Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, αναμένεται να καταθέσει στον Εισαγγελέα, Κώστα Σπυρόπουλο αύριο. Ο κ. Μπιμπίλας έχει κληθεί να παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό όσες καταγγελίες για σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται εντός του ΣΕΗ .

Η κατάθεση και το υλικό που θα παραδώσει στον Εισαγγελέα ο κ. Μπιμπίλας είναι ένα τεράστιο όπλο στα χέρια της Δικαιοσύνης και μια νίκη του ελληνικού #metoo, ειδικά στο χώρο του θεάτρου.

Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη μεγάλη της ανησυχία σχετικά με το κύμα καταγγελιών των τελευταίων εβδομάδων που αφορά στον χώρο του θεάτρου, ο οποίος πλήττεται από βίαια από περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και λεκτικής ή σωματικής βίας. Υπογράμμισε ως κέρδος την αποτίναξη του φόβου και το αίσθημα απόδοσης δικαιοσύνης.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι ένας σοβαρός, δοτικός, καλοπροαίρετος άνθρωπος, με σπουδές στη Νομική, με ήσυχη συνείδηση, άοκνος ακτιβιστής και μαχητής των δικαιωμάτων των ηθοποιών, ένας ακομμάτιστος συνδικαλιστής που μοιράζει με τα χέρια του φαγητό σε άπορους καλλιτέχνες και τρέχει ως μάρτυρας στα δικαστήρια για να συνδράμει τους συναδέλφους του. Μια νηφάλια φωνή. Γυρίζει την πλάτη στους κομπλεξικούς και βαθιά συμπλεγματικούς δημοσιογράφους που τον αντιμετώπιζαν στερεοτυπικά. Δεν προσβάλει κανέναν, δεν έχει ζηλέψει ποτέ πρωταγωνιστές και ντίβες και έχει καταφέρει να κάνει περιουσία, καριέρα και φίλους ζωής μέσα από το επάγγελμά του ηθοποιού. Χρησιμοποιεί κάθε βήμα, τηλεοπτικό και μη για να μιλήσει σε όλους.

Είναι ένα φωτεινό πρόσωπο των ημερών στους σκοτεινούς καιρούς για την τέχνη του. Καλείται μέσω του ΣΕΗ να βάλει τάξη σε αυθαιρεσίες και ανοσιουργήματα ετών. Και το κάνει με ταπεινότητα, αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Δεν είναι καταδότης, δεν ανέχεται την ερώτηση «γιατί τώρα», δεν θα δειλιάσει να υψώσει το ανάστημά του (κι ας το θεωρεί μικρό ενώ στην ουσία είναι θεόρατο).

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρχει επώνυμος άνθρωπος, σε ένα ανταγωνιστικό χώρο με περίεργες συμμαχίες και ιεραρχίες, που χαίρει μαζικής αποδοχής και εκτίμησης από το κοινό. Από τους πάντες βασικά. Ξεκίνησε από το μηδέν και δεν το ξέχασε ποτέ. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη περιουσία του. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς.