Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD). Πρόκειται στην ουσία για έναν τύπο κατάθλιψης που εμφανίζεται σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου και που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα. Είναι γεγονός πως με το που φθινοπωριάζει, έχουμε το αίσθημα πως κάτι δεν πάει καλά. 

Ο καιρός είναι ένας βασικός παράγοντας της ψυχολογικής μας αστάθειας. Φεύγουμε από τη δουλειά, σκοτάδι. Τελειώνουμε από αυτή, σκοτάδι ξανά. Όρεξη αναζητείται εν ολίγοις. Η εποχική κατάθλιψη, όπως καταλαβαίνεις, ξεκινάει περίπου το φθινόπωρο και διαρκεί μέχρι την άνοιξη. Μετά αλλάζει η ώρα, έρχεται το καλοκαίρι, όλα γίνονται πιο ευχάριστα.

Αν λοιπόν θέλεις να μάθεις αν πάσχεις από την εποχική κατάθλιψη, τότε πρέπει να σου πούμε πως υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια, τα οποία είναι τα εξής:

Δεν υπάρχει ενέργεια και όρεξη: Νιώθεις πως είσαι πεσμένος/η και το να πας ακόμα και γυμναστήριο (ή οτιδήποτε σου αρέσει να κάνεις) σου φαίνεται βουνό. Ακόμα και η βόλτα του σκύλου μοιάζει περισσότερο σαν αγγαρεία. Been there. 

Δεν θέλεις να βλέπεις κανέναν: Αυτό θα μπορούσε να ισχύει και στις καλές ημέρες. Όμως είναι ένα σημάδι εποχικής κατάθλιψης. Προτιμάς το σπίτι και την ησυχία σου. Το να βγεις βόλτα με τους φίλους σου, ενώ έξω έχει κρύο ή ακόμα χειρότερα βρέχει, δεν είναι σε καμία περίπτωση στα σχέδια σου.

via GIPHY

Νιώθεις μια ανεξήγητη θλίψη: Σε πιάνει αυτό το δράμα από το πουθενά που ξαφνικά τα βλέπεις όλα μάταια. Ίσως και να είναι, προχωράμε. Το να σηκωθείς από το κρεβάτι και να αδράξεις τη μέρα, μοιάζει πραγματικός άθλος. Και όταν το καταφέρεις κάνεις ένα πατ-πατ στον εαυτό σου, γιατί μπράβο σου. Αλλά στην πραγματικότητα θέλεις να κοιμάσαι όσο περισσότερο γίνεται.

Δεν υπάρχει όρεξη για σεξουαλική επαφή: Αυτό ίσως θα μπορούσε να είναι το χειρότερο για τον/την σύντροφο σου, ωστόσο ναι, είναι ένα σύμπτωμα να μην θέλεις να κάνεις σεξ. Και δεν είναι και παράλογο. Όπως ακόμα το να θέλεις να καταναλώσεις ό,τι σαβούρα υπάρχει. Αν θέλεις δηλαδή κάθε βράδυ να βλέπεις ταινία και να τρως πατατάκια, είναι αυτό που νομίζεις. 

Πώς μπορείς όμως να νιώσεις καλύτερα

Δεν θα αφήσεις να σε παρασύρει αυτό το κύμα της εποχικής κατάθλιψης. Σύμφωνα με την Tina Woods, ειδικός σε θέματα υγείας, υπάρχουν τρόποι για να νιώσεις καλύτερα, υιοθετώντας αρχικά μια ρουτίνα άσκησης.  Δεν χρειάζονται υπερβολές. Ακόμα και 30 λεπτά  είναι αρκετά για να σε ενεργοποιήσουν και να φτιάξουν τη διάθεση.  

«Επίσης η κοινωνικοποίηση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για την ψυχική υγεία και την ευημερία, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλότερα. Προσπαθήστε να μην απομονώνεστε λόγω βροχερού καιρού. Με την κοινωνικοποίηση και τη διατήρηση επαφής με τους φίλους και την οικογένεια, μπορείτε να βοηθήσετε να αποτρέψετε τις επιπτώσεις», εξηγεί η Tina Woods. 

«Το φαγητό εξίσου είναι συνδεδεμένο με τη διάθεσή μας και τις συνήθειες ύπνου μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή για να αποτρέψετε τις επιπτώσεις του καιρού στη διάθεσή σας. Η βιταμίνη D είναι γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου», καθώς το σώμα σας μπορεί να τη φτιάξει απορροφώντας τη φυσική ηλιοφάνεια και μέσω των τροφών που τρώτε. Αυτό περιλαμβάνει μανιτάρια, γάλα, αυγά και ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος».