Είναι ροζ. Είναι πεντανόστιμο. Συνήθως το κρατάς ζεστό στο χέρι σου, μετά από γήπεδο, ποτό ή ποτά (ίσως δεν χρειάζεται καν να ανησυχείς για το hangover σε λίγο καιρό). Ναι, είναι το hot dog που λιμπίζεσαι από την ώρα που βγαίνεις από το μπαρ και κατευθύνεσαι προς το σπίτι. Αν και μεταξύ μας, ο μοναδικός λόγος που βγαίνεις για ποτό είναι εξαρχής το βρώμικο μετά. Ωστόσο, τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες μέρες μια φωτογραφία που ενδέχεται να σου προκαλέσει ναυτία και να σε κάνει να μην ξαναφάς ποτέ βρώμικο. Βαρύ; Υπερβολικό; Θα αποφασίσετε σε λίγο. 

Γύρω στους έξι τόνους κρέατος hot dog βρέθηκε να απλώνεται σε ρευστή, αηδιαστική μορφή, σε κεντρικό δρόμο της Πενσυλβάνια, όταν το φορτηγό που το μετέφερε έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε. Ο οδηγός συνειδητοποίησε πως το όχημά του παρουσίασε πρόβλημα στα φρένα και έκανε ό,τι μπορούσε για να προλάβει τα χειρότερα. Το να «σώσει» τη γέμιση των hot dogs προφανώς και δικαίως δεν ήταν μέσα στις προτεραιότητες. Αποτέλεσμα για εμάς που είμαστε έξω από τον χορό είναι να αναρωτιόμαστε αν πρόκειται να ξαναφάμε βρώμικο στη ζωή μας μετά από αυτή την εμετική εικόνα.

Διαβάζουμε στο BuzzFeed News πως ούτε ο οδηγός ούτε ο συνοδηγός του τραυματίστηκαν βαριά στο ατύχημα. Πως αυτός ο ροζ πολτός που μερικοί τρώμε ως λουκάνικο δεν μύρισε άσχημα, ενοχλώντας τους άλλους οδηγούς. Αυτός ίσως να υποδηλώνει και κάτι για την ποιότητά του.

Από τι είναι φτιαγμένα τα hot dogs;

Οι δικές σας μαμάδες σας έχουν μεγαλώσει πιστεύοντας πως το hot dog είναι το πιο βρώμικο τρόφιμο που μπορείτε να βάλετε στον οργανισμό σας; Στην πραγματικότητα, το κρέας του ήταν πάντα κάτι σαν μυστήριο, αλλά με λίγο ψάξιμο, υπάρχουν τρόποι να μάθεις λίγο πολύ τι περιέχει το κρέας τους. Τα λουκάνικα μπορούν να παρασκευαστούν από ψιλοκομμένο βοδινό κρέας, από μπριζόλες ή ψαρονέφρι, από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ή απλώς από ένα μείγμα διαφόρων κρεάτων. Στη «συνταγή» προστίθενται και ορισμένα συστατικά, όπως το νιτρώδες νάτριο και η σκόνη σέλινου, όχι μόνο για να δώσουν στο λουκάνικο το ροζ χρώμα και τη γεύση του, αλλά και για να αποτρέψουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Άλλα συστατικά που θα βρεις στο hot dog είναι το ασκορβικό οξύ, το ερυθορβικό νάτριο και η σκόνη κερασιού (πρόκειται για διαφορετικές μορφές βιταμίνης C). Τέλος, ορισμένα άλλα συστατικά είναι το σιρόπι καλαμποκιού, το εκχύλισμα μαγιάς και αρωματικές ύλες που αποτελούνται από βότανα, μπαχαρικά και λαχανικά.

Τα λουκάνικα είναι τις περισσότερες φορές τυλιγμένα σε ένα περίβλημα κυτταρίνης, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, το οποίο αργότερα αφαιρείται για να συσκευαστούν και να φτάσουν σε πάγκους σούπερ μάρκετ και καντίνες βρώμικων. Άλλα πάλι έχουν «φυσικό περίβλημα», που με λίγα λόγια αποτελεί «καθαρισμένο έντερο αρνιού ή χοίρου», σύμφωνα με μια εκτενή λίστα του NHDSC. Αυτό ακριβώς το περίβλημα, εμείς το νιώθουμε στην πρώτη μπουκιά. Όταν, δηλαδή, μας δίνεται η αίσθηση ότι το λουκάνικο είναι τυλιγμένο με κάτι.

Το κρέας που χρησιμοποιείται στη γέμιση κόβεται και αλέθεται σε μικρά κομμάτια και ρίχνεται σε ένα μίξερ που ανακατεύει όλα τα υλικά. Η εικόνα φέρνει σε μίγμα κέικ. Η μυρωδιά, μάλλον όχι και τόσο. Πάντως, μέσα στα λουκάνικα μπορεί να βρεθούν και άλλα ζωικά υποπροϊόντα, όπως η καρδιά, τα νεφρά ή το συκώτι. Μερικοί τα θεωρούν εξαιρετικές λιχουδιές, κάτι σαν το καλύτερο κομμάτι του λουκάνικου.

Είναι τα hot dogs καλά για την υγεία μας;

Τα λουκάνικα, ακριβώς όπως το ζαμπόν και το μπέικον θεωρούνται επεξεργασμένα κρέατα, δηλαδή κρέατα τα οποία έχουν δεχτεί διεργασίες ώστε να μεγαλώσει η διάρκεια ζωής τους και να βελτιωθεί η γεύση τους. Η International Agency of Research of Cancer περιλαμβάνει τα επεξεργασμένα κρέατα στη λίστα με τα καρκινογόνα τρόφιμα, αλλά προφανώς η συχνότητα κατανάλωσής τους παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Σύμφωνα με τον ίδιο φορέα, 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα (κάπου στις τέσσερις φέτες μπέικον ή ένα λουκάνικο), αυξάνει το ρίσκο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.

Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στο BuzzFeed News, πως η διατροφολόγος Keri Gans είπε πως όσο κάποιος ακολουθεί μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, με φρούτα και λαχανικά, θα είναι μια χαρά. Τόνισε μάλιστα πως «το hot dog έχει ελάχιστη διατροφική αξία». Στην πραγματικότητα, αυτό που θα σου πει και ο διατροφολόγος της γειτονιάς σου είναι πως τα αλλαντικά, συμπεριλαμβανομένων και των λουκάνικων, δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στον οργανισμό.

Κάτι τελευταίο: τα λουκάνικα είναι προμαγειρεμένα. Παρόλα αυτά, προτείνεται να τα ζεσταίνει κανείς πριν τα καταναλώσει, για να αποφύγει τον κίνδυνο ανάπτυξης λιστερίωσης – μιας βακτηριακής ασθένειας που μπορεί να εξελιχθεί σοβαρά σε έγκυα άτομα, ενήλικες άνω των 65 και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν αργά σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να υπάρχουν σε μαλακά τυριά και μη παστεριωμένα γάλατα επίσης.