Για κάποιο λόγο, οι περισσότεροι παθαίνουν ένα είδος ηλικιακής κρίσης πριν καν έρθει η ώρα τους. Μόλις δουν τα κεράκια με το νούμερο 30 στην τούρτα που με τόση αγάπη τους αγόρασαν οι φίλοι τους, νιώθουν ότι αφήνουν πίσω τη νεότητά τους, τα φοιτητικά τους χρόνια, τις πρώτες αγάπες, τις ξέγνοιαστες στιγμές τους, τα πάντα. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα 30 δεν είναι μια ηλικία κακή και στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορούμε οντως να υποστηρίξουμε ότι αλλάζει ένας αριθμός και τίποτα παραπάνω.

Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που καλό θα ήταν να έχεις βάλει σε σειρά πριν πατήσεις πρώτα “άντα” και αυτό γιατί, αργά η γρήγορα, θα τα βρεις μπροστά σου όταν θα χτυπήσει την πόρτα σου μια πραγματική κρίση ηλικίας που, πραγματικά, ελπίζουμε να μην το κάνει αφού, έτσι ώριμοι και συνειδητοποιημένοι που είστε, έχετε αποδεχτεί πως όλα είναι στο παιχνίδι που αποκαλούμε ζωή.

Ο Τζον Σιμς, συνεργάτης του Ape to Gentleman, The Times και CNN, έφτιαξε μια λίστα με όλα αυτά που οφείλουμε (ή και όχι) να βάλουμε σε μία σειρά πριν κλείσουμε τα 30. Ας τα πούμε μαθήματα ζωής ή απλές προτάσεις από κάποιον που τα έχει αφήσει ήδη πίσω του και τώρα γράφει για τις εμπειρίες του. 

Μην είστε τόσο επικριτικοί

Ιδιαίτερα με τους άλλους ανθρώπους επειδή κάνουν και αυτοί τους δικούς τους αγώνες και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες δυσκολίες με εσάς. 

Σταματήστε να κυνηγάτε τα χρήματα και το στάτους

Επειδή αυτά είναι πραγματικά τα μεγαλύτερα αδιέξοδα της σύγχρονης κοινωνίας. Ποτέ δεν θα έχετε αρκετά από τα δύο και κανένα από τα δύο δεν θα σας φέρει ηρεμία.

Απολαύστε το σώμα σας

Τη δύναμή του, τη χάρη του, το απόλυτο θαύμα της εξελικτικής μηχανικής, γιατί είναι μια μηχανή που αρκετά σύντομα αρχίζει να χαλάει. Κουνηθείτε, χορέψτε.

Ο χρόνος 

Αν μπορούσατε να δείτε τη διάρκεια της ζωής σας να κυλάει δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο, δεν θα την σπαταλούσατε έτσι. Γεμίστε τον όσο το δυνατόν περισσότερο κάνοντας πράγματα που έχουν σημασία για εσάς.

Μην έχετε εμμονή με το αύριο

Επειδή οτιδήποτε μπορεί να συμβεί μέχρι τότε. Η ζωή μπορεί να φαίνεται πεζή από πολλές απόψεις, αλλά συχνά είναι πιο στριφνή από ό,τι περιμένει κανείς.

Δεν ξέρετε τίποτα

Και ποτέ δεν θα ξέρεις τα πάντα. Η ζωή είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Συνέχισε να παίζεις και συνέχισε να μαθαίνεις.

Δεν έχετε κανέναν έλεγχο

Σε πολλά πράγματα στη ζωή. Κρατήστε τις δυνάμεις σας για εκείνα τα πράγματα που έχετε πραγματικά τον έλεγχο.

Πείτε “όχι” πιο συχνά

Σίγουρα, το να λέτε “ναι” σε όλα μπορεί να σημαίνει ότι θα δοκιμάσετε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα κάνετε, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η μόνη απάντηση είναι “όχι”.

Να είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε το δικό σας δρόμο

Η ρουτίνα δουλειά-γάμος-παιδιά λειτουργεί καλά για πάρα πολλούς ανθρώπους. Αλλά δεν είναι για όλους.

Συνέχισε να είσαι ένα μεγάλο παιδί

Αν το ποδόσφαιρο, τα κόμικς ή η συλλογή νομισμάτων σας αρέσει, συνεχίστε το. Παίξτε περισσότερο με ό,τι και αν είναι αυτό που κάποτε σαν έδινε ζωή.