Από την μία, η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζονται μελέτες για τα απλά και ευκόλως εννοούμενα. Από την άλλη, επειδή ανήκουμε και σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που αν μια ημέρα το ρίξουμε στην τεμπελιά και δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, μας πιάνουν οι τύψεις και οι ενοχές, οι ερευνητές έρχονται να μας κουνήσουν το δάχτυλο και να μας πουν ότι αυτό όχι μόνο πρέπει να γίνεται, αλλά και υπάρχουν και οφέλη. 

Διότι το να περάσουμε μία ημέρα στο κρεβάτι, να κοιμηθούμε ίσως και ένα 12ωρο, να μην μιλήσουμε σε άνθρωπο, να μην αφιερώσουμε τόσο πολύ χρόνο στο Instagram και το TikTok, και να μην ρίξουμε ούτε κλεφτή ματιά στα αναπάντητα email, τότε θα συμβάλλουμε στην μείωση του άγχους και στην βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Αντ’αυτού, λένε οι ερευνητές, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια ταινία, να ακούσουμε το αγαπημένο μας podcast και να φάμε αυτό που τραβάει η όρεξη μας, χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες. Εν ολίγοις, να απολαύσουμε τις απλές στιγμές της ζωής. 

«Αν δεν διαλέξετε μια μέρα για να χαλαρώσετε, το σώμα σας θα την επιλέξει για εσάς. Ξέρετε ότι είναι αλήθεια. Η χαλάρωση είναι πραγματικά προπομπός για να είστε πιο παραγωγικοί», εξηγεί ο ψυχολόγος Tim Gray και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι παραγωγικότητα σημαίνει να εργαζόμαστε. Δεν ισχύει. Παραγωγικότητα σημαίνει να κάνουμε σκόπιμες επιλογές προς έναν στόχο. Και μερικές φορές αυτή η επιλογή θα μπορούσε να είναι απλά να περάσουμε μια τεμπέλικη μέρα. Δεν έχουμε φτιαχτεί για να πηγαίνουμε με 100 μίλια την ώρα 24/7, χωρίς να σταματήσουμε να αναπνεύσουμε».

Επιπλέον, αν εργαζόμαστε πολύ ή πολλές φορές σκεφτόμαστε τη δουλειά, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, τότε μακροπρόθεσμα είναι πιθανό να έχουμε αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοσή μας. «Το να παίρνουμε ελεύθερο χρόνο για να γεμίζουμε τις μπαταρίες, τότες μας επιτρέπει πραγματικά να αποδώσουμε πολύ καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μακροπρόθεσμα», λέει ο Gray. Αυτό θα συμβάλλει επίσης στο να έχουμε καλύτερη διάθεση, περισσότερη δημιουργικότητα και όρεξη για νέα projects.

Ο Gray εξηγεί, βέβαια, πως το να γινόμαστε αναβλητικοί δεν βοηθά. Απλά πρέπει να μάθουμε να αξιολογούμε πότε χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας.