Ο λογοτέχνης της μουσικής, ο ποιητής του πραγματικού έρωτα και ο πιο διάσημος κάτοικος της Ύδρας, Λέοναρντ Κοέν πέθανε σαν σήμερα.

Ο Κοέν όταν συναντήθηκε με τον έρωτα της ζωής του στην Ύδρα, ήταν ένας άσημος ποιητής που έψαχνε να βρει το δρόμο του. Με 1500 δολάρια στην τσέπη, έξι μέρες μετά τα 26α γενέθλια του, τον Σεπτέμβριο του 1960, αγόρασε το σπίτι της Ύδρας για να απομονώνεται από την πραγματικότητα και να αφοσιωθεί στο έργο του. Το τρίπατο σπίτι δεν είχε ρεύμα και ηλεκτρικό αλλά είχε μια τεράστια βεράντα και πέντε δωμάτια.

Στην Ύδρα ζούσε εκείνη την εποχή μια 22χρόνη Νορβηγίδα, μαζί με τον συγγραφέα σύντροφό της και το νεογέννητο αγόρι τους. Ο συγγραφέας ήταν άσωτος κι εγκατέλειψε την Μαριάν Ιλέιν. Μια τυχαία ημέρα, όπως τυχαία συμβαίνουν τα γεγονότα που ανεξίτηλα σημαδεύουν την ζωή των ανθρώπων, αγοράζοντας γάλα, ένας νεαρός την προσκάλεσε να κάτσει στην παρέα του και να γνωριστούν.

Ο Κοέν για αυτή τη συνάντηση έχει πει ότι “ήταν το πιο όμορφο πλάσμα που είχε δει ποτέ”. Φυσικά, βρήκε τη μούσα του και τρανή απόδειξη είναι το κομμάτι “So Long, Marianne”. Παρόλο που χωρίσανε, η αγάπη τους έμεινε αναλλοίωτη μέχρι το τέλος.

Το 2016 όταν η Ιλέιν πέθαινε από λευχαιμία, τρεις μήνες και εννέα μέρες πριν το θάνατο του Κοέν, κοντινός της φίλος ενημέρωσε τον πρώην εραστή της για το αναπόφευκτο τέλος. Εκείνος, μέσα σε δύο ώρες, της έστειλε το αποχαιρετιστήριο γράμμα (email ήταν στην πραγματικότητα) που διαβάστηκε στην κηδεία της.

“Αγαπημένη μου Μαριάν, είμαι λίγο πίσω σου, αρκετά κοντά όμως για να σου κρατήσω το χέρι. Αυτό το παλιό γερασμένο σώμα παραδίνεται, όπως ακριβώς και το δικό σου. Ποτέ δεν κατάφερα να ξεχάσω την αγάπη σου και την ομορφιά σου. Αυτό όμως ήδη το γνωρίζεις. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω. Καλό ταξίδι παλιά μου φίλη. Θα σε δω σύντομα. Ατελείωτη αγάπη και αιώνια ευγνωμοσύνη. Ο δικός σου Λέοναρντ”.

Ο φίλος της Μαριάν της διάβασε το γράμμα του Κοέν, δυο μέρες πριν κλείσει τα μάτια της για πάντα. Η Μαριάν άπλωσε το χέρι πιστεύοντας νοερά ότι θα συναντήσει την παλάμη του αιώνιου εραστή της. Ανατριχίλα.