κουλτούρα. Υπήρχε η αντίληψη ότι καπου διαφαινόνταν ένα αναγκαστικό τέλος, σε πολύ μικρή ηλικία μάλιστα. Αυτό έχει αλλάξει από τότε».

Σε ότι αφορά τα σχόλια που κάνουν κάποιοι ως κοπλιμέντα – και μόνο κοπλιμέντα δεν είναι – όπως το «διατηρήσαι πολύ καλά για την ηλικία σου» η Χάθαγουεϊ είπε χαρακτηριστικά «η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτομαι την ηλικία. Για μένα, το ότι μεγαλώνω είναι μια ακόμα φράση που προσθέτει στη ζωή. Είναι φυσικό επόμενο».

Τόσο η Αν όσο και η Sheinelle, η 45χρονη δημοσιογράφος, που είναι μητέρα τριών παιδιών, συμφώνησαν ότι αισθάνονται καλύτερα στα 40 τους. Η ηθοποιός μάλιστα εξομολογήθηκε ότι είχε γίνει πιο ευγενική με τον εαυτό της και με τους άλλους όσο μεγαλώνει.

Στο μεταξυ, η Αν Χάθαγουεϊ έγινε η νέα μούσα της Shiseido για την σειρά Vital Perfection, εκφράζοντας σε ολόκληρο τον κόσμο το μήνυμα «Δυνατότητες Χωρίς Όρια», υμνώντας την εσωτερική ομορφιά που ενισχύεται από την εκτίμηση και την αποδοχή κάθε σταδίου της ζωής μας. Γιατί κάθε στάδιο της ζωής μας έχει τη δική του ομορφιά και οφείλουμε να μην το ξεχνάμε αυτό.