“Leaving Neverland”, “Surviving R. Kelly”, “Untouchable”, “On the Record”, “Jeffrey Epstein: Filthy Rich” τι κοινό ενώνει αυτά τα ντοκιμαντέρ;  Μίλησαν για την ανοχή, τη συγκάλυψη και ουσιαστικά το γεγονός ότι επιτρεπόταν η σεξουαλική κακοποίηση, οι βιασμοί και η αποσιώπηση του εγκλήματος σε άτομα που είχαν συγκεντρώσει μεγάλη εξουσία. Όλοι γνώριζαν, όλοι ήταν συνένοχοι γιατί επέτρεπαν την κανονικοποίηση των βιασμών. Πώς; Με την διαιώνιση τους και την απόκρυψη κάτω από ένα μανδύα σιωπής. Η δύναμη που ασκούν αυτοί οι άνδρες (από τον Μάικλ Τζάκσον μέχρι το Χάρβεϊ Γουάινστιν) ήταν ολοκληρωτική και καταστροφική: η ικανότητα να απειλούν και να τρομοκρατούν, να διαστρεβλώνουν και να καταστρέφουν τις σταδιοδρομίες, να καταστέλλουν και να συνθλίβουν το κράτος δικαίου.

Το  ντοκιμαντέρ “Athlete Α” του Netflix” μαθαινουμε για τις σκοτεινές πρακτικές της Γυμναστικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, εκεί όπου αθλητές και αθλήτριες ξεζουμίζονταν, κακοποιούνταν και γίνονταν λεία στα χέρια ενός δυναστικού ζευγαριού προπονητών από την Ανατολική Ευρώπη κι ενός γιατρού που θεωρεί δεδομένο ότι μπορεί να βάλει τα δάχτυλά του στο αιδοίο κάθε αθλητρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ήταν ένα πραγματικό σκάνδαλο που αποκάλυψε στην αμερικανική κοινή γνώμη το κολαστήριο των Χρυσών Κοριτσιών της ενόργανης.

Στο ντοκιμαντέρ σχετικά με το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης που αποκαλύφθηκε ότι συνέβαινε στην  εθνική ομάδα ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ το 2016, επικεντρώνεται γύρω από ένα άτομο που ήταν κατά συρροή καταχραστής εξουσίας και εμπιστοσύνης: τον γιατρό Δρ Λάρι Νάσαρ, ο οποίος υπηρέτησε για 29 χρόνια την ομάδα των γυναικών ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ. Σε μια έρευνα του 2016 που πραγματοποιήθηκε από το Indianapolis Star, αποκαλύφθηκε ότι ο Νάσαρ είχε κακοποιήσει εκατοντάδες νεαρές γυναίκες αθλήτριες κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής εξετάσεων ρουτίνας και συνεδριών φυσικοθεραπείας. Ο πρώην πλέον γιατρός της Εθνικής Ομάδας Γυμναστικής των Η.Π.Α, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πολλών ετών για τη σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον 265 αθλητριών νεαρής ηλικίας της ενόργανης από τη δεκαετία του ‘90 κι έπειτα. Η Σιμόν Μπάιλς, η Μακέιλα Μαρόνεϊ, η Άλι Ράισμαν και η Γκάμπι Ντάγκλας – κατηγόρησαν τον Νάσαρ για σεξουαλική παρενόχληση.

https://www.youtube.com/watch?v=JzeP0DKSqdQ

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ “Athlete A” αναφέρεται στη Μάγκι Νίκολς, την αθλήτρια που μάλλον  ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέφερε την Γυμναστική Ομοσπονδία της χώρας κακοποίησή της από τον Νάσσαρ το 2015. Η Ομοσπονδία δεν ενήργησε άμεσα στην καταγγελία της Νίκολς, τουναντίον,  άφησε τον Νάσαρ ελεύθερο να συνεχίσει να κακοποιεί κορίτσια, καθώς ο εργαζόταν ως οστεοπαθητικός παθολόγος στο Michigan State University έως ότου συνελήφθη το 2016.

Η σεξουαλική κακοποίηση λάμβανε χώρα στο camp του προπονητικού ζεύγους Μπέλα και Μάρτα Κάρολι, μια ειδυλιακή εξωτερικά εγκατάσταση, στη οποία όμως οι γονείς δεν είχαν πρόσβαση. Σε εκείνο το χώρο σημειώθηκαν αμέτρητα περιστατικά κακοποίησης και κακομεταχείρησης των νεαρών αθλητών. Ύβρεις και προσβολές ήταν στην ημερήσια διάταξη, ενώ οι αθλητές αντιμετωπιζόνταν σαν μηχανες που έπρεπε να πιέσει τους εαυτούς τους στα όρια και πέρα από αυτά, όπως το να  αγωνίζονται με σπασμένο πόδι.

Δημιούργησαν αυτό που αποκαλεί  το ντοκιμαντέρ “επικίνδυνο περιβάλλον”. Ο έλεγος πάνω στα σώματα των αθλητριών ήταν απόλυτος. Σκόπιμη πρόκληση διατροφικών διαταραχών και η καθυστέρηση της εμμηνόρροιας ήταν δύο μόνο από τα μέσα που χρησιμοποοιούνταν προκειμένου τα νεαρά κορίτσια να αποδώσουν τα μέγιστα και να πετύχουν τα πιο δύσκολα άλματα που θα οδηγούσαν στο χρυσό μετάλλιο. Έχοντας διαπαιδαγωγηθεί με τη σαδιστική αυστηρότητα της εκπαίδευσής των προπονητών,οι αθλήτριες βρέθηκαν ανοχύρωτες σε ακόμη πιο καταστροφικές μορφές κακοποίησης.

Η Μαρτα Κάρολι όχι μόνο ήταν πρόθυμη να βοηθήσει τον Πένι να συγκαλύψει το σκάνδαλο αλλά έπαιξε βασικό ρόλο στη δημιουργία μιας τοξικής κουλτούρας που επιτρέπει σε έναν άνθρωπο σαν τον Νάσαρ να δρα ανενόχλητος. Άλλωστε το ζευγάρι έγινε γνωστο ως το δίδυμο προπονητών της πασίγνωστης Νάντια Κομανέτσι, το αγέλαστο τέλειο 10αρι της ενόργανης γυμναστικής που κακοποιήθηκε από το γιο του Τσαουσέσκου.

Το καλοκαίρι του 2015, η Μάγκι Νίκολς, μια λαμπρή αθλήτρια της ενόργανης, είπε στη μητέρα της ότι είχε κακοποιηθεί από τον Νάσαρ. Η μητέρα της ειδοποίησε κάποιον και οι καταγγελία της έφτασε στον Στιβ Πένι, τον  διευθύνοντα σύμβουλο της οργάνωσης και πρόεδρος. Ήταν, σε εκείνο το σημείο, νομικά υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τις αρχές. Αντ’ αυτού, προσέλαβε μια εξωτερική εταιρεία για να διεξάγει μια ιδιωτική έρευνα. Ο Πένι προστάτευε τον Νάσσαρ αλλά στην ουσία άφηνε άσπιλη σαν λευκό περιστέρι το brand που έφτιαξε πουλώντας κοριτσάκια να εκτελούν ασκήσεις που μάτωναν τα δάχτυλά τους σε κορν φλέικς, την μπράντα που έφερνε 12 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο από χορηγούς.

Μόλις η Indianapolis Star ξεκίνησε την έρευνά της τον Αύγουστο του 2016, στη μέση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, ξεκίνησε ντόμινο αποκαλύψεων. Για την πολιτική της ομοσπονδίας να αγνοεί οποιαδήποτε καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης που δεν έφερε την υπογραφή κάποιου αθλητή ή γονέα αθλητή. Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι και έψαξε τα σκουπίδια του και βρήκε σκληρούς δίσκους που περιείχαν χιλιάδες πορνογραφικές εικόνες, μερικές από τις οποίες ήταν παιδιά. Μέχρι τη στιγμή που ο Νάσαρ καταδικάστηκε 125 γυναίκες είχαν συμφωνήσει να εμφανιστούν στο δικαστήριο για να παρουσιάσουν τις μαρτυρίες τους για την σεξουαλική κακοποίηση. 

Μήπως οι ομοσπονδίες τελικά δεν βοηθούν πραγματικά τους αθλητές τους όταν γίνονται καταγγελίες για κακοποίηση; Μήπως κι εμείς πρέπει να σταματήσουμε απλά να χειροκροτούμε τους αθλητές όταν κερδίζουν μετάλλια και να σταθούμε δίπλα τους στον καθημερινό τους αγώνα;