Το γράψαμε πριν λίγες μέρες σε αυτό εδώ το κείμενο, αλλά ποτέ δεν είναι κακή στιγμή για επανάληψη και για επέκταση. Το φλερτ στα social media γεννά κάθε χρόνο και κάτι καινούργιο, κάτι που σε ξαφνιάζει, κάτι που σε ενοχλεί, κάτι που φτάνει να εξοργίζει τους πάντες. Κι όμως, συνεχίζει να συμβαίνει και αυτοί που εξοργίζονται, είναι οι πρώτοι που το κάνουν.

Το «Διαβάστηκε, αγνόησε και σου έστελνε μηνύματα-απαντήσεις σε stories» μπορεί και να μην είναι από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που υπάρχουν στο online φλερτ. Μπορεί και να είναι αυτό που λες «το αγοράζω» σε σχέση με αυτά που θα δεις παρακάτω.

Δέσε τη ζώνη σου, πάρε τα ηρεμιστικά σου γιατί θα ξύσουμε πληγές και ετοιμάσου να ταυτιστείς.

Σου στέλνουν μήνυμα, απαντάς άμεσα και μετά τους καταπίνει η μαύρη τρύπα

Το να έχεις με ένα άτομο μια επικοινωνία του στυλ στέλνεις μήνυμα στις 11 το πρωί, σου απαντάει στις 3 το μεσημέρι και του απαντάς στις 7 το βράδυ, δημιουργεί ένα πλαίσιο επικοινωνίας πάνω στο οποίο πατάτε. Ακόμα και σε αυτή τη συνθήκη όμως, αν σταλεί ένα μήνυμα στις 11 και απαντήσεις στις 11 και 5 δευτερόλεπτα αναμένοντας μια ανταπόκριση και δεν βλέπεις καν το «Διαβάστηκε», αλλά περνάει ένα 24ωρο και βάλε μέχρι να απαντήσει – συνήθως δεν απαντάει αλλά αρχίζει νέα συζήτηση – τότε αναρωτιέσαι πολλά. Να του έπεσε το κινητό στη λεκάνη; Να διακατέχεται το άλλο άτομο από τον φόβο της επικοινωνίας, οπότε να στέλνει κάτι και μετά να βγαίνει offline; Να έχει βάλει κάποιο στοίχημα για το πόσο γρήγορα μπορεί να αφήσει τον άλλον στο «Δεν Διαβάστηκε»; Τόση ταχύτητα μη απόκρισης πάντως, ούτε ο Λούκι Λουκ, ούτε η σκιά του.

Μονολεκτικές απαντήσεις στο φλερτ

Αυτό είναι old time classic στο online φλερτ. Αλλά ποτέ δε χάνει την αξία του. Κάθεσαι εσύ και ρωτάς το άλλο άτομο τόσα πράγματα για τη ζωή του, γράφεις κατεβατά για τη δική σου ζωή και βλέπεις να σου απαντάει ένα «Οκ». Ή «Ναι, κατάλαβα». ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΗ ΣΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. Σχωράτε με για το ξέσπασμα, αλλά κάπου να μην πατάμε τις γραμμές της σχιζοφρένειας.

Μονολεκτικές απαντήσεις χωρίς να δείχνουν ενδιαφέρον για σένα

Είναι ο Τσαρμίλιον της προηγούμενης κατηγορίας. Εδώ όχι μόνο απαντούν μονολεκτικά, αλλά δεν ρωτάνε πίσω. Θα ρωτήσεις εσύ για παράδειγμα ένα «τι κάνεις;» και θα σου απαντήσουν «Καλα». Περιμένεις πως θα δείξει την ελάχιστη αστική ευγένεια, την ελάχιστη κοινωνική ανταπόκριση και θα πει ένα «Εσύ;», αλλά όχι. Αν δεν έχει πεθάνει ο γονιός σου, το αδερφάκι σου ή το κατοικίδιό σου, τέτοια αδιαφορία δεν είναι αποδεκτή. Αν δε θες, λήξε το φλερτ με ειλικρίνεια.

Οι «δε θα μπορέσω σήμερα γιατί μου έτυχε ένα ζήτημα υγείας» που μετά ανεβάζουν στόρι από πάρτι

Πόσες γιαγιάδες έχουν βρεθεί στο νοσοκομείο; Πόσοι γονείς απέκτησαν Covid; Πόσα ρακούν έκαναν περιτομή και μπαρ μίτσβα για να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία ώστε το άλλο άτομο να μη βγει ραντεβού μαζί σου; Και πες, οκ, να χρησιμοποιήσεις τη νεκρή σου γιαγιά ως δικαιολογία. Αλλά να έχεις μετά και τόσο θράσος ώστε να ανεβάζεις stories από πάρτυ ή μπαρ όπου έχεις πάει; Να μη μπαίνεις καν στον κόπο να κάνεις hide το story από τον εκάστοτε εμένα; Δώστε ένα βραβείο στην κοπέλα (λέω κοπέλα γιατί αυτές είναι το target group μου, αλλά προφανώς το κάνουν ΟΛΑ τα φύλα).

Οι αρνητές του «Όχι»

Αυτό είναι ίσως που με εκνευρίζει περισσότερο. Όταν κάποιος σου λέει να βγείτε ή να μιλάτε για να γνωριστείτε, υπάρχουν δύο απαντήσεις: Ναι ή Όχι. Είτε αυτές ακριβώς είτε με τρόπο περιγραφικό είτε με τρόπο έμπρακτο. Κυρίως όμως λεκτικό που είναι ξεκάθαρος. Κι οτιδήποτε από τα δύο ειπωθεί, αυτό να ισχύει. Όχι να λέγεται «Ναι» που σημαίνει «Όχι» και να φαίνεται ο άλλος ενοχλητικός και να νιώθει και άσχημα με τον εαυτό του, ούτε τα «Όχι» να σημαίνουν «Ναι» και ο άλλος να σκέφτεται ότι φταίει που δεν κατάλαβε το υποδόρειο σινιάλο σου.

Κατανοώ πως πολλά άτομα κουβαλάνε «τραύμα» από τις φορές που αρνήθηκαν και δεν έγινε σεβαστό και κατέληξαν να πουν ψέματα πως έχουν σύντροφο, αλλά αν ο άλλος σου έχει δείξει ότι είναι open και σέβεται, δοκίμασε μια φορά την ειλικρίνεια. Μπορεί να σε εκπλήξει και να δεις ότι τελικά ήταν μόνο ο δικός σου φόβος.

Είναι πάντοτε κατανοητά και τα πισωγυρίσματα, και οι αναθεωρήσεις, και οι αλλαγές επιθυμιών κτλ. Όσο όμως δεν επικοινωνούνται με ειλικρίνεια και επιλέγεται ένα ghosting ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, τόσο «τραυματίζεται» και το άλλο άτομο. Γιατί η απαίτηση της κατανόησης δεν είναι μονόδρομη. Πάει αμφίδρομα. Δε μπορεί μόνο ο ένας να έχει υποχρέωση να κατανοήσει το τραύμα του άλλου, αλλά το δικό του τραύμα να μη γίνεται κατανοητό!