Ο Fincher τα σέρβιρε τα κακά νέα. Mindhunter τέλος. Επίσημα. Η σειρά που έβαλε σε τριπάκι έρευνας όσους από serial killers ήξεραν μόνο τον Zodiac και αυτό λόγω Jake Gyllenhaal, δεν θα επιστρέψει με νέα σεζόν και όποιος απολαμβάνει λίγο παραπάνω τη βύθιση στα μυαλά και τις ζωές των serial killers, τώρα καλείται να στραφεί σε ντοκιμαντέρ και το δικό του προσωπικό ψάξιμο. Σε αυτό ερχόμαστε εμείς εδώ στο Provocateur να βοηθήσουμε, αποδεικνύοντας πως οι serial killers πιάνονται. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα, είναι ότι όχι απλώς πιάνονται, αλλά το κάνουν με εντελώς goofy τρόπους σαν πρωτάριδες. Ακόμα κι αν δεν είναι.

Είναι κάπως λυπηρό ρε παιδί μου να έχεις διαπράξει μια σειρά από εγκλήματα και να σε συλλαμβάνουν εν τέλει από μια κλήση για παράνομο πάρκινγκ ή με ένα απλό DNA test. Δηλαδή για το Θεό. Κάνε το λίγο πιο δύσκολο, διάολε.

Son of Sam: μια κλήση για παράνομο πάρκινγκ

Ναι, ο Son of Sam, ο τύπος που κυριολεκτικά τρόλαρε τους αστυνομικούς μετά από κάθε του έγκλημα, γιατί του αρέσει να αφήνει creepy γραμματάκια από εδώ κι από κει, πιάστηκε από μια κλήση.  

Η Cacilia Davis πρόσεξε πως ένας περίεργος τύπος πέρασε δίπλα της, περπατώντας με παράξενα «σαν γάτα». Αποφάσισε να ενημερώσει την αστυνομία. Λίγο αργότερα, άκουσε πυροβολισμούς. Στο μεταξύ, είδε και αστυνομικούς να κόβουν κλήση σε ένα παράνομα παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Αυτό που έδειξε η ιστορία είναι πως το αυτοκίνητο ανήκε στον Son of Sam ο οποίος δεν είχε καν πλαστές πινακίδες. Και αυτό ήταν το κλειδί στη σύλληψή του.

Dennis Rader: μια δισκέτα

Στον Dennis Rader, ή αλλιώς BTK, συνέβη μια παραλλαγή του εξής –γνωστού σε όλους μας- σεναρίου: λες σε κάποιον «θα σου πω κάτι, αλλά υποσχέσου μου ότι δε θα θυμώσεις». Αυτός ο κάποιος σου υπόσχεται πως δε θα θυμώσει, αλλά προφανώς και γίνεται έξαλλος ούτως ή άλλως.

Σε άλλα νέα, ο Rader, 20 χρόνια μετά τις δολοφονίες του, επικοινωνεί με την αστυνομία ρωτώντας αν μπορεί επικοινωνήσει μαζί της μέσω μιας δισκέτας, χωρίς να εντοπιστεί μέσω του υπολογιστή του. Φυσικά, η αστυνομία απάντησε «ναι εννοείται πως θα είσαι ασφαλής», αλλά τελικά χάρη σε αυτή τη δισκέτα τον εντόπισε και τον συνέλαβε. Δηλαδή, το θέμα δεν είναι ότι οι αστυνομικοί αθέτησαν τον λόγο τους, αλλά για ποιον ακριβώς λόγος τους πίστεψε ο Rader.

Ed Kemper: ένα τηλεφώνημα

Δεν ξέρω αν το θυμάσαι, αλλά ο Ed Kemper είχε ένα θεματάκι με τη νεκροφιλία. Είχε σκοτώσει και δέκα ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων της μητέρας του και των παππούδων του. Αν δεν θυμάσαι όλα αυτά ή δεν υα ξέρεις και θες να τα μάθεις, ρίξε μια ματιά στην πρώτη σεζόν του “Mindhunter.” 

Ο Kemper σε κάποιο σημείο της δράσης του απλώς αποφάσισε να καλέσει την αστυνομία και να παραδοθεί. Το γεγονός αυτό ήταν τόσο ανήκουστο, που οι αστυνομικοί κυριολεκτικά πίστευαν πως πρόκειται για φάρσα.

Ted Bundy: ένα κλεμμένο αυτοκίνητο

Ο Ted Bundy ήταν ο σταρ των serial killers των 70s και για αυτό τον είδαμε στο Netflix στο “Ted Bundy Tapes” αλλά και στο σινεμά στο “Τεντ Μπάντι Ένας Γοητευτικός Δολοφόνος”, Στο μεταξύ, είχε καταφέρει να αποδράσει τόσες φορές από τη φυλακή ώστε σχεδόν όλοι πίστευαν πως απλά δε θα πιαστεί ποτέ. Ωστόσο, στη δεύτερη απόδρασή του, ο Bundy πιάστηκε να οδηγεί ένα κλεμμένο αμάξι. Ο αστυνομικός που τον σταμάτησε, αρχικά δεν ήξερα ποιον είχε απέναντί το, αλλά αφού οι δυο τους πιάστηκαν στα χέρια, ο Ted συλλήφθηκε, ταυτοποιήθηκε και κατέληξε στη φυλακή. Κάπως έτσι οδηγήθηκε στη θανατική ποινή το starboy των serial killers.

Joseph James DeAngelo: ένα DNA test

Ο DeAngelo συνδέθηκε με 12 δολοφονίες και 45 σεξουαλικές επιθέσεις στα 70s και στα 80s, αλλά η υπόθεση παρέμεινε στάσιμη μέχρι και το 2018. Ο ανακριτής Paul Holmes, όμως, έστω και αργά, κατάφερε να χρησιμοποιήσει δείγμα DNA για να εντοπίσει τους προ-προ-προ-παππούδες του δολοφόνου. Έπειτα χρησιμοποίησε ένα εργαλείο (GEDMatch), για να ψάξει το γενεαλογικό του δέντρο και να τον εντοπίσει. Απλά.