Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι στις διακοπές: εκείνοι που καταφέρνουν να μεταφέρουν αυτούσιες τις ρουτίνες που τους ευχαριστούν και εμείς που απλώς δεν ακολουθούμε κανένα πρόγραμμα. Ας σου μιλήσω για τη φίλη μου την Ελένη. Η Ελένη λοιπόν γυμνάζεται πολύ όλο τον χειμώνα. Και επειδή ακριβώς δεν θέλει να κάνει παύση ούτε στη διάρκεια των διακοπών, ξυπνά το πρωί στις 07:30 και κάνει 10.000 σχοινάκια. Κάθε πρωί. Το απόγευμα επίσης θα φροντίσει να κάνει 10km τρέξιμο. Θα μου πεις ότι αυτό δεν είναι διακοπές αλλά μαρτύριο. Και θα σου πω ότι μαρτύριο είναι να είσαι με την Ελένη σε διακοπές αν ΔΕΝ έχει κάνει την προπόνησή της.

Ξέρεις πολλές και πολλούς όπως η Ελένη; Όχι. Ας μιλήσουμε για εμάς λοιπόν. Για εμάς που κατανοούμε τις διακοπές με την κυριολεκτική τους σημασία, δηλαδή ως μια παύση, ένα διάλειμμα. Η ρουτίνα αλλάζει πολύ, από τις ώρες του ύπνου και της ξεκούρασης μέχρι και των γευμάτων. Να πω δύο λόγια για το τελευταίο. Πριν τις διακοπές ήμουν σε πρόγραμμα διατροφής και το άγχος ήταν όχι αν θα το τηρούσα κατά τις ημέρες της άδειας (δεν θα το τηρούσα), αλλά πώς θα επέστρεφα σε αυτό.

Υπάρχουν τρόποι. Διότι η διατροφή δεν είναι αγώνας sprint, είναι μαραθώνιος. Ακόμα και αν κάποια στιγμή μείνεις «πίσω», πάντα υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις τον αγώνα και να τερματίσεις. Για να το πετύχεις όμως, θα πρέπει να αλλάξεις την αντίληψη που έχεις για τη δίαιτα, τουλάχιστον σε εμένα δούλεψε. Έπαψα να τη βλέπω ως κάτι «δύσκολο» και «βασανιστικό» στο οποίο καταφεύγω όταν θέλω να χάσω βάρος. Όχι, η διατροφή είναι ένα μοτίβο, ένα μοτίβο προσαρμοσμένο σε εσένα το οποίο όμως οφείλει να είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο, ώστε να μένει σταθερό. Οι διαιτολόγοι λένε ότι τα 5 έτη είναι ο χρόνος θεωρείται πραγματική επιτυχία συντήρησης. Η απώλεια βάρους άλλωστε δεν έχει ημερομηνία λήξης, γιατί πολύ απλά η διαδικασία αλλαγής δεν σταματάει στην απώλεια βάρους, αλλά υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν για να φτάσει το άτομο στον πραγματικό τελικό και μόνιμο στόχο του.

via GIPHY

Πάμε να δούμε πώς θα φτιάξουμε το δικό μας μοτίβο:

1. Σπιτικό Φαγητό

Ναι οκ, ξεκινάμε από τα δύσκολα. Είναι γνωστά τα θρεπτικά οφέλη που έχουν τα πιάτα που είναι φτιαγμένα από τοπικά, φρέσκα προϊόντα. Ακόμα και η μυρωδιά του σπιτικού φαγητού στέλνει ένα πρώτο σήμα στο σώμα και τον εγκέφαλο για τον κορεσμό. Τα συστατικά και ο τρόπος μαγειρέματος του σπιτικού φαγητού τείνουν να μας «προγραμματίζουν» ώστε να τρώμε όσο χρειάζεται, δηλαδή να καταναλώνουμε μερίδες που μας χορταίνουν χωρίς να μας επιβαρύνουν. Το δύσκολο είναι ο χρόνος της προετοιμασίας. Προσωπικά, με διευκολύνει να μαγειρεύω το ΣΚ και μία φορά μέσα στην εβδομάδα με ορίζοντα δύο-τριών ημερών.

2. Ώρες Γευμάτων

Αυτό το πετυχαίνεις πιο εύκολα. Όταν μπεις ξανά στη ρουτίνα της καθημερινότητας, θα έρθουν και οι συγκεκριμένες ώρες που θα τρως. Τι σημαίνει το να τρως με πρόγραμμα και με σωστό εύρος ανάμεσα στα γεύματα; Δίνεις στο σώμα σου τον απαραίτητο χρόνο να επεξεργαστεί σωστά και όπως πρέπει τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που λαμβάνει από την τροφή.

via GIPHY

3. Ενσυνείδητη Διατροφή

Μαζί με τα πρακτικά της παρασκευής σπιτικού φαγητού ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι για τη δημιουργία ενός διατροφικού μοτίβου. Είναι σημαντικό να αφιερώνεις πραγματικό χρόνο για το φαγητό. Να το καταναλώνεις συνειδητά και με προσοχή. Να δημιουργείς ένα περιβάλλον όμορφο, ήρεμο και κατάλληλο. Ναι σε όλους αρέσει να τρώμε και να βλέπουμε «Φιλαράκια» όμως δεν βοηθά στον στόχο μας. Και οπωσδήποτε δεν τρώμε μπροστά σε οθόνη υπολογιστή ή σκρολάροντας στο κινητό. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα φάμε περισσότερο από όσο πρέπει.

4. Η σημασία του Νερού

Το νερό μαθαίνεται. Στην αρχή θα φανεί δύσκολο να πίνεις καθημερινά 7 ποτήρια νερό τη μέρα όμως σε μια εβδομάδα με δέκα μέρες δεν θα μπορείς να κάνεις δίχως τόσο νερό. Το νερό διατηρεί τους βλεννογόνους υγρούς και ανέπαφους, που λειτουργούν ως φυσικός προστατευτικός φραγμός έναντι των ιών και των βακτηρίων. Σε συνδυασμό με την φυσική τροφή, μπορεί να υπάρξει κάλυψη των αναγκών του σώματος.

via GIPHY

Σε εμένα λειτούργησαν όλα τα παραπάνω αλλά είχα και έναν σύμμαχο, τη The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan. Ένα πλάνο διατροφής που έχει ως στόχο τη διατήρηση του αποτελέσματος σε βάθος χρόνου. Μετά από πολυετή εμπειρία και έρευνα έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο όπου αν έχεις ανάγκη να διαχειριστείς το βάρος σου, αρχικά θα έχεις πλήρη κάλυψη όλων των θρεπτικών συστατικών, πράγμα πολύ σημαντικό καθώς το σώμα δεν θα πεινάει. Ναι, πολλά πλάνα διατροφής το υπόσχονται, όμως η The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan το επιτυγχάνει διότι προσφέρει πρόγραμμα γευμάτων αποκλειστικά φτιαγμένο για τις δικές σου ανάγκες, με μεγάλη ποικιλία προϊόντων αντικατάστασης γεύματος, τα οποία μπορείς να προετοιμάζεις σε ελάχιστο χρόνο και να παίρνεις μαζί σου όπου κι αν βρίσκεσαι. Και όσο για τα λιπαρά και τις θερμίδες; Μην ανησυχείς θα είναι πάντα στα σωστά όρια. Θα στο επιβεβαιώνει άλλωστε και ο Σύμβουλος που θα σε καθοδηγεί και θα σε στηρίζει συνεχώς, ακόμα και όταν θα έχεις πια ολοκληρώσει την προσπάθεια και θα έχεις επιτύχει τον στόχο σου.

Ναι οκ, ακούγονται κάπως θεωρητικά αυτά. Στην πράξη ξέρεις τι σημαίνουν; Αφενός μακροπρόθεσμα που είναι και το ζητούμενο. Αφετέρου, κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Δεν θα χρειαστεί να «μπεις» ξανά σε πρόγραμμα για να χάσεις κιλά. Χάνοντας βάρος με τη The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, η διαδικασία είναι ευχάριστη, εύκολη, προσιτή με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να κάνεις «διακοπές» από τη δίαιτά σου. Προσωπικά πριν την επιλέξω έψαξα και ρώτησα για να μάθω περισσότερα για αυτή. Άφησα τα στοιχεία μου στη φόρμα επικοινωνίας (μπορείς να τα αφήσεις και εσύ στην ιστοσελίδα one2onediet.gr), με κάλεσαν αμέσως και κλείσαμε ραντεβού με έναν σύμβουλο διατροφής. Αν πάλι είσαι πιο παραδοσιακός, μπορείς να καλέσεις στο 212 213 4383.