Αν είσαι μετά τα 30 ή ακόμα καλύτερα λίγο πριν τα 40, ξέρεις ότι η νιότη σου,σιγά σιγά, ξεθωριάζει. Το βλέπεις, χρόνο με το χρόνο, στις φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές διακοπές ή στις αναμνήσεις του Facebook. Και σίγουρα αισθάνεσαι μια κάποια νοσταλγία για εκείνες τις εποχές.

Την έννοια της νοσταλγίας μελετά και ο φωτογράφος μόδας Doug Inglish στο φωτογραφικό πρότζεκτ του με ανδρικά μοντέλα που φωτογραφίζονται στην ίδια ακριβώς πόζα, με τα ίδια ρούχα, δέκα χρόνια μετά. Μερικές φορές και δυο δεκαετίες μετά. Με περισσότερες ρυτίδες, κάποιοι με περισσότερα τατουάζ και διαφορετικό στιλ, κάποιοι που δεν τους άγγιξε σχεδόν καθόλου το πέρασμα του χρόνου, άλλοι με μεγαλύτερους μύες.

Είναι μια μελέτη του ανδρικού σώματος κι ένα συναισθηματικό έργο λέει ο δημιουργός του. «Πρόκειται για τη νοσταλγία, τη λαχτάρα και την απώλεια», λέει στο My Modern Met.«Μόλις τραβηχτεί η φωτογραφία, έχεις ήδη αλλάξει, είναι ήδη παρελθόν. Δεν υπάρχει παρόν στη φωτογραφία. Όλα είναι θέμα μνήμης».

Το δίπτυχο είναι μέρος της νέας φωτογραφικής σειράς του Doug Inglish “Then & Now”, στην οποία τα μοντέλα αναδημιουργούν πορτρέτα που τους είχε τραβήξει στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Οι εικόνες που προκύπτουν αντιπαραθέτουν τον παρελθόν και τον παρόντα εαυτό των υποκειμένων, αφήνοντας τους θεατές να προβληματιστούν για το πέρασμα του χρόνου.Σύμφωνα με τον φωτογράφο αυτό που ουσιαστικά αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων είναι το βλέμμα, δεν έχει την ίδια αθωότητα της νιότης. Υπάρχει όμως στο βλέμμα μια λαχτάρα να αναδημιουργήσει (το παρελθόν).

Δεν το περίμεναν ούτε τα ίδια τα μοντέλα που φωτογραφήθηκαν αλλά συγκρίνοντάς τις δυο φωτογραφίες θεώρησαν ότι οι τωρινές είναι πιο ελκυστική εκδοχή του εαυτού τους.  Το”Then & Now” είναι ένα πορτρέτο αρρενωπότητας. 

Ο χρόνος ομολογουμένως ήταν ευγενικός με τα μεσήλικα μοντέλα.

Και όμως, παρά το γεγονός ότι ο Άγγλος επέλεξε όμορφους αψεγάδιαστους άνδρες, οι ρυτίδες τους είναι αυτό που τους προσδίδει την γοητεία.

Το φωτογραφικό αυτό πρότζεκτ είναι ουσιαστικά ένα «οπτικό ημερολόγιο», αντλώντας μαθήματα από το διάστημα μεταξύ του πριν και του μετά.