Ο ηθοποιός που κλήθηκε να χωρίσει την ήρα από το σιτάρι και να κοσκινίσει εκ νέου τον κόσμο του ελληνικού θεάτρου όταν ξέσπασαν τα σκάνδαλα του ελληνικού #metoo με τις αμέτρητες σεξουαλικές και λεκτικές κακοποιήσεις των παρασκηνίων, δεν σταματά να αποδεικνύει το ανάστημά του σε ένα χώρο που “φωτίζονται” οι χαμερπείς και κλέβουν το φως από τους πραγματικά γενναίους.

Πριν από λίγες εβδομάδες είχε δηλώσει σχετικά με τις καταγγελίες που έφτασαν στο πειθαρχικό του ΣΕΗ ότι είχε χάσει τον ύπνο του και ένιωθε αηδιασμένος με όσα διάβαζε. Ως Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ απέδειξε και σήμερα, καλεσμένος στην εκπομπή του Mega «Χαμογέλα και πάλι» ότι δεν ασχολήθηκε με το #metoo για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να κερδίσει δημοφιλία. Ο άνθρωπος νοιάζεται ουσιαστικά.

Σε δυο του φράσεις συνόψισε τι πρέπει να γίνει για να σταματήσουν γυναίκες κι άνδρες σε νεαρή ηλικία, ανήμποροι να αντιμετωπίσουν την εξουσιαστική ορμή των κακοποιητών, να τραυματίζονται ψυχικά. Σημασία έχει να υπάρξει μια νέα παιδεία. Το μεν θύμα να έχει την ασφάλεια να μπορεί να μιλήσει και ο δε θύτης να γνωρίζει πως δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει για ένα μεροκάματο.

https://twitter.com/hashtag/metoo?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Αυτά τα λόγια του θα έπρεπε να ακουστούν από τα μεγάφωνα των ηχείων στο μετρό και να προβάλλονται καθημερινά σε σποτάκια, για να χειροκροτάμε, ξανά και ξανά: «πολλοί από εμάς δεν έχουμε δουλέψει με πολλούς από εκείνους που κατηγορούνται, ακριβώς γιατί δεν μπορούσαν να μας κάνουν αυτά που έκαναν σε άλλους ανθρώπους ούτε και θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα πράγματα παρουσία μας και να περάσει έτσι. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν ήξερα πράγματα. Ήξερα για αποκλίνουσες συμπεριφορές, ότι κάποιοι ήταν λίγο βίαιοι, λίγο καβαλημένοι, μέχρι εκεί όμως. Αυτά που υποχρεώθηκα να διαβάσω δεν τα ήξερα». Υπήρχαν πολλοί στο σινάφι μας που έλεγαν ότι αυτά είναι γνωστά. Δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε εκτός αν βρίσκονται σε θέση ισχύος. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη. Το ζήτημα είναι εσύ, που έχεις εξουσίας, πώς τη διαχειρίζεται. Η ιστορία δεν έχει ανοίξει ακόμα και δεν ξέρω αν θα ανοίξει» συμπλήρωσε α ο ηθοποιός που τη φετινή τηλεοπτική σεζόν πρωταγωνιστεί στην καθημερινή σειρά «Η γης της ελιάς» στο MEGA. «Δεχτήκαμε και απειλές και μπράβο. Δεν φοβήθηκα. Απλά τις πρώτες μέρες έκανε τρεις γύρους το τετράγωνο να βεβαιωθώ ότι δεν είναι κανείς. Έμενα και λίγο σπίτι, επιφυλακτικός. Όταν αγριεύει το πράγμα αρχίζεις και προσέχεις. Κάποιοι που δεν μιλούσαν φοβόντουσαν το αντίκτυπο που θα έχει στον κοινωνικό τους περίγυρο. Ή ότι δεν θα ξαναβρούν δουλειά».

Τα πλυντήρια και οι πλύσεις για να φύγουν οι λεκέδες και να βγουν «άσπιλοι»

“Κάποιοι θέλουν να παίξουν τον ρόλο του πλυντηρίου. Εγώ δεν εξετάζω τους λόγους. Εμείς στο ΣΕΗ είπαμε ότι θα το πάμε μέχρι τέλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ θα βάλω φυλακή κάποιον. Αυτός που είναι υπέρ των κατηγορουμένων μπαίνει αυτόματα στη θέση του και θα τον κρεμάμε στα μανταλάκια. Είμαστε ορκισμένοι σε αυτό. Όλοι στο σωματείο, από την πρώτη στιγμή με μεγάλη αγωνία, είχαμε αποφασίσει να μείνουμε ουδέτεροι και να ακούμε όλες τις πλευρές. Όπου δεν μπορούσαμε να βρούμε στοιχεία, απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους”

Κανονικά ο Τσαρούχας θα έπρεπε να αναλάβει τα Πειθαρχικά όλων των κλάδων.  .